Αν και ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε χθες αν είχε μιλήσει με τον Πάνο Καμμένο μετά τις δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο
η ΕΦ.ΣΥΝ. αποκαλύπτει ότι το τηλεφώνημα έγινε και μάλιστα ο υπουργός Άμυνας ήταν και απολογητικός προς τον πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το δημοσίευμα του ζήτησε εξηγήσεις για όσα είπε αλλά και για ποιος λόγους διαφοροποιήθηκε από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, εκθέτοντας την κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό, την ώρα μάλιστα που προετοιμάζεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα, αναφέρει η ΕΦ.ΣΥΝ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος απολογήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Του είπε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πως δεν ήταν στις προθέσεις του να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα και πως όλες οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο συζητήσεων και ότι δεν παρουσιάστηκε κάτι στους συνομιλητές του με επίσημη μορφή.
Στη δίνη του Σκοπιανού
Παρόλα αυτά στη δίνη του Σκοπιανού βυθίζεται η κυβέρνηση, αδυνατώντας να σηκώσει το βάρος των εξελίξεων. Προσυμφωνημένη με τον Αλέξη Τσίπρα ή μη -το Μαξίμου επιμένει να μη δίνει απαντήσεις, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα- η πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου να καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο στις ΗΠΑ για το Σκοπιανό όπως και να προτείνει τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα έχει φτάσει τη σχέση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. σε οριακό σημείο.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δέχεται σωρηδόν επιθέσεις από υπουργούς, στελέχη, βουλευτές, αλλά και το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ (φιλοκυβερνητικός Τύπος κ.λπ.), με το Μαξίμου να πρωτοστατεί!
Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός αν είχαμε να κάνουμε με μία νέα ντρίπλα του Μαξίμου ή όχι μικρή συμμαχία έχει. Το πρόβλημα των δύο κυβερνητικών εταίρων πλέον είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτική τους ύπαρξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να εξαντλήσει τα περιθώρια για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών -αν ξεπεράσει τα δικά του προβλήματα ο Ζόραν Ζάεφ- επειδή έχει δεσμευθεί απέναντι στις ΗΠΑ και τη Γερμανία αλλά και επειδή θέλει να ενισχύσει την ισχνή επιχειρηματολογία του στο προεκλογικό μπαλκόνι.
Για τους ΑΝ.ΕΛ. όμως είναι μονόδρομος να εμποδίσουν την έλευση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, διότι αν υπάρξει ψηφοφορία, είτε στο σενάριο της κύρωσης είτε στο σενάριο της μη κύρωσης, το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα έρθει αντιμέτωπο με τη διάλυσή του, κυριολεκτικά, υπό την έννοια ότι θα αντιμετωπίσει κύμα φυγής στελεχών, με ερωτηματικό το τι θα κάνει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος.
Ολα δείχνουν ότι οι καλές προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Καμμένο δεν αρκούν πλέον για να συνεχίσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση χωρίς σημαντικές αναταράξεις, ενώ και τα πολιτικά κόλπα έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους.
«Οι ΗΠΑ έχουν τυφώνα. Δεν λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ», απάντησε ο πρωθυπουργός φεύγοντας από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε χθες, προσπαθώντας με χιούμορ να αποφύγει το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκληθεί. Το πρωί είχε χαρακτηρίσει εκ νέου τη συμφωνία των Πρεσπών «γενναίο και θαρραλέο βήμα».
Από την άλλη ο Πάνος Καμμένος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα που δημιουργήθηκε δηλώνοντας στον Real FM ότι δεν διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά προσέφερε μια εναλλακτική λύση βλέποντας ρεαλιστικά ότι είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα να μην προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως εξ υπαιτιότητας της άλλης πλευράς.
Στην ερώτηση σχετικά με το θέμα των βάσεων ο Πάνος Καμμένος απάντησε:
«Απαγορεύεται να συζητούμε; Δεν είπα ότι θα αποφασίσω μόνος μου ούτε ερήμην της κυβέρνησης, κάνω μια δημιουργική συζήτηση με συμμάχους και φίλους».
Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή όχι μόνο για την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σκοπιανών και σερβικών ΜΜΕ ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει βρει τους 11 βουλευτές που χρειάζεται για να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών από τη σκοπιανή Βουλή και τα πράγματα αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα, τότε η πίεση θα γίνει για την κυβέρνηση μη διαχειρίσιμη και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Προσεκτικοί τόνοι
Το Μαξίμου ωστόσο δεν ανεβάζει τους τόνους κατά του κ. Καμμένου, παρά το ότι το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «βράζει».
«Δεν θα μιλήσω για άλλα θέματα. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε εκδήλωση για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ, όταν έχει ήδη χαρακτηριστεί ένας από τους πλέον λαλίστατους υπουργούς Εξωτερικών.
Από κοντά και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, που είπε για τον κ. Καμμένο: «Αυτό που ισχύει για όλους τους υπουργούς είναι ότι πρέπει να μιλάνε μετρημένα».
Τους τόνους όμως ανεβάζουν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι γνωστό ότι διαφωνούν με τη συνέχιση της συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ.
«Οταν θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας τα συναρτάς με το δικό σου πολιτικό μέλλον μπορεί να διολισθήσεις σε ένα θεσμικό άτοπο», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
Επανέλαβε ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που επέβαλαν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. το 2015, ενώ μιλώντας στον ρ/σ 24/7 σημείωσε σε άκρως απαξιωτικούς τόνους για τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ.:
«Ο Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας. Είναι κάποιες ενέργειες που αν τις κάνεις χωρίς θεσμικό τρόπο ενώ έχεις θεσμικό ρόλο, τότε δυσκολεύεται να σε πάρει ο ξένος συνομιλητής σου σοβαρά».
Ο εκνευρισμός πλέον ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. είναι έκδηλος, ενώ ξεσπούν και εμφύλιοι στο εσωτερικό των συγκυβερνώντων κομμάτων.
Το επεισόδιο ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών και στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. στη Βουλή, Τέρενς Κουίκ, ήταν ενδεικτικό, ενώ και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος επιχείρησε να επαναφέρει στην τάξη τον εκπρόσωπο Τύπου των ΑΝ.ΕΛ., Θεόδωρο Τοσουνίδη, επειδή είπε ότι αν καταθέσει η Ν.Δ. πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό οι ΑΝ.ΕΛ. θα τη στηρίξουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.