Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Ηχηρή απάντηση του πολιτικού κόσμου για την παραχάραξη της ιστορίας από τον Ερντογάν



Παυλόπουλος: Ίδιον των μεγάλων πολιτικών να μετρούν τα λόγια τους - ΝΔ: Η προκλητική παραχάραξη της ιστορίας υπονομεύει τις σχέσεις των δύο κρατών - Κίνημα Αλλαγής: Ο Ερντογάν διαστρέφει ξανά την ιστορία
Τις οργισμένες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η μεγάλη πυρκαγιά στη Σμύρνη, το 1922, προκλήθηκε από Έλληνες στρατιώτες που υποχωρούσαν μετά την ήττα του ελληνικού στρατού.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και τα κόμματα, κάνουν λόγο για παραχάραξη της ιστορίας από τον Τούρκο πρόεδρο και για υπονόμευση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Παυλόπουλος: Ίδιον των μεγάλων πολιτικών να μετρούν τα λόγια τους

«Οι Έλληνες ως λαός και ως έθνος, θέλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας ειρηνικά. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, αλλά δεν πρόκειται να παραδώσουμε και τίποτα απολύτως», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του στον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο μετά την επιμνημόσυνη ακολουθία για τη συμπλήρωση 25 ετών από την κοίμηση του μακαριστού μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιου Καραμπίνη και πρόσθεσε «διακηρύσσουμε ότι είμαστε λαός και έθνος της ειρήνης. Αλλά είμαστε λαός και έθνος, ο οποίος δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να απεμπόλησει, έστω και κατ΄ ελάχιστο το έδαφός του, τα σύνορά του, την κυριαρχία του».

Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι «ίδιον των πολιτικών που θέλουν να λέγονται «μεγάλοι πολιτικοί» είναι να μετράνε τα λόγια τους. Και, κυρίως, να ξέρουν ότι το δημοκρατικό τους ήθος, η δημοκρατική τους οντότητα, άρα και η πολιτειακή τους οντότητα, εξαρτάται από τον σεβασμό του πολιτισμού και της ιστορίας» και συμπλήρωσε: «αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός τότε από εκεί και πέρα κανένα μέγεθος δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλο. Τουλάχιστον, δεν μπορεί να απαιτεί τον σεβασμό μας. Ούτε ημών των Ελλήνων ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της διεθνούς κοινότητας. Και είναι απολύτως σαφής αυτή η θέση. Που είναι θέση η οποία συμβαδίζει με τον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και τον εν γένει δυτικό πολιτισμό».

Αναφερόμενος στο έργο του μακαριστού μητροπολίτη Γαλλίας, τον οποίο χαρακτήρισε Ιεράρχη των νοσοκομείων και των φυλακών, διότι ήταν δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη βοήθειας, σημείωσε ότι μας άφησε παρακαταθήκη την αγάπη προς τον πλησίον που «στηρίζει τον πυλώνα του κοινωνικού κράτους, ο οποίος στις μέρες μας έχει υποστεί τεράστια ρήγματα ιδίως μέσα στην κρίση». «Κι εάν δεν έχει καταρρεύσει, κι εάν αποφύγαμε την κοινωνική έκρηξη, αυτό οφείλεται στην οικογένεια, στην εκκλησία, στην αλληλεγγύη που εμείς οι Έλληνες φροντίζουμε να έχουμε μεταξύ μας στις δύσκολες στιγμές», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΝΔ: Η προκλητική παραχάραξη της ιστορίας υπονομεύει τις σχέσεις των δύο κρατών

Για «προκλητική παραχάραξη της ιστορίας» από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία «υπονομεύει τις σχέσεις των δύο κρατών», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέας Δημοκρατία, με αφορμή όσα είπε ο ηγέτης της γειτονικής χώρας σε προεκλογική του ομιλία στη Σμύρνη.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:
«Η προκλητική παραχάραξη της Ιστορίας από τον Ταγίπ Ερντογάν δεν υπηρετεί αλλά υπονομεύει τις σχέσεις των δυο κρατών και των λαών μας.

Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία δεν είναι ούτε μπορεί να θεωρηθεί άλλοθι για τέτοιες απολύτως απαράδεκτες θέσεις.

Άλλωστε η Ιστορία έχει καταγράψει ανεξίτηλα τη διαχρονική πορεία και τη συμπεριφορά τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας. Και αυτό δεν αλλάζει».

Κίνημα Αλλαγής: Ο Ερντογάν διαστρέφει ξανά την ιστορία

Ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «διαστρέφει ξανά την ιστορία», εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σε προεκλογική ομιλία του στη Σμύρνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερντογάν είπε από το βήμα του ομιλητή ότι τη Σμύρνη έκαψαν οι Έλληνες στρατιώτες κατά την υποχώρησή τους το 1922.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Κινήματος Αλλαγής: 

«O κ. Eρντογάν διαστρέφει ξανά την ιστορία, για να τη φέρει στα μέτρα της φανατικής προεκλογικής ρητορικής του.

H καταστροφή της Σμύρνης και όσα έγιναν σε βάρος των Ελλήνων είναι από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας. Το λιγότερο που περίμενε κάποιος λοιπόν είναι σεβασμός».

Ποτάμι: «Το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των Ελλήνων

Στην επιθετική στάση που έχει υιοθετήσει ο Ερντογάν η οποία έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Κρήτη όπου βρίσκεται. Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για αυτά που θεωρεί εκκρεμότητες, καθώς «το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των Ελλήνων»

Η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη στην τηλεόρασης της Νέας Κρήτης 
για την προκλητική στάση της Τουρκίας και την επιθετικότητα Ερντογάν έχει ως εξής: 

Η συμπεριφορά του Ερντογάν τους τελευταίους μήνες δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Θέλω να θυμίσω ότι ο Ερντογάν στην αρχή της πολιτικής του καριέρας είχε μιλήσει για την ελληνοτουρκική φιλία και είχε πει ότι θα κάνει προσπάθειες, έτσι ώστε να γκρεμιστούν τα τείχη και να έχουμε μια σχέση, η οποία θα μας επιτρέψει όλοι μας Έλληνες και Τούρκοι να ζούμε ειρηνικά σε αυτή τη μεριά του πλανήτη. Δυστυχώς, μάλλον από εσωτερικές ανάγκες ο Ερντογάν κατρακυλάει σε έναν αδιέξοδο εθνικισμό. Εμείς θα πρέπει από τη μια να είμαστε αυστηροί στην τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου για τη θάλασσά μας, για τα νησιά μας. 

Από την άλλη να προσπαθούμε συνέχεια, έτσι ώστε ο στρατός μας να είναι αξιόμαχος, ετοιμοπόλεμος, να μπορεί να απαντήσει σε μια απρόβλεπτη κίνηση. Όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τείνουμε χέρι φιλίας προς τους Τούρκους. 

Είμαστε καταδικασμένοι, Έλληνες και Τούρκοι, να ζούμε μαζί σε αυτή την περιοχή του πλανήτη. Άρα θα πρέπει και ενισχύουμε σε ότι μας αφορά τις προσπάθειες των δημάρχων μας στα ακριτικά νησιά για συνεννόηση με τους δημάρχους των μικρασιατικών παραλιών έτσι ώστε να υπάρχει και ένα κλίμα εμπιστοσύνης τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες.

πηγή 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.