Υπεγράφη την Τρίτη το μνημόνιο συνεννόησης (MoU) μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ που «ξεμπλοκάρει» την επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Το MoU, σύμφωνα με τη Lamda Development, αποτελεί επικαιροποίηση της υφιστάμενης από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της «Ελληνικόν Α.Ε.», μέσω της οποίας οριοθετούνται ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της αξιοποίησης του έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η αξιοποίηση αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη το έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, η σύμβαση παραχώρησης και το υπό διαμόρφωση σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης θα οδεύσουν προς κύρωση από τη Βουλή και έγκριση διά προεδρικού διατάγματος αντίστοιχα και θα ακολουθήσει η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή τους.
Κατά το ΤΑΙΠΕΔ, οι αλλαγές που επέρχονται από το MoU ανεβάζουν σε βάθος χρόνου το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση του εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ. θα καταβληθεί φέτος, μετά και την ολοκλήρωση ορισμένων ακόμη ενεργειών της κυβέρνησης, όπως η χορήγηση άδειας καζίνο μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τα συμβατικά κείμενα, η καταληκτική ημερομηνία για να εκπληρώσει το Δημόσιο όλες τις υποχρεώσεις του, να παραδώσει την έκταση και να λάβει την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ, συμπληρώνεται στις 14 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στις 14 Νοεμβρίου του 2014 η θυγατρική της Lamda Development «Hellinikon Global I S.A.» υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ τη σύμβαση αγοραπωλησίας του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.». Την επένδυση έχουν αναλάβει η Lamda Development S.A. και το Global Investment Group που απαρτίζεται από την εταιρεία Eagle Hills από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και τον όμιλο Λάτση.
Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ οι βασικές πρόνοιες του MoU για την πώληση της «Ελληνικόν Α.Ε.» και την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά είναι οι παρακάτω:
• Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο. Το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.
• Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο. Το 51% θα καταβληθεί έως το 2018, αντί του 2022.
• Ενα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής που θα γίνουν την πρώτη πενταετία, με το Μητροπολιτικό Πάρκο να αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα.
• Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση μπορεί να ανέλθει σε 3.600.000 τ.μ., ωστόσο ο επενδυτής δεσμεύεται ότι η συνολική δόμηση δεν θα υπερβεί τα 2.700.000 τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται και περίπου 60.000 τ.μ. υφιστάμενων διατηρητέων κτηρίων.
• Ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου.
• Δέσμευση του επενδυτή για την επίλυση του προβλήματος απορριμμάτων των όμορων Δήμων και συμμετοχή του με ποσοστό έως και 50% στη μελέτη και κατασκευή κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης /προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, ανέφερε ότι «τα επόμενα χρόνια θα υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Πάνω απ’ όλα όμως, η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας που αυτή τη στιγμή αποτελεί το μέγα ζήτημα για τον ελληνικό λαό». Ο πρόεδρος της Lamda Development κ. Τάσος Γιαννίτσης και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου τόνισαν ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση των επενδύσεων, της απασχόλησης, της αξιοποίησης νέων ευκαιριών και της προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων στη χώρα μας. Η επένδυση αυτή λόγω μεγέθους και ποιοτικών χαρακτηριστικών θα προσθέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό άξονα στην οικονομία της χώρας και ιδίως του Λεκανοπεδίου Αττικής, που θα γίνει σημείο αναφοράς για πολλές δεκαετίες».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.