Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Στον έλεγχο του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού περνάει η Avis

O επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, μέσω της εταιρείας συμμετοχών Olympia Group, βρίσκεται πίσω από την εξαγορά της ελληνικής Avis. 


O τελευταίος έχει εγγυηθεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας η οποία ανέρχεται στα 320 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού της επιχείρησης. Ο καθαρός δανεισμός της επιχείρησης ανέρχεται σε 237 εκατ. ευρώ και η συμφωνία συνοδεύεται από την καταβολή μετρητών ύψους 83 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συμφωνία αφορά το 100% των μετοχών και όχι το 94% που ελέγχει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Βασικός μέτοχος στην εταιρεία που θα αποκτήσει την ελληνική Avis θα είναι η Olympia Group. Το ύψος της συμμετοχής αναμένεται να κυμανθεί από 60% έως 70% και θα εξαρτηθεί από τα κεφάλαια που θα καταφέρει να συγκεντρώσει η επενδυτική εταιρεία Virtus South European Fund. Η τελευταία διαθέτει κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τρίτους, η συμμετοχή της να διευρυνθεί στην Avis και να πλησιάσει το 40%. Διαχειριστής της Virtus είναι ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ιδρυτής της πρώην Π&Κ Χρηματιστηριακής.

Το σχήμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του επόμενου μήνα. Μέχρι τότε αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία ικανοποίησης των αιρέσεων που αφορούν:

• Την έγκριση (concent) από την Avis Group της πώλησης της εταιρείας στο νέο σχήμα.

• Την έγκριση της πώλησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

• Την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Avis είναι κατά 94% θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και ως συνέπεια η μεταβίβασή της υπόκειται στις εγκρίσεις του TXΣ. Η εταιρεία έχει την επωνυμία Olympic

Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις και αξιοποιεί, κατόπιν συμφωνίας του 2008 με την Avis Budget Group, την επωνυμία της Avis. Για τον λόγο αυτό, η τελευταία θα πρέπει να συναινέσει στην αλλαγή μετόχου στην ελληνική επιχείρηση.

Την εταιρεία Olympic απέκτησε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς το 2007 αντί 25,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά, μαζί με υποχρεώσεις ύψους 190 εκατ. ευρώ που είχε η εταιρεία σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου Avis. Εφόσον το ντιλ κλείσει και η συμφωνία ολοκληρωθεί, τότε η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει τριπλασιάσει την επένδυσή της σ’ αυτήν. Σημειώνεται ότι ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς κατέχει το 94% των μετοχών της Olympic, ενώ το υπόλοιπο 6% ανήκει στους κληρονόμους του Ηρακλή Πέττα, πρώην επικεφαλής της Avis στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η εξαγορά της Olympic από τον όμιλο Olympia καταδεικνύει το ενδιαφέρον του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού για την ελληνική αγορά. Ο τελευταίoς φέρεται να εκτιμά ότι η Ελλάδα κρύβει επιχειρηματικές ευκαιρίες τις οποίες προκάλεσε η παρατεταμένη ύφεση και ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνουν επενδύσεις. Ως συνέπεια, στο άμεσο μέλλον δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις από την πλευρά του ομίλου Olympia.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.