Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Θρίλερ για την αυτοδυναμία στη Βρετανία

«Πύρρειος» νίκη, για τους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι.  
Οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία εξελίχθησαν σε ένα θρίλερ για την αυτοδυναμία και την  καταμέτρηση των αποτελεσμάτων στις βρετανικές εκλογές, να συνεχίζεται μέχρι τις πρωινές ώρες. 

Από σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ όλα δείχνουν ότι χάθηκε η μάχη για το «σκληρό Brexit», που υποστήριξαν οι Τορις. Το αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρό πλήγμα για την Τερέζα Μέι, που επέλεξε να κατέβει σε «αχρείαστες» πρόωρες εκλογές τρία χρόνια νωρίτερα (κανονικά 7  Μάιου 2020) με στόχο να ισχυροποιήσει την κυβέρνησή της, ώστε να πάρει  τις  δύσκολες αποφάσεις για το Brexit, χωρίς αμφισβήτηση. Ένα «στοίχημα» που όχι μόνο δεν κέρδισε, αλλά η επόμενη ημέρα των εκλογών την βρίσκει αποδυναμωμένη, να ελέγχει λιγότερες έδρες στην κάτω Βουλή (House of Commons).  Οι Βρετανοί φαίνεται πως ψήφισαν υπέρ ενός «χαλαρού Brexit», αν και πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, ποτέ δεν ξεκαθάρισαν ακριβώς τι θα γίνει με το διαζύγιο με την Ευρώπη.  

 Ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, η Τερέζα Μέι δεν είχε την  άνετη επικράτηση που ήλπιζε στις βρετανικές εκλογές. Τα αποτελέσματα όχι μόνο δεν έδωσαν στην Βρετανίδα πρωθυπουργό τον μαγικό αριθμό των 326 εδρών για την αυτοδυναμία που ήθελε, αλλά τώρα ελέγχει λιγότερες θέσεις στο κοινοβούλιο από αυτές που της «κληρονόμησε» ο πρώην Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος στις  7 Μαίου του 2015 είχε κερδίσει την αυτοδυναμία συγκεντρώνοντας 330 έδρες ή το 36.9% των ψήφων έναντι των 232 θέσεων και το 30.4% του πρώην ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιγκαντ.

Με το που ανακοινώθηκε το Exit Poll η Βρετανοί άρχισαν αν ψιθυρίζουν τις λέξεις  «Hung parliament» (μετέωρο κοινοβούλιο). Έτσι ονομάζουν το κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών  (326 έδρες από τις 650).  Σε αυτή την περίπτωση το κόμμα με τις περισσότερες έδρες,  θα διερευνήσει την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα. Πρακτικά, οι συντηρητικοί είτε θα αναζητήσουν  συμμάχους για να σχηματίσουν κυβέρνηση (κάτι που έκανε και στις προηγούμενες εκλογές το 2010, ο Ντέιβιντ Κάμερον), είτε να προχωρήσουν σε  κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα, αν και θεωρείται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό.

Το exit poll,  έδειξε πρώτο το συντηρητικό κόμμα με 314 έδρες, δεύτερους τους εργατικούς  με 266 έδρες, οι φιλελεύθεροι 14 και το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας 34 έδρες. Στην σειρά ακολουθούν με 3  έδρες το Κόμμα της Ουαλίας και μία έδρα οι Πράσινοι. Καμία έδρα δεν εξασφαλίζει το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Μεγάλης Βρετανίας. Από αυτά τα αποτελέσματα, λείπουν 76 έδρες για τις οποίες, η καταμέτρηση ήταν πολύ κοντά για δώσει ασφαλές αποτέλεσμα.

Καθυστέρηση έως και 6 μήνες για το Brexit

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, το Brexit θα καθυστερήσει μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ ενδέχεται να απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος για να ολοκληρωθούν πιθανές εσωτερικές διεργασίες κομμάτων. Ήδη στη Μ. Βρετανία έχει επικριθεί η επιλογή Μέι να σύρει την χώρα σε εκλογές. Στην καλύτερη περίπτωση, σημαίνει ότι πρέπει κανείς να ξεχάσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων τη μεθεπόμενη βδομάδα, καθώς η πολιτική τάξη της χώρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτή την εσωτερική κρίση.

Η Τερέζα Μέι είναι έμπειρη πολιτικός, με θητεία 7 χρόνων ως υπουργός εσωτερικών. Αυτό όμως φαίνεται να της στοίχησε, καθώς δέχτηκε δημοσκοπικό πλήγμα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Της αποδόθηκε ευθύνη, διότι ως υπουργός, θεωρείται ότι δεν έκανε αρκετά για να κρατήσει τη Μ. Βρετανία ασφαλή.

Οι εκλογές που δεν ήθελε κανείς

 Η Τερέζα Μέι ξάφνιασε τη Βρετανία προκηρύσσοντας αυτές τις εκλογές λέγοντας ότι η προσφυγή στις κάλπες ήταν ο μόνος τρόπος για να εγγυηθεί τη σταθερότητα στα χρόνια που έρχονται, ότι χρειαζόταν μια ισχυρή εντολή για να οδηγήσει τη χώρα μέσα απ’ τη δύσκολη φάση της επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι δεν έχει καμία τύχη, κατάφερε να ανέβει στις δημοσκοπήσεις με την υπόσχεση να πάει κόντρα στην οικονομική πολιτική της λιτότητας και φαίνεται ότι οι Βρετανοί τον άκουσαν.

Παρά τις πολιτικές  κόντρες οι πολίτες πήγαν στις κάλπες, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τις βασικές επιλογές ή τους συμβιβασμούς που θα φέρει το διαζύγιο απ’ την ΕΕ.  

Αυτό που έμαθαν οι βρετανοί είναι ότι είναι ευάλωτοι

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, με το μπαράζ επιθέσεων των τζιχαντιστών κατέδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η χώρα στην εγχώρια τρομοκρατία επηρεάζοντας σημαντικά τον πολιτικό διάλογο. Λόγω των επιθέσεων, αντί για το θριαμβευτικό περίπατο που ήθελε η βρετανίδα πρωθυπουργός, η ψηφοφορία έγινε σε ένα κλίμα αβεβαιότητας

 Σε κάθε περίπτωση, η Μέι μπορεί να έλεγε ότι είναι η καλύτερη για να διαπραγματευτεί μια καλή συμφωνία εξόδου της χώρας απ’ την ΕΕ, αλλά κανείς δεν εξήγησε ποτέ τι είδους συμφωνία θα είναι αυτή και τι θα σημάνει για τον μέσο Βρετανό.

Όσμπορν: Απολύτως καταστροφικό το αποτέλεσμα για την Μέι

Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις που βασίζονται στο exit poll που μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll, αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα».

Τρενάκι του τρόμου η Στερλίνα λόγω exit-polls!

Κατάρρευσε η Στερλίνα μετά την ανακοίνωση των exit-polls! Η μικρή διαφορά που συγκέντρωσε το Συντηρητικό κόμμα, σημαίνει ότι χάνει την αυτοδυναμία και θα αναγκαστεί σε διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα, ώστε να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 326 εδρών. Η μικρή πλειοψηφία φέρνει την Τερέζα Μέι σε χειρότερη θέση από ό,τι ήταν πριν προκηρύξει τις εκλογές και προμηνύει δύσκολες εξελίξεις εντός του συντηρητικού κόμματος . Ενδεικτική είναι η ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, που αναφέρει ότι οι μέρες της στην εξουσία «θα δείχνουν μετρημένες».

Το βαρύ κλίμα, συμπαρασύρει και τις αγορές, που στην πρώτη αντίδρασή τους, η Στερλίνα έπεσε κατά 1,7% έναντι του δολαρίου. Στη συνέχεια ανέκαμψε με το νόμισμα να περνάει σε κέρδη μία ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι Πράσινοι θα στηρίξουν κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς
 
Από την πλευρά των Πρασίνων η συμπρόεδρος Καρολάιν Λούκας χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο» το exit poll και είπε ότι το κόμμα της, που αναμένεται να εξασφαλίσει μία έδρα, θα στηρίξει μια κυβέρνηση των Εργατικών σε ανεπίσημη βάση. «Το exit poll είναι αξιοσημείωτο. Αν αποδειχθεί αληθινό φαίνεται ότι οι Συντηρητικοί θα πληρώσουν το τίμημα για το εκλογικό τους στοίχημα. «Οποιοσδήποτε βουλευτής των Πρασίνων εκλεγεί απόψε θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τους Τόρηδες μακριά απ’ την Ντάουνινγκ Στριτ και θα στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς κατά περίπτωση».
 
Ούτε συμφωνίες, ούτε συνασπισμός λένε οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Δεν πρόκειται να συμμετάσχουν «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» τόνισαν οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.  Μετά τα  exit – polls  ξεκαθάρισαν ότι δεν τους ενδιαφέρει καμία συμφωνία με άλλα κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση, όπως ανέφερε το Sky News, επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αυξάνουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη από 9 σε 14 έδρες, γεγονός που τους δίνει σημαντικό ρόλο σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Μάλιστα, ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία συνεργασία με το συντηρητικό κόμμα.

Να στηρίξει τη Μέι θέλει το DUP της Β. Ιρλανδίας

Η προοπτική απουσίας αυτοδυναμίας αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς, εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, δήλωσε  ο βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέφρι Ντόναλντσον, καθώς όπως επεσήμανε, έχουν «πολλά κοινά σημεία».

 
Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν τον δρόμο
 
Στο κεντρικό νιουκαστλ επικράτησαν με άνεση οι εργατικοί  και με 24.071 ψήφους (64,9%), εκλέχθηκε η Chi Onwurah. Οι συντηρητικοί, με τον Στιβ Κάιτ  έλαβαν μόλις 9.134 ψήφους (24,6%).
 
Στο Houghton & Sunderland South, την δεύτερη περιφέρεια που έδωσε αποτελέσματα, νίκησαν επίσης οι εργατικοί και μάλιστα με διαφορά. Με την Μπρίτζετ Φίλιπσον να επιστρέφει στη βουλή, καθώς εκλέχθηκε με 24.665 ψήφους, το 59,5%. Δεύτερος, ήρθε ο Πολ Χάουελ με 12.324 ψήφους και 29,7%.

Στο κεντρικό Sunderland, πρώτη ήταν η υποψήφια των εργατικών Τζούλι Έλιοτ, με 25.056 ψήφους (55,5%), ενώ δεύτερος ήταν ο συντηρητικός Ρόμπερτ Όλιβερ που συγκέντρωσε 15.059 ψήφους (33,4%).

Το Βόρειο Swindon, ήταν η πρώτη περιφέρεια, που ανακοίνωσε συντηρητικό υποψήφιο νικητή. Ο Τζάστιν Τόμλισον ήταν πρώτος με 29.431 ψήφους (53,6%) και δεύτερος ο Μάρκ Ντέμπσευ με 21.096 ψήφους (38,4%).

Ακολούθησε η ανακοίνωση από το Hammersmith με 24.639 ψήφους (60,7%) πρώτη ήταν η Σαρον Χόντγκσον των εργατικών και δεύτερος ο Τζόναθαν Γκούλις των συντηρητικών με 11.699 (28,8%).

Ο δεύτερος συντηρητικός υποψήφιος που ανεδείχθη νικητής ήταν από την περιφέρεια του Κέτερινγκ, όπου ο Φίλιπ Χόλομποουν συγκέντρωσε 28.616 ψήφους (57,9%), ενώ ο Μικ Σκρίμσόου των εργατικών είχε 18.054 ψήφους (36,5%)

Αμέσως μετά το Νανίτον ανακοίνωσε τον Μάρκους Τζόουνς των συντηρητικών, ως νικητή με 23.755 ψήφους (51,6%) και δεύτερο τον Φίλιπ Τζόνσον των εργατικών με 19.016 ψήφους (43,3%).

Συντηρητικός ήταν και ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας στο Μπρόξμπουρν όπου ο Τσαρλς Γουόκερ συγκέντρωσε 29.521 Ψήφους (62,2%), έναντι των 13.723 (28,9%) της Σελίνα Νόργκροουβ των εργατικών. 

Εργατικοί: Η Μέι είχε δεσμευτεί ότι αν χάσει 6 έδρες, ο Κόρμπιν θα γίνει πρωθυπουργός

Κοντά στις 16 έδρες χάνουν οι συντηρητικοί σύμφωνα με το exit poll των βρετανικών εκλογών. Η Τερέζα Μέι είχε γράψει προεκλογικά στο facebook ότι αν χάσει μόλις 6 έδρες, ο Κόρμπιν θα γίνει πρωθυπουργός! Τώρα, οι εργατικοί της Βρετανίας το επικαλούνται ξανά και επαναλαμβάνουν τα λόγια της.

Βρετανικός Τύπος: «Τρίζει» η καρέκλα της Μέι
 
Μετά την ανακοίνωση του exit poll, στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν τα στοιχήματα για τον νέο ηγέτη των Συντηρητικών, προεξοφλώντας ότι η Τερέζα Μέι θα έχει πρόβλημα παραμονής στην ηγεσία του κόμματος, παρά την νίκη της, η οποία για πολλούς μεταφράζεται σε ήττα, καθώς πλέον έχει λιγότερες έδρες από ότι πριν, τις «αχρείαστες» όπως τις χαρακτηρίζουν, εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.