Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

«Φουντώνει» ο πόλεμος ΕΚΤ- Βερολίνου για τις ελληνικές τράπεζες

ΤΙ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΝΤΡΑΓΚΙ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ
«Οπου μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια» λέει το ρητό, που φαίνεται ότι πάει να βρει εφαρμογή στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Κι αυτό διότι δύο 24ωρα μετά τις δηλώσεις εκπροσώπου του ESM για άμεση αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επέμεινε ότι αυτό θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση!

Στην πραγματικότητα το δεξί χέρι του Β. Σόιμπλε μετέφερε το μήνυμα από το Βερολίνο, που επιμένει να σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης, συνδέοντας τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης με τη διαδικασία της αξιολόγησης, παρά το ότι η επίσημη θέση της ΕΚΤ είναι εντελώς αντίθετη.

Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά από τη δημοσιοποίηση των stress tests, που έγιναν δεκτά με θετικές δηλώσεις από αναλυτές και ξένες επενδυτικές τράπεζες, εκπρόσωπος του ESM δήλωνε στο Reuters αφενός ότι το τρίτο δάνειο θα είναι πολύ μικρότερο των 86 δισ ευρώ λόγω των χαμηλότερων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών αφετέρου ότι τα 10 δισ ευρώ που έχουν ήδη δεσμευθεί σε ειδικό λογαριασμό από τον Αύγουστο, θα εκταμιευθούν γρήγορα, καλύπτοντας έτσι το δυσμενές σενάριο, χωρίς να απαιτείται νέα εκταμίευση από τα υπόλοιπα 15 δισ ευρώ για τις τράπεζες.

Ο Μ. Ντράγκι, όπως φαίνεται και σε όλες τις δηλώσεις του Έλληνα Κεντρικού τραπεζίτη που εκφράζει τις θέσεις της ΕΚΤ, έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι οι δύο διαδικασίες πρέπει να αποσυνδεθούν, αφού κανείς δεν μπορεί να «παίζει» με την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, πόσο μάλλον όταν η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης παραμένει ζητούμενο. 

«Δεν πρόκειται να παίξει κανείς με το bail in», έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας της ΤτΕ λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των stress tests, εκτιμώντας επί της ουσίας ότι και η ελληνική πλευρά θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν θα τραβήξουν το σχοινί.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.