Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Κόκκινα δάνεια: Παραπλανητικές οι συζητήσεις περί της πώλησης τους

Όπως διαπιστώνουν οι περισσότεροι, οι συζητήσεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών έχουν πλέον κοπάσει, 
με αφετηρία την τρίτη κεφαλαιοποίηση τους – μετά από το μεγάλο κόλπο δηλαδή, μέσω του οποίου η πλειοψηφία των μετοχών τους ανήκει πλέον σε ξένους.

Ως συνήθως πάντως οι Έλληνες, αφού αντέδρασαν αρχικά, στη συνέχεια ξέχασαν εντελώς το θέμα, παρά το ότι η διάσωση τους κόστισε πάνω από 40 δις € που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος – ενώ κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί με τα 203 δις € περίπου των κρατικών εγγυήσεων που έχουν δοθεί κατά καιρούς στις τράπεζες.


Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι πλέον τόσο σημαντική η νομοθεσία για την πώληση των κόκκινων δανείων, αφού οι τράπεζες, οπότε και τα δάνεια τους, ανήκουν στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια – τα οποία μπορούν ως εκ τούτου να τα διαχειριστούν όπως θέλουν, χωρίς την ανάγκη ειδικών ρυθμίσεων.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως λίγους μήνες πριν το ΤΧΣ είχε στην ιδιοκτησία του το 67% της Τράπεζας Πειραιώς, το 52,7% της Εθνικής, το 66,2% της Alpha Bank και το 35,4% της Eurobank – ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά του σήμερα είναι 26% / 40,4% / 11% και 2,4%. Οι μοναδικοί ζημιωμένοι από την πώληση των μετοχών σε πρωτοφανείς στην ιστορία τιμές ήταν οι μέτοχοι των τραπεζών – ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν το δημόσιο, άρα οι Έλληνες φορολογούμενοι.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.