Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

"Σημειώματα θανάτου" Κυκλοφορεί μια φήμη, πως ο Άρειος Πάγος, κυνηγάει ένα manga που εκδόθηκε πριν 15 χρόνια

Ο λόγος για το Death Note...
το οποίο σύμφωνα με την Athens Voice, το ΣΚΑΪ και το Πρώτο Θέμα, απασχολεί τον Άρειο Πάγο επειδή μπορεί να οδηγήσει εφήβους σε δολοφονίες… Παρότι οι πηγές δεν είναι οι πλέον αξιόπιστες και δε μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε, στην Ελλάδα ζούμε και δεν το θεωρούμε απίθανο.

Το συγκεκριμένο manga, δηλαδή γιαπωνέζικο κόμικ, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2003 και όπως πολλά άλλα manga, δεν απευθύνεται σε μικρά παιδιά απλά και μόνο γιατί είναι κόμικ. 

Στη συνέχεια επειδή είχε μεγάλη επιτυχία, έγινε anime. Δηλαδή σε γιαπωνέζικη ταινία κινουμένων σχεδίων, που και πάλι δε σημαίνει ότι απευθύνεται σε παιδάκια, απλά και μόνο γιατί είναι κινούμενα σχέδια.

Πρόσφατα έγινε και ταινία του Χόλυγουντ, η οποία εντάξει, αυτή απευθύνεται σε παιδάκια, απλά και μόνο γιατί είναι ταινία του Χόλυγουντ. Aλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Το manga, έχει να κάνει με έναν έφηβο που αποκτά ένα τετράδιο, όπου αν γράψεις το όνομα κάποιου, αυτός πεθαίνει. Εντάξει, η υπόθεση είναι λίγο πιο πολύπλοκη και οι κανόνες περισσότεροι, αλλά σε γενικές γραμμές αρκεί να θυμόμαστε ότι στο κόμικ υπάρχουν δαίμονες και άλλες μεταφυσικές δυνάμεις.

Δηλαδή περίπου ό,τι υπάρχει σε ένα οποιοδήποτε θρίλερ που μπορεί να παίξει η τηλεόραση μετά τις 12 το βράδυ. Όμως όχι, η Εισαγγελία Ηρακλείου, φαίνεται πως έβγαλε ανακοίνωση για να προστατεύσει τα παιδιά από το συγκεκριμένο κόμικ, αφού άμα το διαβάσουν, μπορεί έτσι στα ξαφνικά και εκεί που είναι εντελώς καλά, να αρχίσουν να σκοτώνουν κόσμο.

Όπως διαβάζουμε όμως, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία δεν είναι σίγουρη για το αν το Death Note, είναι manga, anime, ταινία ή παιχνίδι, εμφανίζεται προβληματισμένη για την ύπαρξή του και για το κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο να κάνει δολοφονίες…

Για την ακρίβεια, δε γνωρίζει καν πώς διαβάζεται, αφού οι δύο από τις τρεις ιστοσελίδες που έκαναν τη συγκεκριμένη ανάρτηση, το αποκαλούν “μάγκνα”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση, έτσι όπως τη βρήκαμε και η οποία ακόμα δεν ξέρουμε αν είναι πραγματική:

Με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Εισαγγελίας, και σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/18.06.2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, και κυρίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του “Death Note”, γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων, όπου «ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς».

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι σειρά ιαπωνικών manga, σε σενάριο ‘Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. 

Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του “L”.

Αρχικά, το μάγκνα δημοσιεύτηκε σε σελίδες περιοδικού, ενώ η μεταφορά σε άνιμε έπαιξε στην ιαπωνική τηλεόραση. Η σειρά ενέπνευσε επίσης ταινίες, μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια. Το magna κυκλοφορεί και στα ελληνικά.

Η δημοτικότητα του “Death Note” σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο “Death Note”, με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία. 

Η κυκλοφορία του “Death Note” έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. 

Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα “Mangamoord” (Φόνος του Manga). 

Ακόμη, αναφέρθηκε περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική «οικογένεια» στα anirne (ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το “Death Note”.

Από τα ανωτέρω, διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).

Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους ίδιους τους ανηλίκους, αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και όσους άλλους έχουν την επιμέλειά τους, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να επαγρυπνούν.

Παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως και μέχρις ότου λήξη η τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά και με την αρχή της νέας, ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με το προαναφερόμενο γιαπωνέζικο σίριαλ κινουμενων σχεδίων με την επωνυμία “Death Note”.

Τέλος, παρακαλούμε τους Διευθυντές όλων των Μ.Μ.Ε. (εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, διαδικτυακών) της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου και της Κρήτης εν γένει, για τη δημοσιοποίηση της προκείμενης.
Εκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου

Αθανάσιος Κ. Γαλήνας
Εισαγγελέας Πρωτοδικών


Death Note: Το άνιμε που θόλωσε τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας

Το γνωστό άνιμε έχει αναστατώσει τη κοινή γνώμη και ερωτήματα εγείρονται για τον αντίκτυπο που έχει στις νεαρές ηλικίες.

Η διάσημη σειρά ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων "Death Note", έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων με την "σκοτεινή" πλοκή του, με δεκάδες μαθητές ανά τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν τον αγαπημένο τους ήρωα. Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο μάνγκα (όπως λέγονται τα ιαπωνικά κόμικς) και θεωρείται ένα από τα καλύτερα άνιμε όλων των εποχών στην Ιαπωνία.

Το μάνγκα, σε σενάριο 'Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα αποτελείται από 108 κεφάλαια σε σχέση με το άνιμε που φτάνει μόλις τα 37 επεισόδια.

Το συναρπαστικό ψυχολογικό δράμα έχει μια δόση υπερφυσικού και εγείρει χιλιάδες φιλοσοφικές συζητήσεις περί δικαιοσύνης, καθώς ο πρωταγωνιστής των κόμικς, Λάιτ, παρασύρεται από το αίσθημα παντοδυναμίας που τον κατέχει και φτάνει σε σημείο παράνοιας στη προσπάθειά του να εξαλείψει τον κόσμο από το "κακό".

Η εθιστική πλοκή της σειράς

Ας μιλήσουμε αρχικά με λίγα λόγια για την πλοκή της σειράς για να καταλάβετε γιατί είναι τόσο εθιστική. 

Ο Λάιτ, είναι ένα ιδιοφυές αγόρι που βρίσκει στην αυλή του σχολείου του ένα τετράδιο με τον τίτλο "Death Note", το οποίο αργότερα ανακαλύπτει ότι του δίνει τη δύναμη να σκοτώνει κάθε άτομο του οποίου το όνομα γράφει στις σελίδες του. Έχοντας απογοητευτεί με τη δολοφονία της μητέρας του και την αδικία που επικρατεί στον κόσμο, αποφασίζει να εξολοθρεύσει όλους τους εγκληματίες.

Πολύ σύντομα όμως, παρασύρεται από το αίσθημα δικαιοσύνης και ξεκινάει μια σειρά από δολοφονίες που ξεφεύγουν πλέον από τον αρχικό σκοπό του και κάνει τα πάντα για να μη συλληφθεί από τις αρχές. 

Ο πρωταγωνιστής έχοντας πλέον την πεποίθηση ότι είναι θεός και μπορεί να αποφασίζει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, σκοτώνει χωρίς ηθικούς φραγμούς. Χρησιμοποιεί όλους τους ανθρώπους γύρω του και φτάνει μέχρι τη δολοφονία του πατέρα του, για να επιτύχει τους σκοτεινούς σκοπούς του.

Το πρωτότυπο σενάριο και μια ιδιαίτερη ιστορία του άνιμε διαφέρει από τα συνηθισμένες πλοκές που έχουν τα μάνγκα, ενώ το σκοτεινό του θέμα διεγείρει τεράστια ηθικά ερωτηματικά.

Η αμφιλεγόμενη σειρά έχει "εμπνεύσει" κατά καιρούς θανάτους σε ορισμένες χώρες, ενώ σε άλλες, μαθητές σχολείων έχουν δημιουργήσει τα δικά τους σημειωματάρια θανάτου, όπου έχουν καταγράψει ονόματα καθηγητών και συμμαθητών τους.


Από το άνιμε, στην πραγματική ζωή

Χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το νέο Μεξικό έχουν ζητήσει την απαγόρευση της σειράς, ενώ σε άλλες έχουν καταγραφεί περιπτώσεις θανάτων που έχουν επηρεαστεί από το βιβλίο.

Στη Ρωσία, ένα κοριτσάκι 15 χρονών, αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 13ο όροφο, ενώ στο γραφείο της βρέθηκε σημείωμα που έγραφε: "Δε θέλω να ζήσω πια" πάνω από το βιβλίο "death note". 

Στο Βέλγιο επίσης ένας άνδρας δολοφονήθηκε ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν σημειώσεις που έγραφαν "Είμαι ο Κίρα", όνομα που παραπέμπει στον ήρωα του βιβλίου, Λάιτ.

Σε σχολεία της Αμερικής, σε πόλεις όπως το Τενεσί και τη Βιρτζίνια, μαθητές έχουν αποβληθεί για την κατοχή ενός τέτοιου τετραδίου. Μια γενικότερη κατάσταση εκφοβισμού επικρατεί, με τους γονείς να εκφράζουν τον φόβο τους και τη δυσαρέσκειά τους ενώ τα ίδια τα παιδιά δηλώνουν φοβισμένα.

Ωστόσο, η κατάσταση φτάνει λίγο στα όρια της υπερβολής και ξεπερνάει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Το γεγονός ότι το όνομα γράφεται σε τετράδιο με τίτλο "Death Note", δεν είναι λογικό να εννοηθεί ότι κάτι κακό θα συμβεί. Η σειρά είναι μια φανταστική ιστορία μυθοπλασίας που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Οι τρομαχτικές αυτές υποθέσεις έχουν αναστατώσει τη κοινή γνώμη και εγείρονται ερωτήματα για τον αντίκτυπο που έχει η σειρά στις νεαρές ηλικίες που έχουν τον πρωταγωνιστή ως πρότυπο και επηρεάζονται από την έκβαση της ιστορίας. Μιας και τα ανιμε απευθύνονται τόσο σε νεαρές ηλικίες, όσο και σε ενήλικους, η βία που απεικονίζεται σε αυτά είναι αρκετά γλαφυρή.

Το "Death Note" ωστόσο αποτελεί ένα εξαιρετικό άνιμε που θέτει μεγάλα ηθικά ερωτήματα -όμως αρνείται να τα απαντήσει. Είναι στη κρίση του θεατή να καταδικάσει ή να ταυτιστεί με τον πρωταγωνιστή και να βρει τις δικές του απαντήσεις.

Κριτικές γονιών στο διαδίκτυο και σε ανάλογα φόρουμ για το θέμα, δείχνουν πως τάσσονται υπέρ της σειράς και δεν θεωρούν πως είναι ακατάλληλη για παιδιά αλλά αντιθέτως τη θεωρούν εξαιρετική για τον ρεαλισμό και την ωμή πραγματικότητα που απεικονίζει.
Death Note: 10 φορές που το manga 


τρομοκράτησε τον κόσμο

New Hampshire, ΗΠΑ

Το 2015, οι αρχές ανακάλυψαν το Death Note ενός 15χρονου κοριτσιού. Σε αυτό είχε γράψει τα ονόματα 17 συμμαθητών της, καθώς και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και συνθήκες των θανάτων τους.

"Δεν βρήκαμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι σκόπευε να βλάψει τους μαθητές ή ότι υπήρχαν σχέδια πέρα ​​από την απλή τοποθέτηση των ονομάτων των μαθητών στη λίστα", δήλωσε ο επιθεωρητής Mark Conrad σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων.

Παρόλα αυτά, η παράνοια και ο τρόμος σάρωσε το σχολείο. "Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ότι δεν θα το έκανε; Πώς ξέρετε ότι αυτό δεν είναι η αρχή μιας τραγωδίας;" σχολίασε ένας από τους γονείς των υποψήφιων θυμάτων που δεν ήταν στον τοπικό σταθμό ειδήσεων WMUR9.

Τενεσί, ΗΠΑ

Το 2014, σε δημοτικό σχολείο στο Sycamore του Τενεσί, ένας μαθητής ανακάλυψε ένα "σημειωματάριο θανάτου" συμμαθητή του. Ο ιδιοκτήτης του είχε μόλις γράψει το τρίτο όνομα του "θύματος". "Το όνομα της κόρης μου ήταν σημειωμένο. Είναι απολύτως φοβισμένη και δεν την κατηγορώ. Τρέμω για αυτήν" ήταν η μαρτυρία γονέα σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων.

Βιρτζίνια, ΗΠΑ

Τον 2007, ένας σπουδαστής στη στρατιωτική ακαδημία του Franklin αποβλήθηκε όταν ανακαλύφθηκε να διαβάζει δυνατά τα ονόματα συμμαθητών του που είχε καταχωρήσει στο δικό του Death Note. Ο νέος εξήγησε ότι ήταν ένα αστείο για ένα fan-site για τη μυθολογία του Death Note ωστόσο δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη σχολή ποτέ.

Οχάιο, ΗΠΑ



Το 2016, μαθήτρια στο γυμνάσιο του Λέικγουντ παραπέμφθηκε στις αρχές γιατί ανακαλύφθηκε ότι κρατούσε σημειώσεις από έρανο αγάπης που έκανε σε ένα σημειωματάριο Death Note. Δεν είχε καταχωρήσει κάποιους που επιθυμούσε να πεθάνουν από καρδιά ωστόσο η είδηση έκανε το γύρο των καναλιών. Σε αδιάβαστο ρεπορτάζ του το NBC ονομάτισε το Death Note "ένα show σε παιδικό κανάλι", σχόλιο που εξόργισε τους εκατομμύρια αφοσιωμένους θαυμαστές του.

Αλαμπάμα, ΗΠΑ


Το 2008, δύο αγόρια, μαθητές της έκτης τάξης συνελήφθησαν όταν βρέθηκε στα χέρια τους ένα σημειωματάριο με τα ονόματα συμμαθητών τους αλλά και καθηγητών. Η κατοχή θεωρήθηκε από τις αρχές ως "τρομοκρατική απειλή" και τα αγόρια ομολόγησαν ότι είχαν ως έμπνευση τους το anime Death Note.

"Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, λαμβάνοντας υπόψη τα περιστατικά βίας σε όλη τη χώρα, θεωρούμε ότι κάθε απειλή πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα" είπε σε δήλωση του ο σερίφης Τότντ Εντρέκιν που συμβούλεψε τους γονείς να έχουν εποπτεία στο τι παρακολουθούν τα παιδιά τους στην τηλεόραση.

Κονέκτικατ, ΗΠΑ


Μόλις λίγες μέρες πριν το σχολείο Griswold Middle School κλείσει τις πόρτες του για το σχολικό έτος του 2015 βρέθηκε ένα σημειωματάριο θανάτου με ονόματα μαθητών που ανήκε σε 13χρονο. Η αστυνομία προχώρησε σε έρευνα, δεν διαπιστώθηκε καμία πρόθεση δολοφονίας. "Είναι αρκετά τρομακτικό. Ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει στο μυαλό ενός παιδιού. Όταν οι άνθρωποι ακούμε κάτι τέτοιο, ας αναρωτηθούμε το γιατί και ας ψάξουμε να δούμε τι τρέχει στο σπίτι αυτού του παιδιού" είπε ένας γονιός σε ρεπορτάζ τοπικού καναλιού. Ο 13χρονος δεν μπόρεσε να τελειώσει τη σχολική χρονιά με τους συμμαθητές του.

Αριζόνα, ΗΠΑ

Ένας μαθητής βρέθηκε να έχει στη σχολική του τσάντα τους δύο πρώτους τόμους του manga αλλά και το δικό τους Death Note το 2014. Το κανάλι του ABC ανέφερε ότι ο μαθητής δεν θα μπορούσε να φέρει τις "απειλές" του εις πέρας, ωστόσο η συμπεριφορά του ήταν "ενοχλητική. Όπως αποκαλύφθηκε ο νέος είχε γράψει γραπτό μήνυμα προς τους συμμαθητές του στο οποίο έκανε λόγο ότι ήθελε να αυτοκτονήσει. Οι αρχές δεν προχώρησαν σε σύλληψη και εκτίμησαν ότι ο νέος χρειάζεται υποστήριξη και ιατρική παρακολούθηση.

Κεντάκι, ΗΠΑ


Τον Ιανουάριο του 2015, βρέθηκε σε γυμνάσιο στο Κεντάκι ακόμη ένα Death Note. To ανακάλυψε γονιός ενός από τους φερόμενους ως "μελλοθάνατους". Στην έρευνα των αρχών σημειώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόθεση θανάτου ενώ έγινε αναφορά στο ιαπωνικό προϊόν ως μια "viral εμμονή των νέων".

Yekaterinburg, Ρωσία



Σε ένα τραγικό περιστατικό του 2013, μια ρωσίδα στην εφηβεία της αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 13ο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος που έμενε.

Αυτό που συνέδεε το Death Note με την αυτοκτονία ήταν ότι η έφηβη είχε τοποθετήσει το σημείωμα αυτοκτονίας, το οποίο έγραφε "δεν θέλω να ζήσω πια" επάνω στη συλλογή από τη μεταφρασμένη σειρά των Death Note στο δωμάτιο της.

Μετά το περιστατικό, οι γονείς προσπάθησαν να επιβάλουν την εθνική απαγόρευση του Death Note επικαλούμενη ακόμη και την παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν το κατάφεραν.

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Μια φορά από όλες το Death Note όντως όπλισε με φαντασία δολοφόνους. Στις παραπάνω περιπτώσεις το manga ήταν αφορμή για να προκύψει πανικός, στην περίπτωση του 2007 στο Βέλγιο όμως ένα πτώμα βρέθηκε διαμελισμένο με το σημείωμα "Είμαι ο Κίρα", μια σαφής αναφορά στο χαρακτήρα του Death Note, κοντά του.

Η υπόθεση διαλευκάνθηκε τρία χρόνια μετά και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν το όνομα "Mangamoord" (σσ. "Φόνος του Manga"). Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Le Soir οι αρχές του Βελγίου προχώρησαν σε σύλληψη τριών αντρών.

Στη δίκη που ακολούθησε οι δράστες ομολόγησαν ότι γνώριζαν το θύμα και τον διαμέλισαν μετά από διαφωνία τους. Τα σημειώματα με αναφορές στο Death Note ήταν ένας φόρος τιμής στο manga που αγαπούσαν.

Οι Sidi Mohamed Atir και Abdessamad Azmi καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια. Ο Zacharia Benaissa σε 23.

Το μάθημα



Τα μεμονωμένα περιστατικά μαρτυρούν ότι ανάμεσα στα εκατομμύρια φανατικών θαυμαστών ενός είδους, κάποιοι θα ξεπεράσουν τα όρια -οι περισσότεροι χωρίς κόστος.

Στην έκθεση του από το 2012 "Horrific Cults and Comic Religion" για τη Θεολογική Σχολή της Ιαπωνίας ο Jolyon Baraka Thomas αναφέρει ότι "το Death Note έχει να κάνει με την αέναη πάλη ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία αλλά και τη ρευστή ηθική ανάμεσα στο καλό και το κακό που μπορεί να αλλάξει στη στιγμή".

"Το τίμημα για την ειρήνη είναι ο θάνατος" σημείωσε ο Thomas που ερμηνεύει το Death Note ως μια αλληγορία για το περιστατικό του 1995 που έφερε τον τρόμο στο Τόκιο.



Στις 20 Μαρτίου του 1995, σε σταθμούς μετρό στο Τόκυο της Ιαπωνίας εκρήγνυνται πακέτα με το θανατηφόρο αέριο σαρίν σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας παραπάνω από 5.000.

Η επίθεση με αέριο οργανώθηκε από τη θρησκευτική οργάνωση Aum Shinrikyo (Υπέρτατη Αλήθεια). Η Υπέρτατη Αλήθεια είχε χιλιάδες πιστούς σε όλη την Ιαπωνία που πίστευαν στις εσχατολογικές προφητείες της.

Το μάθημα από όλο το παραπάνω; Τα εκατομμύρια φανατικών αναγνωστών του Death Note και ο δημιουργός του manga βρίσκονται απέναντι από κάθε "κατάρα" που θέλει να προσδώσει κανείς στους ήρωες και αντιήρωες τους.

Στο Death Note το μήνυμα είναι ένα. Κανείς δεν μπορεί να γίνει Θεός στη θέση του Θεού και κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει τη ζωή άλλου ανθρώπου και σε αυτό είναι σύμφωνοι όλοι.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.