Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ στο Νταβός

Η σημερινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αποτελεί ίσως το σημαντικότερο ραντεβού του πρωθυπουργού στο Νταβός. 


Με δεδομένη τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για την παραμονή ή μη του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και το γεγονός ότι κρατά τη σκληρότερη στάση έναντι των υπόλοιπων θεσμών στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να αποσαφηνίσει τον ρόλο που προτίθεται να αναλάβει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά και να πείσει για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση. Κρίσιμο, για τον λόγο αυτό, θεωρείται και το σημερινό ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Εξειδικευμένη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα εξάλλου, αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας και στο πάνελ που θα βρεθεί ο κ. Τσίπρας μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Μ. Βαλς και της Ολλανδίας Μ. Ρούτε, ενώ αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

Το ζήτημα της γρήγορης ολοκλήρωσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ως βασικού προαπαιτούμενου προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο επίτροπο Π. Μοσκοβισί. Ενδεικτικές εξάλλου ήταν οι δηλώσεις του επιτρόπου στο πρακτορείο Bloomberg, λίγο πριν από τη συνάντηση, με τις οποίες ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «πρώτα, θα ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μετά θα μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση και κατόπιν θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για τον ανασχεδιασμό του ελληνικού χρέους. Αν και χαρακτήρισε θετικό το σχέδιο που παρουσιάστηκε, διευκρίνισε ότι «χρειαζόμαστε πιο ακριβείς παραμέτρους».

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το ελληνικό πρόγραμμα, απασχόλησαν τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει την ανάγκη για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και για μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας του επισήμανε ότι δεν γίνεται να κόψουμε περαιτέρω τις συντάξεις, αφού τα περισσότερα νοικοκυριά ζουν με μία σύνταξη, η οποία λειτουργεί και ως σκιώδες επίδομα.

Συνάντηση με Μπάιντεν

Στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας, συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του κ. Μπάιντεν για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε για το ζήτημα του χρέους, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξή του για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη σημασία προώθησης των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των σοβαρών συζητήσεων με τους δανειστές για ελάφρυνση του χρέους». Στην αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και τώρα είναι η ώρα της αξιολόγησης. «Μόνο με λιτότητα χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει μέλλον» τόνισε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Μπάιντεν να του απαντά «κι εγώ γι' αυτό προσπαθώ να πείσω τους Ευρωπαίους τα τελευταία δέκα χρόνια».

Με όπλο το... πλεόνασμα
Από το Μαξίμου αποδίδουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στις επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός για την προώθηση των ελληνικών θέσεων. Διαμηνύουν μάλιστα ότι στα ραντεβού του ο κ. Τσίπρας έχει ως «όπλο» τα στοιχεία που δείχνουν ότι το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ παράλληλα υπάρχει ανάκαμψη των εσόδων, αλλά και βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη το 2016. Παράλληλα τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι πρώτη από τα 28 κράτη-μέλη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ενώ προσθέτουν πως το 2016 οι πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία είναι οκτώ δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.