Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

«Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής της «Καθημερινής» Στάμος Ζούλας


Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο επί σειρά ετών αρθρογράφος και πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Στάμος Ζούλας.

Γεννήθηκε  στον Αστακό Αιτωολοακαρνανίας το 1937 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Μπήκε στη δημοσιογραφία το 1955, σε ηλικία μόλις 18 ετών, και συγκεκριμένα στην «Καθημερινή» στην οποία εργάστηκε για περισσότερα από 60 χρόνια ως πολιτικός συντάκτης από το 1977, αρχισυντάκτης από το 1981, διευθυντής της εφημερίδας από το 1996 ώς το 2002, σύμβουλος εκδόσεως και αρθρογράφος της μέχρι προ διετίας.   

Ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «Βραδυνή», από την οποία αποχώρησε όταν εξαγοράστηκε από τον Γ. Κοσκωτά λόγω διαφωνίας του με τον νέο εκδότη στην πολιτική γραμμή της εφημερίδας.          

Διετέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του πρώτου δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84», στον οποίο υπήρξε για ένα διάστημα και διευθυντής.

Το 1977 ανέλαβε την παρουσίαση της πρώτης εβδομαδιαίας πολιτικής εκπομπής της ΕΡΤ με τίτλο «Η εβδομάδα που πέρασε», ενώ κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής αρθρογράφησε σε πολλά περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Επίκαιρα, Ενα, Ναυτεμπορική κ.ά).

Επί δύο θητείες διετέλεσε πρόεδρος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

Στο βιβλίο του «Οσα δεν έγραψα» έχει καταγράψει πολλές από τις δημοσιογραφικές του μνήμες.



Έχοντας θητεύσει επί σαράντα και πλέον χρόνια σε όλα τα είδη της δημοσιογραφίας (ρεπορτάζ, πολιτική ανάλυση, αρθρογραφία κ.ά.), ο Στάμος Ζούλας με το βιβλίο του "Όσα δεν έγραψα..." επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση σε πρόσωπα που γνώρισε και γεγονότα που έζησε. 

Ανασύροντας από το ημερολόγιο της μνήμης και από το προσωπικό του αρχείο πρόσωπα, γεγονότα, άγνωστα στοιχεία του πολιτικού παρασκηνίου, επιτυγχάνει να σχεδιάσει μια πολύτιμη τοιχογραφία της πρόσφατης ιστορίας του τόπου. 

Καταγράφει ανεπίσημες αλλά σημαίνουσες στιγμές των πολιτικών μας και κυρίως αποκαλύπτει περιστατικά καθημερινότητας στη ζωή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα οποία καθιστούν το μεγάλο Έλληνα πολτικό λιγότερο απρόσιτο στον απλό πολίτη. 

Τέλος, ανατρέχοντας στις σημειώσεις του, προσπαθεί να μεταδώσει -κυρίως με πραότητα και χιούμορ- στους νεότερους παραστάσεις και εντυπώσεις που σφράγισαν τη ζωή της πρώτης μετά τον Εμφύλιο γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.