Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Μητσοτάκης: Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου

«Παντελώς παράνομο» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που έχουν υπογράψει Λιβύη και Τουρκία, τονίζοντας ότι περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα.


«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος στη Λιβύη, αλλά μέρος της λύσης» και έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να βρίσκεται στην αίθουσα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα γενικότερα συζητήσουν όσα εκτυλίσσονται στην αυλή της, δήλωσε ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνομιλία του με τον ιστότοπο Politico, προσθέτοντας πως η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου ήταν «ένα λάθος», που όμως «δεν θα επηρεάσει σημαντικά» τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα μας είναι ο πλησιέστερος Ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας σχετικά με την Τρίπολη δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ήδη παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου», είπε.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι πρέπει να σταλεί στην Τουρκία ξεκάθαρο μήνυμα πως η τήρηση της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε. αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης κοινοτικής βοήθειας.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία πως, εάν θέλει περισσότερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας, που σημαίνει να περιορίσει στο ελάχιστο τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών, να μην χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό ώστε να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη. Αυτό είναι μία απαράδεκτη προσέγγιση», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για το σκέλος που αφορά στην εμπλοκή της Ευρώπης στο ζήτημα, είπε ότι περιμένει τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια, καθώς εντατικοποιεί την εξέταση αιτήσεων για άσυλο. «Πρέπει να σημειώσω πως κληρονομήσαμε μία κατάσταση όπου είχαμε 80.000 ανοιχτές αιτήσεις», είπε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι νέες ροές, αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις. «Θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι αποφάσεις για το άσυλο θα λαμβάνονται πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατασκευή των νέων, δομών στα νησιά. «Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και υποστήριξη στις υποδομές, σε ό,τι αφορά την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι ξεκάθαρα πολύ προβληματικές», δήλωσε.

«Μόλις εκλέξαμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να κάνει ειδική αναφορά στην εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα της χώρας. «Ο στόχος μου ήταν να επιλέξω ένα πρόσωπο που συμβολίζει την ενότητα της χώρας και, δεύτερον, να καταστήσω απολύτως σαφές ότι προχωράμε σε μια νέα εποχή» προσέθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λάβει «σημαντικές αποφάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα του περιβάλλοντος».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της κυβέρνησης και απαντώντας στην επισήμανση του Politico ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται, δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι που σκοπεύει να αλλάξει στον πρώτο ανασχηματισμό, τονίζοντας ωστόσο πως δεν περιλαμβάνονται στα άμεσα σχέδιά του αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.