Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Δήλωση «βόμβα» Τσίπρα για τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Νέο μπέρδεμα με τις… «πυραμίδες»

Θύελλα αντιδράσεων και ερωτηματικών έχει προκαλέσει η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. 


Ενώ η Κομισιόν «μάζεψε» άρον – άρον τη δήλωση του επιτρόπου της Γιοχάνες Χαν ότι Αθήνα και Τίρανα συζητούν για τροποποίηση συνόρων, ο πρωθυπουργός μία μέρα μετά ερωτηθείς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, για τις συνομιλίες της Αθήνας με τα Τίρανα, είπε χαρακτηριστικά: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση.  Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τι θα συζητηθεί με την αλβανική κυβέρνηση στα εναπομείναντα θέματα της άρσης του εμπολέμου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και των συνόρων είπε: «Έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».

Οι παραπάνω δηλώσεις προκαλούν έκπληξη και εύλογα ερωτηματικά για το πως την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός λέει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει ιδιαίτερη πίεση να διευθετήσει το ζήτημα του εμπολέμου και το ζήτημα των συνόρων, στην ίδια φράση να προσθέτει ότι επιδιώκει λύση το συντομότερο δυνατό.

Για… πυραμίδες κάνει λόγο το Μαξίμου
Κυβερνητικές πηγές επιχειρώντας να εξηγήσουν τη δήλωση του Πρωθυπουργού προέβησαν σε μια ακατανόητη αναφορά περί «συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα», με την συγκεκριμένη φράση περισσότερο να μπερδεύει παρά να διευκρινίζει.

«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σχολιάζουν ειδικότερα ότι «αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα«. «Και η γελοιότητα έχει τα όριά της», σχολιάζουν.

Τι είναι οι περιβόητες πυραμίδες
Μετά από τη περίεργη αυτή δήλωση του Μαξίμου, αρχίσαμε να ψάχνουμε τι και που είναι αυτές οι περιβόητες πυραμίδες στα σύνορα με την Αλβανία που επικαλείται το Μαξίμου. Βρήκαμε λοιπόν ότι οι συμφωνίες μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προέβλεπαν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής». Η χάραξη, μάλιστα, έγινε ανάμεσα σε έναν Έλληνα και έναν Αλβανό αξιωματικό παρουσία και διεθνούς παρατηρητή.

Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Έχουν ύψος κοντά στα δύο μέτρα και από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία».

Για την ιστορία να πούμε, ότι επί υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου στο Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα δέχθηκε την υποχώρηση των ελληνικών πυραμίδων κατά 100 μέτρα περίπου και σε μήκος 500 μ., ο δε υπουργός είχε πει τότε ότι έγινε για να ευθυγραμμιστούν τα σύνορα. Μόνο που η «ευθυγράμμιση» έγινε προς τη δική μας πλευρά, και έμειναν σε αλβανικό έδαφος κτίσματα Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων. Η διευκρίνιση, λοιπόν, του Μεγάρου Μαξίμου αφορούσε στο ζήτημα της… συντήρησης αυτών των πέτρινων όγκων στα σύνορα με γείτονα χώρα. Τώρα πώς η «διευθέτηση συνόρων» σημαίνει για την κυβέρνηση «συντήρηση των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα» είναι άλλο θέμα…

Λοβέρδος: Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις
Να ξεκαθαρίσουν την πάγια θέση της χώρας σχετικά με τα σύνορα την Αλβανία μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπτα από τις Βρυξέλλες κάλεσε την ελληνκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού για «διευθέτηση» ζητήματος συνόρων με την Αλβανία, δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία για το τι εν κρυπτώ συζητά.  Το θέμα του αμετάβλητου των συνόρων είναι το ιερό δισκοπότηρο της εθνικής μας στρατηγικής», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος.


«Καλείται άμεσα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν με σαφήνεια και χωρίς προχειρότητα προς κάθε κατεύθυνση, την πάγια θέση της χώρας και να δώσουν εξηγήσεις για το νόημα της αναφοράς του».

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.