Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Σαν σήμερα: Ο τελευταίος γύρος του Άιρτον Σένα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια βρήκε τραγικό θάνατο στην Ίμολα ο –κατά πολλούς- καλύτερος οδηγός στην ιστορία της Formula 1. 
Όμως ο Άιρτον Σένα παραμένει αξέχαστος σε όλους τους φίλους του αθλήματος.

Το διήμερο 30 Απριλίου – 1η Μαΐου του 1994 πέρασε στην ιστορία ως ένα από τα πιο δραματικά Σαββατοκύριακα στην ιστορία της Formula 1.
Το Σάββατο, 30 Απριλίου 1994 τραυματίστηκε θανάσιμα ο Αυστριακός Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών του Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ίμολα.

Μία ημέρα αργότερα έχασε τη ζωή του στον αγώνα ο τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, Άιρτον Σένα.

Ο 34χρονος Βραζιλιάνος βγήκε στον έβδομο γύρο εκτός πίστας στην –περιβόητη πλέον- στροφή Ταμπουρέλο και χτύπησε με σφοδρότητα με τη Williams-Renault του στο προστατευτικό τοιχίο. 
Ενας από τους μπροστινούς τροχούς του μονοθεσίου έφυγε και χτύπησε τον Σένα στο κεφάλι, ενώ το ίδιο βράδυ ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατος του χαρισματικού οδηγού, σκορπώντας τον θρήνο και την οδύνη στα εκατομμύρια των φίλων και οπαδών του.

«Η Ίμολα ήταν μία καταστροφή. Δεν θα μπορούσαν να έχουν έρθει τα πράγματα χειρότερα και οι ημέρες μετά ήταν πολύ πικρές», είχε δηλώσει τότε ο Μίκαελ Σουμάχερ.

Ο Γερμανός βρισκόταν ακριβώς πίσω από τον Σένα στην πίστα τη στιγμή του δυστυχήματος και το βίωσε ο ίδιος από κοντά. Όπως αποκάλυψε όμως, «δεν είχα φανταστεί ποτέ, ότι ήταν τόσο σοβαρό».

Τα δύο δυστυχήματα στην Ίμολα αποτέλεσαν ένα διπλό σοκ για το άθλημα της Formula 1. Από τη μία πλευρά ήταν τα δύο πρώτα θανατηφόρα περιστατικά σε αγωνιστικό διήμερο μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια.

Από την άλλη, χάθηκε με τον Σένα ο πιο χαρισματικός και δημοφιλής οδηγός της γενιάς του, ίσως και όλων των εποχών.
Ο Βραζιλιάνος παραμένει ακόμη και σήμερα 24 χρόνια μετά τον θάνατό του αξέχαστος στους φίλους των μηχανοκίνητων σπορ.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο τον Πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ, του χρωστούν έμμεσα τη ζωή τους πολλοί οδηγοί αγώνων, καθώς μετά το δυστύχημα στην Ίμολα αναβαθμίστηκαν δραστικά οι προδιαγραφές ασφαλείας στη Formula 1, αλλά και στα υπόλοιπα μηχανοκίνητα σπορ.


Δείτε το βίντεο με τον τελευταίο γύρο του θρυλικού οδηγού στην πίστα της Ίμολα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.