Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Τι φοβάται ο Τραμπ - Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα

Μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και τα τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι «οι ΗΠΑ έχουν το πάνω χέρι στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα», 


το Πεκίνο απαντά, μέσω των κρατικών ΜΜΕ, ότι το έθνος είναι έτοιμο να αντέξει την οικονομική επιβάρυνση που θα υποστεί, χαρακτηρίζοντας «ευσεβή πόθο» το ότι ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Τραμπ θα πλήξει το κινεζικό χρηματιστήριο.

Η κυβέρνηση της Κίνας ανήγγειλε την Παρασκευή ότι θα εξετάσει την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων, από το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) έως ορισμένα είδη αεροσκαφών που εισάγει η χώρα, μετά την απειλή της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει υψηλότερους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Τα κινέζικα ΜΜΕ, τα οποία ελέγχονται από την κυβέρνηση του Πεκίνου, φαίνεται να αλλάζουν τακτική και να επιτίθενται πλέον στον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έως τώρα εστίαζαν τις επικρίσεις τους στις πολιτικές των ΗΠΑ γενικότερα.
Μετά τα τουίτ του Αμερικανού Προέδρου πως το «σκληρό παιχνίδι είναι το φόρτε του», η Κίνα, μέσω της εφημερίδας «Λαϊκή Ημερησία», εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον του, λέγοντας ότι ο ίδιος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ένα «δράμα» δικής του έμπνευσης, γεμάτο «εκβιασμούς», «εκφοβισμούς» και «οδομαχίες».

Δεν του βγαίνει...
Η συνήθης αναφορά του Αμερικανού Προέδρου στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών των χωρών με τις οποίες έρχεται σε ρήξη και επιβάλλει δασμούς, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο την αμερικανική οικονομία και παραμένοντας πάντα πιστός στο δόγμα «America First», είναι κάτι που δεν συμμερίζεται το Πεκίνο.

Η εφημερίδα «Ημερησία της Κίνας» υπενθύμισε πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3 δισ. δολάρια, στα 46,3 δισ. δολάρια, τον Ιούνιο για πρώτη φορά το τελευταίο τετράμηνο, αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο τον ισχυρισμό Τραμπ πως οι «δασμοί φέρνουν σπουδαία αποτελέσματα». Την ίδια στιγμή, έρευνα του Ρόιτερς αναφέρει ότι οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούλιο παρά τους δασμούς.

Αυτό όμως που πρέπει να εξεταστεί για το μέλλον είναι οι κίνδυνοι ασφαλείας που θα προκύψουν από αυτόν τον εμπορικό πόλεμο. Όπως αναφέρει το «Foreign Affairs», οι ΗΠΑ βλέπουν μια αυξανόμενη πρόκληση εθνικής ασφαλείας από τη συνεχή τεχνολογική πρόοδο της Κίνας.
Ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του Tραμπ, ο Πίτερ Ναβάρο, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η «επένδυση της Κίνας σε στρατηγικές τεχνολογίες μπορεί τελικά να αποτελέσει τον σοβαρότερο κίνδυνο για την αμερικανική μεταποιητική και αμυντική βιομηχανική βάση» και υποστήριξε πως «οι δασμοί θα αποτελέσουν μια γραμμή άμυνας έναντι των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας, που έχουν χρησιμοποιηθεί εις βάρος των αμερικανικών βιομηχανιών».

Αυτό δίνει μια απάντηση στην εμμονή του Αμερικανού Προέδρου με τον «Κινέζο γίγαντα», δεδομένου ότι πλησιάζουν και οι εσωτερικές εκλογές του Κογκρέσου τον Νοέμβριο.

Το πετρέλαιο στη δίνη του εμπορικού πολέμου
Νέα άνοδο στις τιμές πετρελαίου έφερε η επιβολή των νέων αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Η άνοδος, ωστόσο, δεν οφείλεται μόνο στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις που πλήττονται τους τελευταίους μήνες, αλλά κυρίως στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ. Οι επενδυτές αξιολογούν το ενδεχόμενο μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών.

Στο «μέτωπο» του εμπορικού πολέμου, η Κίνα ανακοίνωσε μια λίστα που περιλαμβάνει δασμούς για αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων, η οποία έρχεται ως απάντηση στο πλάνο της αμερικανικής κυβέρνησης για δασμούς 200 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα.
Το παιχνίδι του μαύρου χρυσού όμως παίζεται κατά κύριο λόγο στη Μέση Ανατολή. Εκεί όπου η Σαουδική Αραβία φέρεται να έχει μειώσει την παραγωγή, καθώς θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν αγοραστές σε περίπτωση που προχωρήσει στις αυξήσεις - ρεκόρ που αποφασίστηκαν στην τελευταία συνδιάσκεψη του ΟΠΕΚ.

Καθώς το αργό κατέγραψε τον Ιούλιο τις χειρότερες επιδόσεις του εδώ και δύο χρόνια, εξαιτίας της ανησυχίας για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και εν μέσω εμπορικών εντάσεων μετά την επιβολή των αμερικανικών δασμών, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξακολουθεί να παίζει σκληρά, δηλώνοντας μάλιστα πως είναι το «φόρτε» του.

Αυτό το «παιχνίδι» με την Κίνα παρακολουθούν και επενδυτές και αγορές, ενώ ταυτόχρονα έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στην παραγωγή των κρατών - μελών του ΟΠΕΚ και των μελών εκτός ΟΠΕΚ (π.χ. Ρωσία), καθώς υπάρχουν ενδείξεις αύξησης της παραγωγής μόνο για το υψηλής ποιότητας αργό.

«Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα βασικό εμπόδιο για την αύξηση της ζήτησης» σημειώνει ο Ahn Yea Ha, αναλυτής στην Kiwoom Securities, και εκτιμά ότι η διένεξη μάλλον θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις εσωτερικές εκλογές στο αμερικανικό Κογκρέσο τον Νοέμβριο.

Οι αναλυτές, ωστόσο, εύχονται να συμφιλιωθούν οι αντιμαχόμενες πλευρές, διότι μια τέτοια διένεξη θα καταλήξει να έχει απώλειες και για τις δύο...

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.