Μια αναπτυξιακή πρόταση με βασικό συστατικό τη μείωση του μεριδίου του εθνικού εισοδήματος που απορροφά το κράτος μέσω της φορολογίας διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Η πρόταση αποτελεί μείγμα οικονομικών στήριξης της προσφοράς αλλά και της ζήτησης στην οικονομία προκειμένου να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για περισσότερες θέσεις εργασίας.
-Το σημαντικότερο μέτρο για την ενίσχυση των επενδύσεων στην οικονομία που εξήγγειλε χθες ο κ. Μητσοτάκης είναι η δραστική μείωση του συνολικού φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων.
Σήμερα ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι 29% και ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων 15%. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών ανέρχεται σε 39,65%.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής να μειωθεί στο 20% και ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων να μειωθεί στο 5%.
Αυτές οι μειώσεις οδηγούν σε έναν συνολικό φορολογικό συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών ύψους 24%, δηλαδή μια συνολική μείωση πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες.
Η λογική πίσω από αυτό το μέτρο είναι περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας.
-Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης, ενός από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας, από το 24% στο 13%. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η καθιέρωση ενός νέου συντελεστή ΦΠΑ του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο 11% που θα εφαρμόζεται στα ξενοδοχεία και την εστίαση.
Το μέτρο στοχεύει ξεκάθαρα στη μείωση της τελικής τιμής του τουριστικού προϊόντος και της εστίασης προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση και να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και οικονομία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εστίαση, όπως άλλωστε και ο τουρισμός, είναι κλάδοι με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία καθώς καταναλώνουν κατά κύριο λόγο εγχώριους οικονομικούς πόρους (αγροτικά προϊόντα, κτηνοτροφικά προϊόντα κ.λπ.).
-Η καθιέρωση ενός νέου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Πρόκειται για τον συντελεστή 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ ενώ σήμερα ο πρώτος συντελεστής είναι 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η καθιέρωση ενός χαμηλότερου αρχικού φορολογικού συντελεστή σημαίνει ελάφρυνση για όλους του φορολογούμενους αλλά κυρίως για όσους δηλώνουν χαμηλό εισόδημα.
Από την καθιέρωση αυτού του νέου αρχικού φορολογικού κλιμακίου και στον βαθμό που δεν θα παραμείνουν σταθερές όλες οι άλλες μεταβλητές της φορολογικής κλίμακας οδηγεί σε μια μείωση ετήσιου φόρου έως και 1.200 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα.
-Κατάργηση σε ορίζοντα τριετίας του τέλους επιτηδεύματος. Η συνολική ελάφρυνση της οικονομίας από το τέλος ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται σήμερα από 500 έως 1000 ευρώ και καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματός τους.
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια, με τις μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη. Η πρόταση αυτή οδηγεί σε μια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 1 δισ. ευρώ με έμφαση στη μεσαία ιδιοκτησία που έχει καταδικαστεί σε απαξίωση και υπερφορολόγηση στα χρόνια των μνημονίων.
-Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβλήθηκε για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.
Πρόκειται για σημαντικά αναπτυξιακά μέτρα καθώς η καθιέρωση της έκπτωσης κατά 40% στις αναβαθμίσεις κατοικιών θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή στους κλάδους της οικοδομής λόγω του ότι οι ιδιοκτήτες θα έχουν ένα σημαντικό κίνητρο να ζητούν αποδείξεις για τις παρεμβάσεις που κάνουν στα ακίνητά τους.
-Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
-Μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη από το 20% που είναι σήμερα στο 15%. Η μείωση αυτή συνεπάγεται αύξηση των καθαρών αποδοχών για εκατομμύρια μισθωτούς καθώς και για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.