Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Πέθανε ο «άρχοντας του Κολωνακίου»Ο δημιουργός του θρυλικού ρεστοράν Τops

2/25/2017 10:12:00 μ.μ.
Οι βραδιές με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Τζον Λένον και τον Πολ Μπελμοντό
Μια μεγάλη μορφή της νυχτερινής Αθήνας, ο Μαρίνος Καλίνογλου, δεν υπάρχει πια. 
Ο χάρος χτύπησε το κολωνάκι μετά την Ντέπυ Πάνου με το θρυλικό Magyars τώρα έρχεται και ο Μαρίνος-Τops
Ο δημιουργός του θρυλικού ρεστοράν Τops στο Κολωνάκι, το οποίο βρίσκεται ακόμη στην πλατεία της πιο αριστοκρατικής γειτονιάς του κέντρου και αποτέλεσε το στέκι Ελλήνων σταρ αλλά και ξένων celebrities που έρχονταν στην Ελλάδα στα 60s και τα 70s, άφησε την τελευταία πνοή του το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 78 ετών.

Στην κηδεία του, που έγινε την Τρίτη από το νεκροταφείο του Γέρακα, βρέθηκαν όλα κι όλα γύρω στα τριάντα άτομα, γεγονός που δείχνει ότι ο άλλοτε «άρχοντας του Κολωνακίου» «έφυγε» ξεχασμένος.

Ο επιχειρηματίας αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ενώ είχε υποστεί και εγκεφαλικά επεισόδια, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για ένα διάστημα σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ο Καλίνογλου είχε παντρευτεί δύο φορές. Μάλιστα, η πρώτη σύζυγός του ήταν η γνωστή Χρύσα Κοτοπούλη, η οποία επίσης έχει γράψει ιστορία ως ιδιοκτήτρια θρυλικών μαγαζιών στο Κολωνάκι και στη Μύκονο.

Η φίλη του η Ματούλα
Την είδηση του θανάτου του μας ανήγγειλε η Ματούλα, η οποία παρέστη στην κηδεία του και έχει πολλά καλά να θυμηθεί για εκείνον.

«Εμένα ήταν το φιλαράκι μου! Οταν έπαθε εγκεφαλικό, ήμουν μαζί του στο Κολωνάκι και τον πήγα στο νοσοκομείο.
Ο Μαρίνος όμως ήταν αγαπημένος φίλος πολλών επωνύμων της “χρυσής εποχής” της νυχτερινής Αθήνας.

Από τα τέλη της δεκαετίας του '60, οπότε άνοιξε, έως τα μέσα του '80, όταν το λειτουργούσε ο Μαρίνος, το Tops ήταν το μαγαζί όπου έδιναν τα ραντεβού τους καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες και όλα τα μεγάλα “τζάκια” εκείνου του καιρού» λέει,

στην «Espresso» η Ματούλα, η οποία έχει αφήσει την σφραγίδα της στο συγκεκριμένο στέκι με την παρέα της από διάσημους Ελληνες και ξένους φίλους της.

Καλλιτέχνες

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ζωή Λάσκαρη, ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Τζένη Καρέζη, ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Βαγγέλης Λιβαδάς, η Σμαρούλα Γιούλη και ο Βλάσσης Μπονάτσος ήταν μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που σύχναζαν στο συγκεκριμένο μαγαζί.

Επίσης τραπέζι έπιαναν και πολιτικοί, μεταξύ αυτών ο Στάθης Ροκόφυλλος, ο Γιώργος Κατσιφάρας και ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Φαν του Tops ήταν και οι Θόδωρος Βαρδινογιάννης, Γιάννα Δασκαλάκη, Σωκράτης Κόκκαλης, αλλά και όλοι οι γνωστοί επιχειρηματίες της εποχής, που τους άρεσε η κοσμική ζωή.

Τζον Λένον, Μπελμοντό και Αζναβούρ

«Το μαγαζί αυτό ήταν πριν αποθήκη ξυλείας και το πήρε ο Μαρίνος για να πηγαίνουμε όλοι να τρώμε μετά τα μπουζούκια, τα οποία τότε δεν είχαν ωράρια και καθόμασταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες» μας εξηγεί η Ματούλα και συνεχίζει:

«Φεύγοντας, λοιπόν, από τα κέντρα πηγαίναμε στο Tops, που σέρβιρε πολύ ωραία φαγητά αλλά και πολύ γευστικές σούπες. Ηταν, ας πούμε, ένα σικ ξενυχτάδικο. 

Ο Μαρίνος είχα πάρα πολύ χιούμορ κι έκανε πλάκες με όλους τους θαμώνες, ειδικά με τους γραφικούς τύπους που σύχναζαν εκεί, όπως ο λεγόμενος “παίδαρος”, ένας άνδρας που έκανε τον ωραίο και για να μοιάσει στον πραγματικό καλλονό της εποχής, τον Φοίβο Ραζή, έκοβε με ξυραφάκι τη μακριά μύτη του».



Η ίδια θυμάται αλησμόνητες βραδιές με τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Ονο, τη Ρόμι Σνάιντερ, τον Σαρλ Αζναβούρ, την Ειρήνη Παπά, τον Νίκο Βερλέκη και τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό, με τον οποίο εμφανίστηκε στο ρεστοράν και τους άφησε όλους άφωνους. 

«Καλά, όταν βγήκα στην πλατεία πάνω σε ένα άλογο, έγινε το “έλα να δεις” στο Τοps. Ολοι σηκώθηκαν όρθιοι και με χειροκροτούσαν. 

Μία άλλη φορά με τον Μαρίνο νοικιάσαμε άμαξα από το Μοναστηράκι και βγήκαμε μαζί στην πλατεία Κολωνακίου. Εγώ παρίστανα τη βασίλισσα Φρειδερίκη κι εκείνος έκανε τον βασιλιά Παύλο» μας λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.