Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Παππάς και τέσσερις καναλάρχες


Ο φραγμός που εξαρχής επιχείρησε να ορθώσει η κυβερνώσα πλειοψηφία στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασχοληθεί άμεσα και ουσιαστικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με το κρίσιμο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, υπό το βάρος της προηγηθείσας γνωστής διαγωνιστικής διαδικασίας και των αποκαλύψεων που έκτοτε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ράγισε σήμερα στο Κοινοβούλιο: στην πεισματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στο σχετικό αίτημα, σύσσωμη η αντιπολίτευση ενεργοποίησε ειδικό άρθρο του Κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο η μειοψηφία έχει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις δικαίωμα υποχρεωτικής κλήσης κυβερνητικών στελεχών ή άλλων προσώπων προς ακρόαση.

Ετσι, κατέστη αναπόφευκτο για την πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου να δηλώσει πως θα υλοποιηθεί το τελευταίο αυτό αίτημα και θα κληθούν στο Κοινοβούλιο το αμέσως προσεχές διάστημα προς ακρόαση για το επίμαχο ζήτημα ο υπουργός Επικρατείας και οι τέσσερις υπερθεματιστές. Εσπευσε δε να σημειώσει πως θα αναζητήσει τον κ. Ν. Παππά ώστε να οριστεί η ημέρα που θα μπορεί να προσέλθει, προκειμένου να οριστεί συνεδρίαση.


Η «κίνηση ματ», αφού κατέρριψε την έως εκείνη την ώρα πεισματική άρνηση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, και δι’ αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, να αποδεχθούν ανάλογη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (για την αποδοχή της οποίας χρειάζεται, βάσει άλλου άρθρου του Κανονισμού, πλειοψηφία καταγραφείσα διά ψηφοφορίας), εκφράστηκε αρχικώς προφορικά από τον κ. Κ. Τζαβάρα (ΝΔ) και στη συνέχεια εγγράφως από τον κ. Ευ.Βενιζέλο (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο συνυπέγραψαν βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού, ενώ με την ιδέα της κλήσης των προαναφερθέντων προσώπων δήλωσαν πως συμφωνούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Οι διαφορές

Μεταξύ των δύο προτάσεων, επί της ουσίας η διαφορά είναι ως προς την διάρκεια –άρα και το εύρος της εξέτασης. Το αρχικό αίτημα της ΝΔ αφορούσε την χωρίς χρονικούς περιορισμούς πρόσκληση του κ. Παππά, των τεσσάρων υπερθεματιστών, του ΓΓ Ενημέρωσης κ. Γκρέτσου, αλλά και όποιου άλλου προσώπου κριθεί αναγκαίο να προσέλθει για να ερωτηθούν επί του μεγάλου ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών. Η προαναφερθείσα σημερινή εξέλιξη, αφορά δύο συνεδριάσεις με χρονική απόσταση περίπου ενός μήνα η μία από την άλλη, και περιορισμό ως προς το ποιοί μπορούν να απευθύνουν ερωτήσεις στα προς ακρόαση πρόσωπα: «Ο/Η πρόεδρος της Επιτροπής, τρεις βουλευτές από το πρώτο κόμμα, δύο από το δεύτερο και ανά ένας βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα».

Υπάρχει, πάντως, πρόβλεψη για δυνατότητα αύξησης του αριθμού των ερωτώντων, μετά από πρόταση του προέδρου της Επιτροπής, αλλά η κυρία Χριστοδουλοπούλου σήμερα έδειξε πως δεν έχει τέτοια πρόθεση. Βεβαίως, όπως συζητήθηκε στη συνέχεια, η εν λόγω εξέλιξη προκαλεί και άλλα παράπλευρα ζητήματα, όπως επί παραδείγματι αν στην δεύτερη ειδική συνεδρίαση θα πρέπει να προσέλθουν μαζί οι τέσσερις υπερθεματιστές.

Η άρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβερνώσα πλειοψηφία, για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση διά της κυρίας Χριστοδουλοπούλου δήλωνε πως δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα με την ακόλουθη επιχειρηματολογία: Α) Η Επιτροπή Θεσμών είναι αναρμόδια για έλεγχο υποθέσεων «πόθεν έσχες». Β) Ασχολείται με το θέμα η Δικαιοσύνη. Γ) Η Επιτροπή Θεσμών ασκεί έλεγχο απί Μέσων Ενημέρωσης και οι «4» δεν έχουν ακόμα Μέσο Ενημέρωσης. «Ούτε γραφεία δεν έχουν» (Τασία Χριστοδουλοπούλου). «Ολοι μιλάτε σαν να μην υπάρχουν άλλοι να σώσουν αυτό τον τόπο εκτός από την Επιτροπή μας. Υπάρχουν τα δικαστήρια» είπε σε έντονο ύφος απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ η πρόεδρος της Επιτροπής.

Στις παρατηρήσεις γαλάζιων ότι με τη στάση της ουσιαστικά αρνείται από την Επιτροπή την προβλεπόμενη αρμοδιότητά της να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε: «Αρνούμαι τον εντός εισαγωγικών τον κοινοβουλευτικό έλεγχο από την Επιτροπή. Να κάνετε επίκαιρη ερώτηση, επίκαιρη επερώτηση στον αρμόδιο υπουργό. Μπορείτε να κάνετε απίθανα πράγματα», συνέχισε, ενώ έκανε αναφορές στην υπόθεση του «μαύρου στην ΕΡΤ», υποστηρίζοντας ότι όσοι βαρύνονται με την ευθύνη για εκείνο το γεγονός δεν είναι σήμερα πειστικοί.

Ο αντίλογος

Απέναντί της η αντιπολίτευση εξαπέλυε επιθέσεις κατά κύματα: «Υπάρχει μείζον θέμα διαφάνειας. Να έρθουν α εξηγήσουν, πώς έκαναν αποδεκτό έναν άνθρωπο που φαίνεται να μην έχει ένα ευρώ. Δεν διαννοούμαι ότι η επιτροπή μας, με την πλειοψηφία θα αρνηθεί το αίτημά μας» είπε ο κ. Μ.Βορίδης. «Θα είναι πλήγμα σοβαρό στην άσκηση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αν αρνηθεί η πλειοψηφία τον έλεγχο» τόνισε ο κ. Κ. Τζαβάρας. «Είχα πει ότι η διαδικασία θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο πολιτικό πρόγραμμα την κυβέρνηση. Εδώ βρισκόμαστε τώρα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Υπάρχουν ζητήματα ακυρότητας διοικητικών πράξεων, ποινικών ευθυνών, παραβίασης του κοινοτικού δικαίου κλπ Δεν πρέπει να αδρανήσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. «Από την στιγμή που θεωρείτε ότι έχουν γίνει κανονικά, να μην κρύβεστε πίσω από τυπικότητες. Θα έπρεπε να είχατε αποδεχθεί να έρθουν να εξεταστούν από Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» τόνισε ο κ. Ν.Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Κάθε δε που επιχειρούσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου να αποκρούσει την επιχειρηματολογία τους, καταγράφηκαν και έντονα σχόλια: «Συγκαλύπτετε και οδηγείτε σε συγκάλυψη ενός σκανδάλου. Αρνείστε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο». «Δέχεστε να πάρει ο Καλογρίτσας κανάλι χωρίς φράγκο». «Αρνείστε επειδή είναι η αριστερή διαπλοκή». «Γίνονται φοβερά σκάνδαλα και δεν θέλετε να ελεγχθούν».

Η διακοπή

Εν μέσω θορύβου και αντεγκλήσεων (με την κυρία Χριστοδουλοπούλου επί παραδείγματι να απαντά στις περί σκανδάλων αναφορές, ότι «σκάνδαλα είναι και αυτά που αποκαλπυπτονται στην Εξεταστική... ΜΜΕ και τα κόμματά σας έπαιρναν δάνεια με αέρα»), η πρόεδρος ξαφνικά δήλωσε ότι διακόπτει τη συνεδρίαση για λίγα λεπτά. Μετά την επανέναρξη, η κυρία Χριστοδουλοπούλου εμφανίστηκε με εντελώς άλλη στάση και επιχειρηματολογία. Υποστήριξε πως έχει διαστρεβλωθεί η άποψή της, ότι ποτέ δεν αρνήθηκε το δικαίωμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, ή πως δεν έχει η εν λόγω Επιτροπή τέτοιες αρμοδιότητες.

Αυτή τη φορά είπε πως η «άρνηση»-επιφύλαξή της ήταν για να διαφυλαχθεί το κύρος της Επιτροπής, καθώς κατά την εκτίμησή της το κύρος αυτό θα δεχόταν πλήγμα από την διάρκεια της ενασχόλησής της με ένα θέμα πολύ σοβαρό και με πολλές πτυχές. «Δεν θα τελειώσουμε οπύτε σε 1,5 χρόνο» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει και μια φράση που προκάλεσε αίσθηση: «Με αυτή την έννοια εγώ από την αρχή μιλούσα... Δεν έχω κανένα να μου έχει δώσει εντολή, είναι απόλυτη πεποίθησή μου». Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε και η στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Ενώ επί δύο συνεδριάσεις σιωπούσαν, αφήνοντας μόνη την Πρόεδρο να επιχειρηματολογεί, ζήτησαν λίγο πριν το τέλος της σημερινής, να μιλήσουν επί του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.