Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Γιατί ο Τσίλλερ έβαλε αγκυλωτούς σταυρούς στο Ιλίου Μέλαθρον, στην οδό Πανεπιστημίου;...

Οι αγκυλωτοί σταυροί του Ίλιου Μέλαθρον στην οδό Πανεπιστημίου, συνήθως προκαλούν απορία στους περαστικούς. 
Ωστόσο, ο αρχιτέκτονας που έκανε την επιλογή, ο περίφημος Τσίλερ, προφανώς δεν ήταν ναζί! Έτος 1870. 

Ο Ερρίκος Σλήμαν αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα με την Ελληνίδα σύζυγό του, Σοφία, την οποία είχε παντρευτεί τον προηγούμενο χρόνο.

 Ο Σλήμαν χρειάζεται ένα σπίτι για να στεγάσει τη νεοσύστατη οικογένειά του. Αναθέτει λοιπόν στον φίλο του και διάσημο αρχιτέκτονα, Ερνέστο Τσίλερ, να σχεδιάσει μία έπαυλη στην Αθήνα.


Ο Τσίλερ επέλεξε αρχιτεκτονικό τύπο της ιταλικής Αναγέννησης, τον οποίο προσάρμοσε στο νεοκλασικό πνεύμα. Οι εργασίες κράτησαν δύο χρόνια (1878-1880), ώσπου τελικά στις 30 Ιανουαρίου του 1881, το «Ιλίου Μέλαθρον» (Το Μέγαρο της Τροίας), άνοιξε τις πόρτες του με μία λαμπρή δεξίωση. 

Είχε κοστίσει 439.650 δραχμές. Παντού στο κτίριο, από τα κάγκελα μέχρι τις τοιχογραφίες και τα πατώματα, παρουσιάζεται ο μαίανδρος, γνωστός και ως αγκυλωτός σταυρός ή σβάστικα.

Το σύμβολο χρησιμοποιούνταν από πολλούς αρχαίους λαούς, τόσο ως στοιχείο διακόσμησης, όσο και ως ένα είδος φυλαχτού, αφού πιστεύονταν ότι φέρνει τύχη και ευημερία. 

Ο Σλήμαν ανακάλυψε το σύμβολο στις ανασκαφές που πραγματοποίησε στην Τροία και για αυτό θέλησε να το μεταφέρει και στην κατοικία του. Άλλωστε τα περισσότερα διακοσμητικά στοιχεία στο δάπεδο και την οροφή, παραπέμπουν στην αρχαία πόλη. 

Η απανταχού παρουσία όμως του συγκεκριμένου συμβόλου στο Ιλίου Μέλαθρον, ήταν ο λόγος που κατά τη διάρκεια της κατοχής του ’40, οι Γερμανοί επέταξαν το κτίριο. Από το 1985 στο κτήριο στεγάζεται το νομισματικό μουσείο, καθώς ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.


Πέτρος Παπαδάκης από ΑΘΗΝΑΙΟΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.