Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Απόφαση – καταπέλτης για την ΑΕΠΙ: Καλείται να πληρώσει 30 εκατ. σε δημιουργούς

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά για την αμαρτωλή ΑΕΠΙ, η οποία μετά το πόρισμα-φωτιά για το φαγοπότι εκατομμυρίων με τα πνευματικά δικαιώματα καλείται τώρα να πληρώσει ένα ποσό κοντά στα 30 εκατ. ευρώ σε δημιουργούς.


Πρόκειται για δικαστική – απόφαση κόλαφο, που εκκρεμούσε από το μακρινό 1997 μετά από προσφυγή καλλιτεχνών και η οποία έρχεται να δώσει ένα ακόμη ηχηρό ράπισμα στους διοικούντες της Ανώνυμης Εταιρίας για τα πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με αυτή, η ΑΕΠΙ καλείται να πληρώσει αναδρομικά ένα τεράστιο ποσό στους δικαιούχους δημιουργούς, το οποίο μπορεί να φτάνει ακόμη και τα

25-35 εκατ. και παράλληλα επιβάλλει τη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων.

Βέβαια, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, αφού ως γνωστόν η διοίκηση της ΑΕΠΙ φρόντισε να πλουτίσει αδειάζοντας τα ταμεία της με αποτέλεσμα να προκύψει «τρύπα» 50 εκατ. ευρώ μέσα σε 4 χρόνια και συγκεκριμένα την περίοδο 2011-2014.

Εξελίξεις αναμένονται και σε σχέση με το προωθούμενο από το υπουργείο Πολιτισμού νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, αφού η απόφαση αυτή του Εφετείου δημιουργεί την άμεση ανάγκη τοποθέτησης επιτρόπου στην οικονομική διαχείριση της ΑΕΠΙ.

Το χρονικό της προσφυγής

Η συγκεκριμένη προσφυγή είχε γίνει το 1996 από πολύ γνωστούς δημιουργούς όπως οι Ξαρχάκος, Κυπουργός, Καλατζόπουλος, Μαμαγκάκης, Κουμεντάκης καθώς και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Τότε, είχαν καταγγείλει την ΑΕΠΙ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία το 2003 αναγνώρισε ότι ήταν καταχρηστική η προμήθεια 25% στα μηχανικά δικαιώματα από την πλευρά της εταιρείας και ζητούσε να μειωθεί στο 15%.

Αναγνώρισε, επίσης, πως ήταν παράνομο από την πλευρά της ΑΕΠΙ να αναγκάζει τους δημιουργούς να εκπροσωπούνται στο σύνολο των δικαιωμάτων τους (μηχανικά και εκτελεστικά) από την ίδια εταιρεία.

Η επιτροπή, όμως, απέρριψε τα υπόλοιπα αιτήματά των δημιουργών για περαιτέρω καταχρηστικές πρακτικές κι έτσι εκείνοι προσέφυγαν στο διοικητικό εφετείο, η απόφαση του οποίου το 2004 ήταν επίσης αρνητική.

Οι δημιουργοί δεν το έβαλαν κάτω και έφτασαν την υπόθεση μέχρι το ΣτΕ, το οποίο έκρινε πως το εφετείο όφειλε  να ξανά εξετάσει την υπόθεση.

Η νέα απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί πλήρη δικαίωση όχι μόνο για τους καταγγέλλοντες αλλά για τον σύνολο των δημιουργών. Η δικαιοσύνη μεταξύ άλλων:

Α. Θεωρεί ως καταχρηστική προμήθεια πάνω από:

18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα αντί για 25% που έχει μέχρι σήμερα η ΑΕΠΙ και 24% στη δημόσια εκτέλεση αντί για 37,5%.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως η εν λόγω απόφαση ανατρέχει τουλάχιστον από το έτος 2003, επομένως η ΑΕΠΙ οφείλει να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς για όλα τα έτη από το 2003 μέχρι σήμερα και το οποίο υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Β. Αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική

την παράλειψη λογοδοσίας αναλυτικά για τα έσοδα και τα έξοδα ανά κατηγορία δικαιώματος, τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Ουσιαστικά, αυτό συνεπάγεται ότι από την κοινοποίηση της απόφασης οι δημιουργοί θα πρέπει να συμμετέχουν στις παραπάνω αποφάσεις και η ΑΕΠΙ οφείλει να παρέχει αναλυτική λογοδοσία.

Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί της οικογένειας Ξανθόπουλου

Πριν από λίγες ημέρες Οικονομικοί Ελεγκτές είχαν εισβάλει στα γραφεία της ΑΕΠΙ στο Μαρούσι, κάνοντας «φύλλο και φτερό» το λογιστήριο, ενώ είχε ακολουθήσει εισαγγελική εντολή για «πάγωμα» όλων των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους λογαριασμούς που δεσμεύτηκαν συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι της οικογένειας Ξανθόπουλου, που έχει μετατρέψει την ΑΕΠΙ σε τσιφλίκι της επί 80 συναπτά χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που εκδόθηκε στις 2 Μαρτίου, δεσμεύονται όλοι οι λογαριασμοί του «αφεντικού» Πέτρου Ξανθόπουλου, της συζύγου του Νικολέτας και των δύο παιδιών του, αφού από τη δικογραφία προέκυψε υπεξαίρεση που αγγίζει τα 11 εκατ. ευρώ, ποσά που εισπράχθηκαν και κατέληξαν στις τσέπες τους αντί να αποδοθούν στους πραγματικούς τους δικαιούχους, δηλαδή στους δημιουργούς.

Επιπλέον, 4 εκατ. ευρώ τα οποία η οικογένεια Ξανθόπουλου όφειλε να διαθέσει για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς τα οικειοποιήθηκε επίσης για να πλουτίσει.

Ακόμη, έχει διαπιστωθεί αποφυγή απόδοσης ΦΠΑ ύψους 7,2 εκατ. ευρώ για την οποία, μάλιστα, η ΦΑΕ Αθηνών έχει επιβάλει πρόστιμο 6 εκατ. ευρώ.

Διεθνής υποστήριξη στους δημιουργούς

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, απηύθυνε και η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνθετών και Τραγουδοποιών (ECSA), για τον διορισμό κρατικού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, μετά τις αποκαλύψεις για το «πάρτι» εκατομμυρίων που είχε στήσει η  διοίκηση της.

Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνθετών και Τραγουδοποιών ECSA, ζητούν με σχετική επιστολή τους στην πολιτική ηγεσία να ενεργήσει όσο το δυνατόν συντομότερα και να διορίσει «έναν κρατικό επίτροπο/διαχειριστή για να διοικήσει την ΑΕΠΙ και να την μετασχηματίσει σ’ έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου θα εκπροσωπούνται δίκαια οι δικαιούχοι».

Όπως επισημαίνουν «αυτό θα διασφάλιζε την συνέχιση της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα για το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο» καθώς «το χειρότερο  σενάριο για τους Έλληνες και ξένους συνθέτες και τραγουδοποιούς θα ήταν η διάλυση της ΑΕΠΙ, που θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας με σημαντική ζημία για τον πολιτιστικό και οικονομικό κλάδο».

Η παρέμβαση της ECSA, η οποία εκπροσωπεί 54 εθνικές ενώσεις σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, έρχεται σε συνέχεια της δημοσίευσης του αποκαλυπτικού πορίσματος της εταιρίας ορκωτών λογιστών Ernst & Young για το όργιο κακοδιαχείρισης και τις σκανδαλώδεις ατασθαλίες στην ΑΕΠΙ.

Παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) σχετικά με αυτό το σκάνδαλο μεγατόνων.

Η διοίκηση του Συνδέσμου καταγγέλλει την διοίκηση της ΑΕΠΙ και τον κ. Ξανθόπουλο συγκεκριμένα για απαράδεκτες πρακτικές, υπέρογκες απαιτήσεις αλλά και ειρωνική αντιμετώπιση.

«Η ΑΕΠΙ κώφευε επιδεικτικά σε κάθε αίτημα μείωσης του ποσοστού της, ενώ με ειρωνικό και προσβλητικό τρόπο, ο κύριος Ξανθόπουλος, σε συνάντηση του προεδρείου του ΠΣΔΠΕ μαζί του, προέβαλλε ισχυρισμούς προστασίας των μελών της, γεγονός που μετά τα τρέχοντα γεγονότα, αποδεικνύει τη φαιδρότητα τόσο της αντιμετώπισης όσο και της προστασίας αυτών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην καυστική ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, πολλούς από τους οποίους εκπροσωπεί στις συναυλιακές τους δραστηριότητες.

Δυστυχώς, οι υποψίες μας , ως προς τον τρόπο συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα εις βάρος τόσο των χρηστών όσο και των δημιουργών, δικαιώνοντας τις επί έτη διαμαρτυρίες μας τόσο απέναντι στην ΑΕΠΙ όσο και απέναντι στην Πολιτεία.

Ο ΠΣΔΠΕ πιστεύει οτι οι πρόσφατες εξελίξεις επιβάλλουν την εκ βάθρων αλλαγή της Νομοθεσίας. Πάγια θέση μας ήταν, και παραμένει ότι οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης δεν μπορούν αφ’ ενός μεν να είναι ελεύθεροι να καθορίζουν απεριόριστα τις αμοιβές τους, αφ’ ετέρου δε να εξοπλίζονται από την πολιτεία με ποινικές κυρώσεις εις βάρος των χρηστών, οι οποίοι είναι παντελώς απροστάτευτοι.

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας πάγιο αίτημα του συνδέσμου μας ήταν και είναι η μείωση του ποσοστού της ΑΕΠΙ . Με ένα πολύ υψηλό ποσοστό 7% επί των ακαθαρίστων εισπράξεών μας, ανεξάρτητα από το αν οι συναυλίες ήταν κερδοφόρες ή όχι, η ΑΕΠΙ κώφευε επιδεικτικά σε κάθε αίτημα μείωσης του ποσοστού της, ενώ με ειρωνικό και προσβλητικό τρόπο, ο κύριος Ξανθόπουλος, σε συνάντηση του προεδρείου του ΠΣΔΠΕ μαζί του, προέβαλλε ισχυρισμούς προστασίας των μελών της, γεγονός που μετά τα τρέχοντα γεγονότα, αποδεικνύει τη φαιδρότητα τόσο της αντιμετώπισης όσο και της προστασίας αυτών. Ο ΠΣΔΠΕ είναι βέβαιος πως η μείωση του ποσοστού της ΑΕΠΙ στο 5%, με παράλληλο εξορθολογισμό του υπέρογκου λειτουργικού κόστους της ΑΕΠΙ, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αμοιβές των δημιουργών. Αντίθετα σε συνδυασμό με την κατάργηση των προκαταβολών, θα δοθεί κίνητρο για την πραγματοποίηση μεγαλύτερου αριθμού συναυλιών τόσο από τα μέλη του ΠΣΔΠΕ όσο και από πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς.

Αναφερόμαστε στις προκαταβολές τις οποίες η ΑΕΠΙ, παρανόμως τα τελευταία χρόνια, απαιτούσε πριν την πραγματοποίηση των συναυλιών και πριν την εκκαθάριση των εισιτηρίων και ξεκινούσαν απο το ποσό των 1500 ευρώ, διαφορετικά δεν χορηγούσε άδεια δημόσιας εκτέλεσης. Το γεγονός αυτό ζημίωσε ανεπανόρθωτα τα τελευταία έτη τα μέλη του Συνδέσμου μας αλλά και μεγάλο αριθμό άλλων παραγωγών, μικρών περιφερειακών φεστιβάλ, πολιτιστικών συλλόγων και αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών που έκαναν μία με δύο συναυλίες το χρόνο προς ενίσχυση των σκοπών του καταστατικού τους, και οι οποίοι σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους διαμαρτυρόμενοι και αγανακτισμένοι από την καταχρηστική συμπεριφορά της ΑΕΠΙ.

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο αντί η ΑΕΠΙ να σταθεί αρωγός στον πολιτισμό και στους ιδιώτες που είναι οι μόνοι εναπομείναντες που παράγουν πολιτιστικό έργο, με τις δικές τους οικονομικές δυνάμεις, βαλλόμενοι καθημερινά από νέους δυσβάσταχτους φόρους και προσαυξήσεις, δυσχέραινε την επιχειρηματική δραστηριότητα στο έργο μας, μας ζημίωνε με την αποθάρρυνση των πελατών μας και παράλληλα αποθάρρυνε και όλους τους άλλους φορείς ή ιδιώτες, που απαιτούσαν όχι την προκαταβολική αλλά τη νόμιμη μετά τη συναυλία εκκαθάριση, προκειμένου να αποδώσουν στην ΑΕΠΙ το ποσοστό της.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν τη διαρκή βλάβη που υφιστάμεθα ως χρήστες έργων πνευματικής ιδιοκτησίας και ενημερώνουμε ότι θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Το Δ.Σ. του ΠΣΔΠΕ

 Πρόεδρος- Κώστας Χριστόπουλος

 Αντιπρόεδρος -Κατερίνα Σταματάκη

 Γραμματέας- Δημητρα Μαντζούκα

 Ταμίας - Αντιγόνη Γιαλλουρίδου

 Τα μέλη του ΔΣ : Στεφανίδης Νίκος, Ιωάννου Μαρία, Πατσέλας Ελισσαίος»

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.