Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Είναι ανώριμη;

Άραγε, πόσο ώριμη ή ανώριμη είναι η κοινή γνώμη, για να δεχθεί αλλαγές, όπως η δυνατότητα «αναδοχής» και από ομόφυλα ζευγάρια;


Κατ` αρχήν, να υπενθυμίσουμε ότι η κοινή γνώμη κρίθηκε ώριμη, πριν λίγο καιρό, να αποδεχθεί εξίσου ή και περισσότερο προωθημένες παρεμβάσεις, όπως εκείνη για τη δυνατότητα συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών ή προσδιορισμού «ταυτότητας φύλου»  Ήδη δε από το 1982, η ελληνική κοινωνία είχε αποδειχθεί υπερώριμη να αποδεχθεί αντίστοιχες αλλαγές, όπως η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η νομιμοποίηση των αμβλώσεων ή το «συναινετικό διαζύγιο». Αποδείχθηκε, εν προκειμένω, πως ανώριμη, για τέτοιες αλλαγές, ήταν η συντηρητική παράταξη και όχι η κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά, επειδή πάντα υπάρχει και η άλλη όψη, στο θέμα της καθιέρωσης του πολιτικού γάμου, ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, απέκρουσε τις εισηγήσεις κάποιων «Ταλιμπάν» του Κινήματος, για υποχρεωτική θεσμοθέτηση του, ως του μόνου αποδεκτού, νομικά, τύπου έγγαμης συμβίωσης, προκρίνοντας την πιο ισορροπημένη-ρύθμιση, που καθιέρωνε τον πολιτικό γάμο, ως ισόκυρο του θρησκευτικού. Η λύση αυτή αποδείχθηκε στην πράξη εύστοχη, όχι μόνο για την αρμονική συνύπαρξη Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά και σε αυτό καθαυτό το πεδίο των ατομικών δικαιωμάτων, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, επιλέγει το θρησκευτικό τύπο γάμου, χωρίς τούτο να στερεί από τους υπόλοιπους τη δυνατότητα να παντρεύονται στο Δημαρχείο ή, ακόμη, να προχωρούν και στις δύο τελετές. Κρίνουμε χρήσιμη την υπενθύμιση για διάφορους «Ιακωβίνους» στη σημερινή πλειοψηφία. Ξέρουμε δα από την Ιστορία, πως οι διάφοροι «Ιακωβίνοι» της Ιστορίας, μετατράπηκαν, από υπερασπιστές δικαιωμάτων, σε τυράννους.

Ειδικά, άλλωστε, η συζητούμενη ρύθμιση, το βασικό υποκείμενο δικαιώματος, δεν είναι οι ανάδοχοι, αλλά τα ίδια τα παιδιά, που, όμως, ηλικιακά δεν είναι σε θέση, να  αποφασίσουν  για τον εαυτό του. Αυτή, ακριβώς, η ιδιαίτερη συνθήκη, καταδεικνύει πόσο απλοϊκές έως ανόητες είναι , οι ισοπεδωτικές γενικεύσεις, οι αφοριστικές προσεγγίσεις, πολύ δε περισσότερο η απόπειρα υπεριδεολογικοποίησης. Κανείς δε μπορεί να παριστάνει το «μικρό Θεό», που θα κρίνει, στο όνομα αυτάρεσκων βεβαιοτήτων, οριστικά και αμετάκλητα, τη μοίρα ενός άλλου ανθρώπου. Χωρίς,  τουλάχιστον, να υποβάλει σε εξαντλητική βάσανο, όλες τις παραμέτρους, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνώμη των ειδικών, φερ` ειπείν, για το κατά πόσο είναι αναγκαία, για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού, η συνύπαρξη τόσο του ανδρικού, όσο και του γυναικείου προτύπου…

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.