Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Πολιτικές εξελίξεις φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών - Οι κινήσεις Τσίπρα και Καμμένου

Κλίμα επίσπευσης των εξελίξεων αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την τύχη της συγκυβέρνησης 

προμηνύουν οι δηλώσεις Καμμένου το Σαββατοκύριακο και οι συνεδριάσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σήμερα και την Τετάρτη αντιστοίχως. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αύριο το απόγευμα παραχωρεί την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη για το 2019 στο δελτίο του Open TV και την Έλλη Στάη, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς η επικαιρότητα είναι «καυτή» και τα ερωτήματα πολλά. 

Με ερωτηματικό είναι αν ο πρωθυπουργός θα ανοίξει ( ή θα… μισοανοίξει) τα χαρτιά του σχετικά με τον χρόνο κύρωσης της Συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, γεγονός που επηρεάζει και την συγκυβέρνηση στο βαθμό που θα κρίνει και το χρόνο της εξόδου του κυβερνητικού εταίρου από το κυβερνητικό σχήμα όπως εδώ και μήνες έχει προαναγγελθεί.

Το χρονοδιάγραμμα και ο σχεδιασμός γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών εκτιμάται ότι θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στην πρώτη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα χρονιά, στις 12 το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κρίσιμες αποφάσεις για τους ΑΝΕΛ την Τετάρτη

Πέρα από τα παραπάνω πάντως, το κλίμα επιτάχυνσης των εξελίξεων τροφοδότησαν οι υψηλοί τόνοι Καμμένου μέσα στο Σαββατοκύριακο και ακολούθως η ανακοίνωση της συνεδρίασης των οργάνων του κόμματος την Τετάρτη (στις 10π.μ. συγκαλείται η ΚΟ των ΑΝΕΛ και στις 11 η Εκτελεστική Επιτροπή). 

Με δεδομένες και τις πληροφορίες ότι η Συμφωνία μπορεί να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, ακόμη και τον Ιανουάριο, ή εν πάση περιπτώσει το αργότερο ως τα μέσα Φεβρουαρίου, η αίσθηση είναι ότι την Τετάρτη ενδεχομένως να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την έξοδο των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση και το αν αυτή θα είναι άμεση ή όταν αποσαφηνιστεί ο χρόνος κύρωσης της Συμφωνίας στην Ολομέλεια. Σαφώς οι βουλευτές θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σχετικώς με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με το βάρος να πέφτει στην Έλενα Κουντουρά δεδομένου ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει δημόσια ότι θα την υπερψηφίσει και θα παραδώσει την έδρα του. Στάση που τήρησε ακόμη και όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ (με δήλωσή του στο topontiki.gr προ μερικών εβδομάδων) έκανε λόγο για συμφωνία με Τσίπρα ότι κανείς εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία δε θα συμμετάσχει σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - η έντονη φημολογία πάντως για το αντίθετο, συνεχίζεται. 

«Βιάζεται» και ζυγίζει τα δεδομένα

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την συγκυβέρνηση, με το σενάριο της κύρωσης στις αρχές Μαρτίου να έχει αδυνατίσει κατά πολύ.

Ο πρωθυπουργός, κι εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί επίσπευσης της κύρωσης της Συμφωνίας, δείχνει να βιάζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μετρήσει δυνάμεις για να κρίνει ποια θα είναι η συνέχεια και αν τα πολιτικά δεδομένα επιβάλλουν εκλογές νωρίτερα του Οκτωβρίου ή όχι. 

Προς το παρόν η κυβέρνηση ποντάρει σε κύρωση της συμφωνίας με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με 151 βουλευτές (τουλάχιστον, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν και «εκπλήξεις» ) και στην συνέχεια στη συνέχιση της διακυβέρνησης χωρίς αναζήτηση νέας πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή, αλλά με κυβέρνηση υπό την ανοχή (μέρους) της Βουλής. 

«Ρήξη» συμφωνημένη ή όχι;

Το σενάριο αυτό, που είναι και το επίσημο καθώς αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, θέλει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ να αποχωρούν από την κυβέρνηση αλλά  στη συνέχεια οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να ψηφίζουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Επιπλέον, αποκαλύπτει ουσιαστικά κι ένα πλαίσιο συμφωνημένης «ρήξης» μεταξύ των δύο εταίρων. Μένει να φανεί αν η όποια συμφωνία καταπέσει στην περίπτωση που ο Καμμένος θεωρήσει ότι ο Τσίπρας αθετεί τα συμφωνηθέντα, το Μαξίμου να μην υποβοηθήσει τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.

«Κυβέρνηση υπό ανοχή» το επικρατέστερο σενάριο

Πάντως, στην περίπτωση που οι υπουργοί των ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα, όπως λέγεται αρμοδίως το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση δεν χάνει αυτομάτως την εμπιστοσύνη της Βουλής, εκτός και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και συγκεντρώσει κάτω από 151 βουλευτές ή αν υπερψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο η κυβέρνηση προκαλεί τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα αποτύχει όπως τον περασμένο Ιούλιο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να δείχνει τις τελευταίες μέρες σημάδια αναδίπλωσης, ακριβώς για το φόβο μιας δεύτερης αποτυχίας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μέχρι πρότινος η γραμμή ήταν ότι δεν θα ζητηθεί (με το επιχείρημα μεταξύ άλλων πως η εμπιστοσύνη επιβεβαιώνεται με την ψήφιση του προϋπολογισμού), αλλά φαίνεται να υπάρχουν και αντίθετες εισηγήσεις αν οι υπολογισμοί επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει πλειοψηφία και για ψήφο εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.