Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Αντιδράσεις εργαζομένων για την Black Friday



Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιδρούν για την «Μαύρη Παρασκευή» που έρχεται ξανά στην χώρα μας, καθώς είναι μια κίνηση που δεν τους προσφέρει κάτι, παρά μόνο επιπτώσεις συνεπάγεται για τους υπαλλήλους η εντατικοποίηση της εργασίας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι.

Για δεύτερη χρονιά, έρχεται στην Ελλάδα την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου η Black Friday, ένας  θεσμός υπερκατανάλωσης που μας έρχεται από το εξωτερικό, μέσω του οποίου οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες  και οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται τη χειμαζόμενη  αγορά του Εμπορίου. Πέρυσι, η Black Friday, στιγματίστηκε από δεκάδες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠΕ (26/11/16), διενεργήθηκαν συνολικά 65 έλεγχοι στην Αττική και διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν υπερωριακή απασχόληση και ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε 21 επιχειρήσεις.

«Εξυπηρετεί τις αλυσίδες και όχι τα μικρά καταστήματα»

«Η Black Friday, όπως έδειξαν και τα περυσινά στοιχεία, δεν βοηθάει ούτε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ούτε τους καναναλωτές ενώ επιβάλλει εξαντλητικό ωράριο και εντατικοποίηση της εργασίας για τους υπαλλήλους», σημειώνει στο Left.gr ο Μιχάλης Μυτιληνάκης, συντονιστής του τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι πράγματι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ηθελημένης ή αθέλητης παραπλάνησης των καταναλωτών, όπως το προαναφερθέν στα Public.

«Μέσω αυτού του επιθετικού μάρκετινγκ δεν κερδίζει σχεδόν τίποτα η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων, αντίθετα, οι πολυεθνικές  αλυσίδες παραγωγής και εμπορίου δημιουργούν μια ακόμη ευκαιρία να ξεπουλήσουν το μεγάλο τους στοκ, που μόνο αυτές έχουν την δυνατότητα να διατηρούν και με προφανή στόχο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των επιχειρηματικών δυνατοτήτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», προσθέτει ο ίδιος επικαλούμενος τα περυσινά στοιχεία που είχε δώσει και η ΕΣΕΕ.

ΕΣΣΕ: «Συρρικνώνεται ο εορταστικός τζίρος των Χριστουγέννων σε σημαντικό βαθμό» - Μόνο το 19% συμμετέχει

Μόλις ένας στους τρεις επιχειρηματίες λιανικού εμπορίου γνωρίζει ότι η ημέρα διεξαγωγής της «Black Friday», είναι η Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Ωστόσο, το ποσοστό των καταστημάτων τα οποία θα συμμετάσχουν παρουσιάζεται αυξημένο, σε σχέση με το 2016.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στους εμπορικούς συλλόγους μέλη της, με στόχο να διερευνήσει τη πρόθεση των εμπορικών επιχειρήσεων στο «θεσμό» της «Black Friday» την 24η Νοεμβρίου, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι μετά μόλις ένα χρόνο από την εισαγωγή της Black Friday στην Ελλάδα η διάρκειά της από μία ημέρα επεκτάθηκε σε τρεις, ακόμα και σε εβδομάδα. «Από του χρόνου το πιο πιθανό είναι να την αποκαλούμε …Greek black week» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.