Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Ρύθμιση οφειλών, διακανονισμοί και δόσεις από τη ΔΕΗ



Με το καλοκαίρι να φέρνει και αύξηση στην κατανάλωση του ρεύματος, χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν παγιδευμένα κάτω από το βάρος του χρέους τους, προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η ΔΕΗ, από την αρχή του Ιουνίου, έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο νέο πρόγραμμα ρυθμίσεων με στόχο τη στήριξη και οικονομική διευκόλυνση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, παρέχει τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Οι καταναλωτές οι οποίοι επιθυμούν να προβούν στη ρύθμιση των οφειλών τους μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα κατά τόπους Καταστήματα, και το Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών στο 11770.

 Οι πελάτες της επιχείρησης, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται, όπως αναλύεται παρακάτω:

-Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους  ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά:

Με οφειλές έως 1.000 ευρώ, παρέχεται δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 24 μηνιαίες δόσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης άμεσα.

Με οφειλές άνω των 1.000€, παρέχονται δυο επιλογές:

-άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις
ή

-άμεση καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις

Όποιο και αν είναι το υπόλοιπο της οφειλής, μία ρύθμιση μπορεί όχι μόνο να σώσει ένα νοικοκυριό από πρόσθετες επιβαρύνσεις, αλλά βάζοντας το χρέος σε τάξη, δίνεται μία καλή ευκαιρία για την οριστική διευθέτησή του, σε βάθος χρόνου.



Τι μπορούν να κάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος

 Ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση, είναι αναπόφευκτη. Οι βιομηχανίες χωρίς ρεύμα, δεν μπορούν να παράγουν. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Εκτός από την στροφή σε τρόπους μείωσης των αναγκών, όπως είναι οι μονώσεις υπάρχουν και λύσεις από την ΔΕΗ, για την μείωση του κόστους, όπως είναι η προπληρωμή του ετήσιου ρεύματος. Όμως όταν έχουν μαζευτεί τα χρέη, τότε τι μπορεί να γίνει;

Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, προβλέπεται:

- Άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής

- Ρύθμιση του υπόλοιπου σε μηνιαίες δόσεις που θα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36

Ευάλωτοι καταναλωτές

 Για τις κατηγορίες πελατών, ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, αγροτικοί πελάτες, εποχικοί, πελάτες με αποκοπή ή ρευματοκλοπή, ισχύουν διαφορετικές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με την ΔΕΗ:

1)Για τους πελάτες που είναι οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων πελατών ακολουθούνται τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Προμήθειας. Ειδικότερα για τους Ευάλωτους πελάτες η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού. Έτσι για παράδειγμα, ένας ευάλωτος πελάτης με συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρώ θα μπορεί να το αποπληρώσει την οφειλή του σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των 50ευρώ.

Επιπλέον, στους Ευάλωτους Πελάτες παρέχονται ειδικά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η μη έκδοση εντολής απενεργοποίησης μετρητή (διακοπής ρεύματος) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (εξαιρούνται περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών, όπως ρευματοκλοπές).

36 δόσεις για τους αγρότες! 

 Οι αγροτικοί πελάτες  της ΔΕΗ, έχουν δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε 36 μηνιαίες δόσεις. Μία ιδιαίτερα σημαντική διευκόλυνση για τον πρωτογενή τομέα, που δίνει την δυνατότητα σε «σπάσιμο» της οφειλής, χωρίς να αποκλείει τον πελάτη, από τις άλλες ρυθμίσεις.  

Ρύθμιση για όσους έχουν κομμένο ρεύμα

 Σύμφωνα με την εταιρία, οι πελάτες με αποκοπή λόγω οφειλής για περισσότερες από 30 ημέρες, έχουν δυνατότητα ρύθμισης σε 12 μηνιαίες δόσεις, με άμεση καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής.

«Αγκάθι» η ρευματοκλοπή

Για τους  πελάτες με ρευματοκλοπή η ΔΕΗ, δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης σε τέσσερεις  μηνιαίες δόσεις, με άμεση καταβολή του 50% της συνολικής οφειλής. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε εναλλακτικά, μπορεί αφού πληρωθεί το σύνολο του ποσού της ρευματοκλοπής, δίδεται  η δυνατότητα ρύθμισης του υπόλοιπου ποσού, βάσει του υφιστάμενου Προγράμματος ρύθμισης οφειλών για την κατηγορία εκάστοτε πελάτη.

Γενικές Διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ για τους πελάτες – Τι ισχύει με τις ρυθμίσεις!

 Οι δόσεις είναι έντοκες και οι τόκοι χρεώνονται στους τρέχοντες λογαριασμούς που εκδίδονται κατόπιν της σύναψης του διακανονισμού. Εξαιρούνται α) πελάτες οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και β) περιπτώσεις διακανονισμών για τις οποίες συντρέχουν ειδικοί λόγοι κατά τη σύναψη του διακανονισμού.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 10 ευρώ.

Είναι απαραίτητο, μαζί με τις δόσεις, να εξοφλούνται και οι τρέχοντες λογαριασμοί που θα εκδοθούν μετά την ημερομηνία σύναψης του διακανονισμού εμπρόθεσμα.

Κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους εάν δεν καταβληθεί μια (1) δόση ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα.

Τέλος, από την επιχείρηση έχει διευκρινιστεί μέσα από σχετικές ανακοινώσεις ότι σε περίπτωση μη τήρησης διακανονισμού, προκειμένου ο πελάτης να αποφύγει τις προβλεπόμενες συνέπειες ανά Κατηγορία Πελατών, ή το μέτρο της αποκοπής ή για να επανασυνδεθεί, θα πρέπει να καταβάλει άμεσα τις δόσεις που όφειλε να είχε αποπληρώσει πλην μίας, καθώς και τους τρέχοντες λογαριασμούς που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι, ώστε να συνεχίσει να ισχύει ο διακανονισμός για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.