Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Τσίπρας: Είμαι περήφανος για τη διαπραγμάτευση


«Πήραμε μία συμφωνία καλύτερη από το πακέτο Γιούνκερ - Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με το παλιό σύστημα»
«Αισθάνομαι άνετα να δώσω στον λαό τον λόγο να με κρίνει για όσα πέτυχα και όσα δεν πέτυχα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA TV.


Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε και ότι εξάντλησε και ξεπέρασε τα όρια αυτής της εντολής. Είπε ότι μετά τη 12η Ιούλη το πεδίο ήταν τελείως διαφορετικό και πως είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση των πολιτών και αυτό κάνει.

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως πολύ μεγάλη ιστορική στιγμή ανάτασης για την Ευρώπη, ως τομή για τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες. Ο Αλέξης Τσίρπας επισήμανε ότι αισθάνεται υπερήφανος που έδωσε τη δυνατότητα στον λαό, που 5 χρόνια αισθανόταν έναν περιορισμό και αδιέξοδο, να εκφράσει την πεποίθησή του. Σημείωσε ότι πολλές φορές τα «όχι» στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις, αλλά μένουν στην ιστορία. «Έτσι κι αυτό το "όχι" θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η διαφορετική άποψη στην Ευρώπη, άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ήσυχος με τη συνείδηση του για την επιλογή του, όπως είπε, να μην οδηγήσει τον λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή. «Το "όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα "ναι" σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική», σημείωσε.

Εκτίμησε, επίσης, ότι στο ποσοστό του 62% που έλαβε το «Όχι» μόνο μια μικρή μειοψηφία ήταν κατά μιας συμφωνίας και υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη.

Η αριστερή κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μια συμφωνία που επιτρέπει να επιβιώσει η χώρα με όρους για καλύτερη προοπτική για το μέλλον και «τώρα δημιουργούνται προοπτικές για νέες συμμαχίες με εκείνες τις δυνάμεις που βλέπουν ότι το μέλλον τους δεν μπορεί να είναι η λιτότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον, μίλησε για το δίλημμα που είχε μετά την πολύωρη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Είπε ότι είχε να επιλέξει ανάμεσα στο να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα ως ήρωας αλλά έχοντας να αντιμετωπίσει μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις, μια σύγκρουση εμφύλια στη χώρα, ή να επιλέξει να πάρει την ευθύνη να μη γίνει ο ήρωας των λίγων ημερών, αλλά να πάρει την επιλογή -με πολιτικό κόστος στο κόμμα του και τον κόσμο που τον στήριξε- να αποτρέψει μια συνολική καταστροφή για τα λαϊκά στρώματα και την πλειοψηφία της κοινωνίας που είχαν αφήσει τα χρήματά τους στο εσωτερικό. Σημείωσε ότι ενάμιση μήνα μετά αισθάνεται περήφανος για την επιλογή του, «γιατί ήταν μια επιλογή ευθύνης».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική ή αριστερή επιλογή και σημείωσε πως δεν ήταν επιλογή γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, εντός του οποίου «πρέπει να δώσουμε τη μάχη», διότι έξω από αυτή δεν θα είναι καλύτερα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.

«Υποσχόμαστε την πραγματικότητα, θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε, αυτό υποσχόμαστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι «καταφέραμε μια συμφωνία που σταθεροποιεί οικονομικά τη χώρα, που ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη, γιατί για πρώτη φορά με καλύτερους συσχετισμούς θα συζητήσουμε το χρέος που οι άλλες κυβερνήσεις έλεγαν ότι ήταν βιώσιμο».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ήταν αλήθεια η υπόσχεση που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον λαό προεκλογικά, ότι θα δώσει μάχη για να καταργήσει το μνημόνιο. «Και δώσαμε μάχη», σημείωσε.

Υποστήριξε πως το εάν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν ο λαός και η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε πολύ μεγάλες τομές και αλλαγές που θα αλλάξουν πολλά στο εσωτερικό και θα δώσουν τη δυνατότητα να πάμε σε σταδιακή επούλωση των πληγών, αλλά και να δώσει ταυτόχρονα δυναμική ανάπτυξης και αναδιανομής εισοδήματος και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ως εξέλιξη στενάχωρη αλλά όχι απροσδόκητη, χαρακτήρισε την αποχώρηση και τη στάση εν γένει των διαφωνούντων πρώην συντρόφων του από την κυβέρνηση και το κόμμα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι αυτό που τον στεναχωρεί περισσότερο είναι αυτή η προσπάθεια μέσα σε λίγες μέρες να μετατραπεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός, ενώ είπε και ότι τον κατηγορούν με τα ίδια λόγια που κατηγορούσαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Εξέφρασε τη λύπη του που πρώην σύντροφοι του ταυτίζονται με την κριτική των συστημικών κομμάτων κατά της κυβέρνησης για την προσφυγή στις κάλπες. Στάθηκε στο γεγονός ότι οι διαφωνούντες έφυγαν από το κόμμα μόλις εκείνος προκήρυξε εκλογές και όχι όταν ψηφιζόταν η συμφωνία, παρότι τότε εκείνοι έλεγαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση παρόλο που δεν υπερψήφιζαν. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι πολιτικές διαφορές είναι θεμιτές και πως ο καθένας θα κριθεί για το πολιτικό του σχέδιο, και ότι το κύριο που θα κριθεί είναι αν υπάρχει κανείς που να έχει μια εναλλακτική, αν αυτή είναι βιώσιμη, αν με την έξοδο από το ευρώ θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα και αν υπήρχε στρατηγική που θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα. «Και θέτω τον εαυτό μου στην κρίση του λαού για όλα αυτά», τόνισε.

Αναφορικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο και αρκέστηκε να πει ότι όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας και πως και ο ίδιος κρίνεται για όλα, και για τις καλές και για τις κακές επιλογές.

Για τον Γιάννη Βαρουφάκη ανέφερε ότι είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να ρισκάρει η κυβέρνηση με έξοδο από το ευρώ γιατί πίστευε ότι υπήρχε 50% πιθανότητα να επιστρέψουν στην Αθήνα από τη Σύνοδο και οι εταίροι να μην προχωρήσουν με την έξοδο. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο ίδιος δεν μπορούσε να ρισκάρει με κάτι τέτοιο. Είπε ακόμη ότι ο κ. Βαρουφάκης την πρώτη περίοδο έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση και πως όμως από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει.

Αυτό το συνειδητοποίησε ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, όταν στις 25 Ιουνίου σε μια σκληρή διαπραγμάτευση είχε απέναντι του τη Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάριο Ντράγκι, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και μίλαγε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και δεν του έδινε κανείς καμία σημασία. «Δεν έλεγε άσχημα πράγματα, αλλά είχε χάσει αξιοπιστία απέναντι στους συνομιλητές», σημείωσε. Επισήμανε ακόμη ότι ούτε με τον κ. Βαρουφάκη πρόκειται να μπει σε προσωπική αντιπαράθεση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε μια τρομερή δουλειά, πως αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχαμε συμφωνία και πως πρέπει να πάρει τα εύσημα. Ερωτηθείς αν θα είναι στις λίστες ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Σακελλαρίδης, είπε «πως θα είναι».



















πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.