Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Ολοκληρώθηκε η πώληση της Cyta Hellas στη Vodafone αντί 118,1 εκατ.

Ολοκληρώθηκε χθες η συμφωνία της πώλησης του 100% της Cyta Hellas. 
H συναλλαγή υπεγράφη στα γραφεία της PwC στο Χαλάνδρι και περιλαμβάνει, από τη μια πλευρά, τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών της Cyta Hellas στη Vodafone και, από την άλλη πλευρά, την καταβολή του ποσού των 118,1 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Vodafone στην κυπριακή Cyta.


Η πρόεδρος της τελευταίας, Ρένα Ρουβιθά Πάνου, εκφράζοντας την ικανοποίηση του οργανισμού για την εξέλιξη αυτή, σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας προσθέτει αξία στα όσα πέτυχε η Cyta Hellas και οι άνθρωποί της στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την κ. Ρουβιθά, μετά την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας στην Ελλάδα, η Cyta θα αξιοποιήσει τους πρόσθετους πόρους και θα προσηλωθεί στην ανάπτυξη των κυπριακών τηλεπικοινωνιακών υποδομών με την εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής. «Στην κατεύθυνση αυτή, με την παγκύπρια εμπορική διάθεση του δικτύου οπτικών ινών και τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς 4,5G, η Cyta καθιερώνει στην Κύπρο τις υπερ-υψηλές ταχύτητες και εισέρχεται δυναμικά στην εποχή του Gigabit», είπε χαρακτηριστικά.

Η εξαγορά της Cyta Ηellas διευρύνει το πελατολόγιο της Vodafone Ελλάδος με επιπλέον 270.000 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας και Internet, πλησιάζοντας έτσι συνολικά το 1 εκατ. πελάτες. H κίνηση ενισχύει την εταιρεία στη No 2 θέση, πίσω από τον ΟΤΕ, διευρύνοντας την απόστασή της από τον τρίτο της αγοράς, τη Wind Hellas. Στην τέταρτη και τελευταία θέση, ακολουθεί η Forthnet. Σημειώνεται ότι η Vodafone απέκτησε τη Cyta Hellas, ελεύθερης χρεών, αφού τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις –ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ– ανέλαβε η μητρική Cyta.

Πέρυσι η πωλούμενη εταιρεία είχε έσοδα 87 εκατ. ευρώ και ζημίες 7,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2017 η κυπριακή Cyta είχε διαθέσει 224 εκατ. ευρώ ως χρηματοδότηση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 156 εκατ. ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο. Το μεγαλύτερο μέρος, ωστόσο, εξανεμίσθηκε λόγω των συσσωρευμένων ζημιών που παρουσίασε η επιχείρηση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, η εταιρεία πραγματοποίησε απομειώσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους πάνω από 130 εκατ. ευρώ.

Ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για τη συναλλαγή ενήργησαν οι PricewaterhouseCoopers Business Solutions SA (Ελλάδα) και ως νομικοί σύμβουλοι ενήργησαν οι Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία (Ελλάδα) και Γεωργιάδης και Πελίδης LLC (Κύπρος). Ο δρόμος για τη συναλλαγή άνοιξε το τέλος του περασμένου μήνα (29/6/2018), όταν η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έδωσε το πράσινο φως για τη συγκέντρωση των δύο επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.