Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Κυψέλη: είναι το νέο Γκάζι;

Η άνοδος και η πτώση γειτονιών είναι ένας Αθηναϊκός Νόμος. 
Όπου υπάρχουν ευκαιρίες θα υπάρξει και εκμετάλλευση, λέει η αρχή του Καπιταλισμού. Άραγε η περιοχή της Κυψέλης υπάγεται σε αυτό τον νόμο; Μετά την εποχή Σιδηρόπουλου θα ξαναβγούμε Φωκίωνος Νέγρη;

Μα τι γίνεται με την Κυψέλη; Η ξεχασμένη γειτονιά του Σιδηρόπουλου, της πάλαι ποτέ ένδοξης Φωκίωνος Νέγρη, που τα ενοίκια της έχουν φτάσει 200 ευρώ τα 90τμ ρετιρέ, πλέον έχει αρχίσει και ακούγεται πάρα πολύ. Όπως ακριβώς έγινε και με το Γκάζι, μια περιοχή στην Αθήνα χρειάζεται 3-4 καλά μαγαζιά για να γίνει Zero to Hero. Στην περίπτωση όμως της Κυψέλης, τα δρώμενα αποδεικνύουν πως πρόκειται για την άνοδο μιας άκρως εικαστικής γειτονιάς που υπόσχεται πολλά.



Διαβάζοντας την ανακοίνωση του προγράμματος δράσεων του οργανισμού ΝΕΟΝ για το 2016 (το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ:http://neon.org.gr/gr/newsroom/programma-drasewn-neon-gia-to-etos-2016/), πρόσεξα πως ο οργανισμός έχει αφιερώσει δύο από τις δράσεις του στην περιοχή της Κυψέλης. Τα Community Projects όπως κατονομάζονται από τον οργανισμό, έχουν ως σκοπό την μεταμόρφωση ενός χώρου στην Κυψέλη με απώτερο σκοπό την προαγωγή της τέχνης μέσα σε έναν αχρησιμοποίητο κτίσμα, ενώ το δεύτερο project, σε συνεργασία του δικτύου Melissa, έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα χώρο δραστηριοποίησης για γυναίκες μετανάστριες.


Ήδη εδώ και 3-4 χρόνια έχει δημιουργηθεί από τον Αύγουστο Βεϊνόγλου, ένα «σπίτι» της Τέχνης, το Snehta Residency, με άκρως ενδιαφέρουσες εικαστικές δράσεις που έχουν αέρα Εδιμβούργου, και όλο και περισσότερους συμμετέχοντες. Το Snehta είναι αναγραμματισμός του Athens και ουσιαστικά αφορά μια νέα ιδωμένη Αθήνα, με κέντρο την out casted περιοχή της Κυψέλης. Καλλιτέχνες συμμετέχουν σε διάφορα projects πολλά υποσχόμενα, που θα μας απασχολήσουν στο σύντομο μέλλον. (Για το Snehta μπορείτε να μάθετε εδώ: http://www.snehtaresidency.org/about-us),


Τα μαγαζάκια που υπάρχουν ήδη φαίνεται να τα πάνε καλά, και τα χαμηλά -ακόμα- ενοίκια, πρόκειται να δώσουν ευκαιρίες σε πολλούς νέους επιχειρηματίες για ανοίγματα στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης. Το γεγονός πως πρόκειται για με θεωρητικά ανεκμετάλλευτη γειτονιά αφήνει πολύ χώρο δράσης για Κυψελιώτες και μη.

Δίπλα στα Εξάρχεια, ένα τσιγάρο δρόμο από το εξωτικό Πολύγωνο και μια ανάσα από τα Τουρκοβούνια, η Κυψέλη είναι κέντρο-απόκεντρο. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η περιοχή θεωρείτο ghetto, ακριβώς όπως ήταν το Ανατολικό Λονδίνο πριν αρχίσουν να ανοίγουν πολλές καφετέριες και πάμπ και μαζί με την άνοδο της επιχειρηματικότητας εκεί, ανέβηκαν τα ενοίκια και έγινε μια από τις πιο hip περιοχές της Αγγλικής πρωτευούσης. Αντίστοιχα κάποτε το Brooklyn της Νέας Υόρκης θεωρούταν όχι απλά επικίνδυνο μέρος να μένεις αλλά μια απαγορευτική και διόλου in περιοχή για όσους ήταν εμμονικά κολλημένοι στο Μανχάταν. Μέσα σε μια δεκαετία -το πολύ- το Μπρούκλιν μεταμορφώθηκε σε μια hype περιοχή Παγκοσμίας εμβέλειας,


Το είδαμε και στην Αθήνα αυτό. Πριν το 2005 το κέντρο τελείωνε στο Θησείο. Το Γκάζι δεν υπήρχε. Μετά άνοιξαν τα ιστορικά Hoxton, Intrepid Fox, το Κ44 και η Τεχνόπολη και έγινε λίγο πολύ χαμός, σε σημείο που πλέον το Γκάζι έχει τόσα νυχτερινά μαγαζιά που αποτελεί τουριστική ατραξιόν, μιας και δεν κοιμάται ποτέ. Αμέσως μετά τη δημιουργία του κέντρου του Γκαζίου, ανέβηκε και Κεραμεικός, και το να μένεις σε ρετιρέ 50 τετραγωνικών σου κόστιζε 400 ευρώ μηνιαίως. Τα μαγαζιά για να βγείς αυξήθηκαν, και είχαν όλα ιδιαίτερο στυλ και ταυτότητα, όπως τα Κανάρια, το Κεραμείο, το σουβλατζίδικο ο Έλβις, τα σάντουιτς του Σαν Φρανσίσκο και το ωραίο μαγαζάκι με βιολογικά και super foods «Στο βάθος Κήπος». Μάλιστα, πλέον όψεται ως ανερχόμενη περιοχή και ο Βοτανικός με τα βιομηχανικά του κτίρια και της αποθήκες που θα χρησιμεύσουν άριστα ως εκθεσιακοί χώροι, και μεγάλα μαγαζιά και club, πάλι σε στυλ Λονδίνου.


Συνήθως η οικονομική άνοδος μια γειτονιάς ξεκινάει από την Τέχνη. Το 2004 πήγα στην πρώτη μου Biennale με θέμα “Destroy Athens” που έγινε στην Τεχνόπολη η οποία είχε μόλις αρχίσει να ανακατασκευάζεται, και θυμάμαι να πηγαίνω πρώτη φορά στο Γκάζι, να κατεβαίνω στη στάση του Κεραμεικού και να μη βλέπω σχεδόν τίποτα εκεί. Όμως οι σοφοί οργανωτές της Μπιενάλε φρόντισαν να προλογίσουν την αρχή μιας νέας εποχής για την Αθήνα.
Έτσι οι εικαστικές δράσεις που βλέπουμε να γίνονται σιγά σιγά στην Κυψέλη, μπορούν μάλλον να μας προϊδεάσουν για άλλη μια περιοχή που σε λίγα χρόνια θα είναι το νέο it, και μάλιστα τα προγνωστικά είναι πάρα πολύ καλά, καθώς η Κυψέλη ουσιαστικά πρόκειται να αναβιώσει μια εποχή που έχει ξαναζήσει επί Σιδηρόπουλου, και σίγουρα θυμάται.
Φυσικά και η έλλειψη συγκοινωνιών θα είναι πρόβλημα, μιας και το μετρό δεν πάει -ακόμα- Κυψέλη, μα μη ξεχνάμε τους μόνιμους κατοίκους, και εκείνους των πέριξ περιοχών. Σύντομα οι κάτοικοι γύρω από την Κυψέλη θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα καινούργιο Nightlife.
Άραγε η Πατησίων θα είναι η νέα Πειραιώς; Άραγε η Αθήνα ξεφεύγει από τα γεωγραφικά όρια που βάζει η νυχτερινή ζωή; Μόνο ο χρόνος και η οικονομική κρίση θα το δείξει αυτό. Η ιστορία λέει πως μάλλον η Κυψέλη θα είναι η επόμενη μεγάλη γειτονιά στην Αθήνα, και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή αγοράζεις διαμέρισμα (τεράστιο) στην Κυψέλη με λίγα χιλιάρικα σημαίνει πως είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν τάση στο επιχειρείν. 

Όσο για τα προοίμια, μη παραλείψετε να περάσετε μια βόλτα από το Snehta Residency και να παρακολουθήσετε τη δράση του ΝΕΟΝ στην περιοχή. Να τους ακούτε τους καλλιτέχνες, γιατί πέρα από έμπνευση, διαθέτουν την απίστευτη διορατικότητα, και την χρυσή ικανότητα να βλέπουν φοίνικες μέσα από στάχτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.