Η συγκεκριμένη τροποποίηση του νόμου που ήδη έχει ψηφιστεί από την «Κάτω Βουλή» και ετοιμάζεται να κυρωθεί σε ανώτερο κλιμάκιο, προβλέπει την δυνατότητα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων πέραν των συνόρων της Ιαπωνίας και τη συμμετοχή τους σε ευρύτερους στρατιωτικούς σχηματισμούς, «εφόσον απειλείται η ασφάλεια της χώρας αλλά και των πολιτών».
Υπενθυμίζεται πως, μετά από τον συγκεκριμένο ρόλο που διαδραμάτισε η Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ και τη σύνταξή της με τις δυνάμεις του Άξονα, η χώρα δεν είχε το δικαίωμα να συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των θαλασσίων συνόρων της κάτι που όμως, 70 ακριβώς χρόνια μετά αίρεται, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από μεγάλο τμήμα της ιαπωνικής κοινωνίας που βλέπει τη συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης Άμπε ως ξεκάθαρο προάγγελο ενός πολέμου που θα έχει χαρακτηριστικά «παγκοσμίου».
Οι τρεις «όροι» που θα διέπουν τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα είναι οι ακόλουθοι:
► Η χώρα θα μπορεί να συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των θαλασσίων συνόρων όταν δέχεται επίθεση ή όταν ένας στενός σύμμαχος δέχεται επίθεση και από αυτό απειλείται η εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας και αποτελεί ταυτόχρονα σαφή κίνδυνο για τους πολίτες της.
► Όταν δεν έχει άλλους τρόπους προκειμένου να αποκρούσει μια επίθεση ώστε να εξασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια και να προστατεύσει τους πολίτες της.
► Σε κάθε περίπτωση η όποια χρήση βίας θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο και μόνο στον βαθμό που αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κάνει λόγο για μια «ρύθμιση» η οποία είναι πλέον απαραίτητη για την προστασία της Ιαπωνίας, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών αντιτίθεται σαφώς σε αυτές, με τα φαντάσματα της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι να μην έχουν πάψει να στοιχειώνουν τη συλλογική μνήμη.
Το σχέδιο όμως έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής και κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιμνημόσυνης τελετής για τη μαύρη επέτειο της ρίψης των ΗΠΑ ατομικής βόμβας τον Αύγουστο του 1945 στην πόλη του Ναγκασάκι όπου χάθηκαν τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι.
Ένας από τους επιζώντες της επίθεσης, ο 86χρονος πλέον Sumiteru Taniguchi, είπε ότι δεν θα μπορούσε να δεχθεί τη νέα νομοθεσία του Άμπε, ο οποίος δεν δείχνει να πείθει ιδιαίτερα όταν «υπόσχεται» πως «η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου δεν πρόκειται να οδηγήσει τη συμμετοχή της χώρας σε εξωτερικούς πολέμους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.