Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Ο Σούλτς κατατροπώνει την Μέρκελ Προηγείται με 11 μονάδες

Προηγείται με 11 μονάδες σε νέα δημοσκόπηση
Κόλαφος είναι για την Άνγκελα Μέρκελ η νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε και δίνει τεράστιο προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων στον αντίπαλο της για την καγκελαρία, Μάρτιν Σούλτς.


Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά ευρήματα της εταιρίας Forschungsgruppe Wahlen, που πραγματοποίησε την σφυγμομέτρηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, αν οι Γερμανοί τον προσεχή Σεπτέμβριο καλούνταν να ψηφίσουν απευθείας για καγκελάριο, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών θα επικρατούσε της Μέρκελ με ποσοστό 49% έναντι 38%.

Χαρακτηριστικό της ελεύθερης πτώσης που παρουσιάζει η δημοτικότητα της γερμανίδας Καγκελάριου είναι το γεγονός πως στα τέλη Ιανουαρίου προηγούταν του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ποσοστό 44% έναντι 40%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, εκτός από τη Μέρκελ, χάνουν έδαφος και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/ CSU) έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Παρόλο που διατηρούν μεν το προβάδισμά τους, εντούτοις χάνουν σε εκλογική δύναμη.

Το SPD κέρδισε 6 ολόκληρες μονάδες φτάνοντας στο 30%, ενώ το συντηρητικό πολιτικό μπλοκ της Μέρκελ, έχασε 2 μονάδες πέφτοντας στο 34%.

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχασε μία μονάδα, αλλά παραμένει στην τρίτη θέση με 10%. ΟΙ Πράσινοι συγκεντρώνουν 9%, ενώ το ακροαριστερό Die Linke 7%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) βρίσκονται στο 6%.

Περίπου το 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα επιθυμούσε να δει έναν αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό με το SPD, τους Πράσινους και το Die Linke, ενώ το 44% τάσσεται κατά αυτού του ενδεχόμενου.

Γκάμπριελ: Οικονομία… «βουντού» να ζητάμε πλεόνασμα 3,5% από την Ελλάδα

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραδέχθηκε πως οι ασφυκτικές απαιτήσεις προς την χώρα μας είναι υπερβολικές, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως, για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών, είναι οικονομία βουντού. Η επανάληψη της συζήτησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε τώρα. Ήδη, από τώρα στοιχηματίζουν κατά του ευρώ, τα σπρεντς ανεβαίνουν.

Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Το SPD μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα με τον στόχο να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρώπης. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο ανόητο αφήγημα ότι η Γερμανία είναι το κράτος που εισφέρει περισσότερα από όσα εισπράττει και είναι ούτως ειπείν το υποζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα επενδύουμε στην Ευρώπη τα παίρνουμε πίσω πολλαπλάσια. Το 60% των εξαγωγών μας γίνεται προς την Ευρώπη» ανέφερε αρχικά ο Γκάμπριελ.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι νιώθουν ότι η Γερμανία τους δασκαλεύει και ότι δεν υποχωρεί η ίδια ούτε σε μικροπράγματα, αλλά ζητά αλληλεγγύη όταν πρόκειται για τα δικά της συμφέροντα. Φυσικά και υπάρχουν σοβαροί λόγοι να σέβεται κανείς τα κριτήρια σταθερότητας, νομίζω όμως ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον περισσότερο».

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα γίνει κεντρικό θέμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, δεδομένου ότι το κόμμα του (SPD) κατηγορεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι διακινδυνεύει το Grexit, o σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απάντησε: «Πιστεύω πως είναι σαφές στην Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), πρωτίστως όμως στην καγκελάριο, ότι η επανάληψη της συζήτησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη είναι το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε τώρα.

Οι ακρωτηριασμοί δεν είναι οι πλέον ελκυστικές μέθοδοι θεραπείας. Πιστεύω ότι και οι Γερμανοί συντηρητικοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να πυροδοτήσουν τους κινδύνους οι οποίο συνδέονται με κάτι τέτοιο».

Eρωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς υπερασπίζεται τα γερμανικά συμφέροντα με το να συνηγορεί υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, επεσήμανε: «Για κούρεμα του χρέους μιλά καταρχάς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αμφιβάλλει ότι οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών για εξόφληση του χρέους της Αθήνας είναι ρεαλιστικές. Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών είναι οικονομία βουντού».

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ακόμα ότι «το SPD μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα με τον στόχο να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρώπης. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο ανόητο αφήγημα ότι η Γερμανία είναι το κράτος που εισφέρει περισσότερα από όσα εισπράττει και είναι ούτως ειπείν το υποζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα όσα επενδύουμε στην Ευρώπη τα παίρνουμε πίσω πολλαπλάσια. Το 60% των εξαγωγών μας γίνεται προς την Ευρώπη και όχι προς τις ΗΠΑ ή την Κίνα. Θα τασσόμουν μάλιστα υπέρ του να κάνει η Γερμανία περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη. Πρέπει να υπάρξουν όμως ανταλλάγματα, να μπει δηλαδή ένα τέλος στον παράλογο ανταγωνισμό του φορολογικού ντάμπινγκ».

«Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες στηρίζουν την Ελλάδα κόντρα στον Σόιμπλε»

«Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στηρίζουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, κόντρα στο Σόιμπλε» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Politico.

Καθώς ξεκινά η περίοδος της προεκλογικής εκστρατείας τους, οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς υπεραμύνονται της μαστιζόμενης από την κρίση Ελλάδας, απέναντι σε επιθέσεις προερχόμενες από το συντηρητικό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε το επίμαχο άρθρο.

Το δημοσίευμα παραθέτει σχετικές δηλώσεις, στο γερμανικό Κοινοβούλιο, της Αντρέα Νάλες, υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ και μέλους του SPD, ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα αποτελούσε, απόλυτη απερισκεψία, τόσο στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο, όσο και ιστορικά», και ότι «όλοι οι Σοσιαλδημοκράτες υπουργοί στην κυβέρνηση και ο Μάρτιν Σουλτς συμφωνούν ότι αυτό δεν αποτελεί πιθανή επιλογή».

Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις, σημειώνει το Politico, η υπουργός θέλησε να απαντήσει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε ότι για να πετύχει οποιουδήποτε είδους ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, το SPD και ο υποψήφιός του για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, είναι αποφασισμένοι να απομακρύνουν τη Μέρκελ από την εξουσία, ενώ η έμφαση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην ομιλία της Νάλες υποδηλώνει ότι ένα κεντρικό θέμα στην επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία θα είναι ο αγώνας ενάντια στην κοινωνική αδικία, με τη φορολόγηση, για παράδειγμα, των πολύ πλουσίων.

Ολοκληρώνοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς, τον προηγούμενο μήνα, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν σημειώσει στις δημοσκοπήσεις τα καλύτερα ποσοστά τους τα τελευταία δέκα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.