Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Προεκλογική αυλαία με προσλήψεις στο Δημόσιο και υλοποίηση του πακέτου ΔΕΘ


Βροχή από εξαγγελίες άμεσου ή προεκλογικού χαρακτήρα επιφύλασσε η χθεσινή μέρα, καθώς ο πρωθυπουργός τόσο με την συνέντευξή του στον Alpha όσο και με την παρέμβασή του νωρίτερα στη Ολομέλεια εμφανίστηκε να κάνει ένα δυναμικό άνοιγμα της προεκλογικής περιόδου. 

Προανήγγειλε δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις αρχή γενομένης από το 2019 και κυρίως από το 2020 και μετά, ενώ με την τροπολογία για τα αναδρομικά εγκαινίασε το μπαράζ νομοσχεδίων που θα έρθουν προς υλοποίηση του πακέτου των εξαγγελιών της ΔΕΘ, μέρος του οποίου προειδοποίησε ότι θα είναι και η μη περικοπή των συντάξεων.

Πριν καλά καλά κατακαθίσει η «σκόνη» από τη συμφωνία με τον Ιερώνυμο για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε στο «παρασύνθημα» και αξιοποίησε την «απελευθέρωση» 10.000 θέσεων στο Δημόσιο.

Μετά την επιβεβαίωση Τζανακόπουλου την Τετάρτη ότι η αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών ανοίγει πράγματι την προοπτική νέων προσλήψεων στο Δημόσιο από το 2020 και μετά, ήρθε χθες ο πρωθυπουργός να προσθέσει ότι η προκήρυξη των αυτών των 10.000 θέσεων  θα γίνει εντός του 2019 ώστε να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά κυρίως για ανάγκες του κοινωνικού κράτους (Υγεία και Παιδεία).

Με δεδομένη την κατοχύρωση της ρήτρας ένα προς (1:1)  για τις προσλήψεις στο Δημόσιο ο πρωθυπουργός εξήγησε χθες  το 2019 οι περίπου 8.500 αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα καλυφθούν με ισάριθμες προκηρύξεις θέσεων εργασίας από τον ΑΣΕΠ συν 7.500 θέσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί  (4.500 στην Ειδική αγωγή, 3.000 για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι).

Το 2020 οι 10.000 θέσεις που ανοίγουν μετά την απένταξη των κληρικών από το μισθολόγιου του Δημοσίου είναι επιπρόσθετες στις 8.500 προσλήψεις που και πάλι προβλέπονται στη βάση της ρήτρας προσλήψεων αποχωρήσεων 1:1.

Όπως είπε, δεδομένου ότι αυτά τα 200 εκατομμύρια που δίνονται σήμερα για τη μισθοδοσία των κληρικών θα δοθούν από του χρόνου με τη μορφή της επιδότησης, οι 10.000 αυτές προσλήψεις θα έχουν το αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος, το οποίο με κάποιο τρόπο θα καλυφθεί.

Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός προανήγγειλε 16.000 προσλήψεις το 2019 και 18.500 προσλήψεις το 2020.

Στο μεταξύ, νωρίτερα στη Βουλή στο πλαίσιο της τροπολογίας για τα αναδρομικά ενστόλων, πανεπιστημιακών, κλπ (υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην Χρυσής Αυγής). 

Ο πρωθυπουργός σε πανηγυρικό τόνο προανήγγειλε και τα επόμενα νομοσχέδια που εντάσσονται στη δέσμη των εξαγγελιών της ΔΕΘ . Όπως είπε η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβήτησε ότι θα εφαρμοστούν αλλά στο τέλος θα αναγκαστεί να πιεί και αυτό το «πικρό ποτήρι». Πρόσθεσε δε, πάντα σε ειρωνικό τόνο: «Ένα -ένα τα μέτρα αυτά θα έρθουν και θα ψηφιστούν και θα λέτε «Ναι σε όλα», όπως λέγατε πέντε χρόνια «Ναι σε όλα» στα πιο σκληρά μέτρα των μνημονίων που πέρασαν ποτέ».

Μπαράζ νομοσχεδίων για το πακέτο ΔΕΘ

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα αυτές είναι:

• Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 

• Η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες,  

• Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους, η

• Η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% έως 30% για τα λαϊκά νοικοκυριά μέσα στο 2019 και μεσοσταθμικά 30% έως 50% μέσα στο 2020. 

Σε αυτά πρόσθεσε και τη μη περικοπή των συντάξεων λέγοντας προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «σύντομα» θα την ψηφίσει και αυτή έστω και « με βαριά καρδιά».  

Τέλος, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, απέναντι σε όσα ισχυρίζονται γραφικοί αλλά και έγκριτοι κατά τα λοιπά κινδυνολογούντες, ότι δεν υπάρχει καμία σπατάλη αντιθέτως:

«μετράμε μέτρο προς μέτρο, ευρώ προς ευρώ τις δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για να δίνουμε με προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν ανάγκες».

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.