Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Αυτή είναι η μαγική συνταγή για να φθάσει κανείς τα 120 -Οι πέντε οδηγίες


Σε πέντε πράγματα στηρίζεται η «μαγική» συνταγή για να φθάσει κανείς τα 120. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ειδικοί.


Συγκεκριμένα, Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι αν θέλει κάποιος να κερδίσει τη μακροζωία, πρέπει:
Να κόψει μαχαίρι το αλάτι
Να κόψει μαχαίρι τη ζάχαρη
Να ασκείται
Να υιοθετήσει τη μεσογειακή διατροφή
Να καταναλώνει στατίνες

Τι κάνουν οι στατίνες

Τα φάρμακα στατίνες δρουν ως εξής στον οργανισμό: Παρεμποδίζουν τη διαδικασία σύνθεσης της χοληστερίνης, καθώς μπλοκάρουν και την παραγωγή ορισμένων ουσιών που προκαλούν οξείδωση και φλεγμονή. Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες τους αποδίδουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η διαδικασία της γήρανσης επισυμβαίνει λόγω προβλημάτων στην κυτταρική διαίρεση, μία σημαντική λειτουργία που οδηγεί στην ανάπτυξη των οργάνων και την αντικατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Το πρόβλημα αυτό επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης, καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Πώς δρουν οι στατίνες
Οι στατίνες (ατορβαστατίνη, σιμβαστατίνη, λοβαστατίνη, πραβαστατίνη, φλουβαστατίνη, ροσουβαστατίνη) παρεμποδίζουν τη διαδικασία σύνθεσης της χοληστερίνης στο ήπαρ (όπου παράγεται το 75% της χοληστερίνης του οργανισμού). Ωστόσο, η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την ομαλή κυτταρική λειτουργία, γι’ αυτό και το συκώτι την «αναζητά» αλλού. Έτσι, λοιπόν, δεσμεύει και χρησιμοποιεί τη χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση της χοληστερίνης στο αίμα.

Τα πρόσθετα οφέλη των στατινών
Αντιοξειδωτική δράση Οι στατίνες, παρεμποδίζοντας τη βιοσύνθεση της χοληστερίνης στο συκώτι, μπλοκάρουν και την παραγωγή ορισμένων ουσιών (G-πρωτεϊνών) που προκαλούν οξείδωση και φλεγμονή. Γι’ αυτό, τους αποδίδονται αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
Άμεση προστασία του μυοκαρδίου Οι στατίνες χορηγούνται σήμερα ως άμεση θεραπεία μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (στο νοσοκομείο, εντός του πρώτου 24ώρου), επειδή από αρκετές έρευνες έχει αποδειχτεί ότι, χάρη στις αντιθρομβωτικές ιδιότητές τους, προστατεύουν το μυοκάρδιο.
Θωράκιση της καρδιάς Έχει διαπιστωθεί ότι οι στατίνες, όταν χορηγούνται σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, μειώνουν την ανάγκη για τη διεξαγωγή αγγειοπλαστικής και by-pass, καθώς και τα ποσοστά εμφράγματος, ασταθούς στηθάγχης και αιφνίδιου θανάτου. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η λήψη στατινών μειώνει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.


Στατίνες: Θαυματουργές αλλά και με παρενέργειες:

Οι στατίνες είναι το κατ’ εξοχήν πολυδύναμο φάρμακο που, παράλληλα με την ελάττωση της χοληστερίνης του αίματος, πέτυχε εντυπωσιακή μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Ομως το ερώτημα που τίθεται είναι, πόσο επικίνδυνες είναι οι στατίνες όταν κάποιος τις παίρνει εφ’ όρου ζωής.

Πολλοί είναι εκείνοι που πίσω από τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδουν οι επιστημονικές εταιρείες, βλέπουν πάντα οικονομικά κίνητρα των φαρμακοβιομηχανιών από την προώθηση των προϊόντων τους. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να αποκλεισθεί ο δόλος ή η σκοπιμότητα.

Πέρα από... πονηρές σκέψεις, ο άρρωστος ενδιαφέρεται να ξέρει κυρίως πόσο τον ωφελεί ένα φάρμακο, ανεξάρτητα από τα κέρδη που έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες από τις πωλήσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Πολλοί αναγνώστες της στήλης ρωτούν τι σημαίνει το γεγονός ότι προτείνεται ένας στους τρεις Αμερικανούς να παίρνει στατίνες, με στόχο την πρόληψη εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μέχρι σήμερα η χορήγηση στατινών στις ΗΠΑ δεν ξεπερνούσε το 15% του πληθυσμού, ενώ μετά τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπεται ότι θα καταναλώνονται από το 30% του πληθυσμού τουλάχιστον.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες που προέρχονται από τα δύο μεγαλύτερα καρδιολογικά επιστημονικά σώματα του κόσμου (ΑΗΑ και ACC), στηρίχθηκαν στις μέχρι σήμερα πολυκεντρικές μελέτες που επισημαίνουν ότι εκείνοι που παίρνοντας στατίνες ζουν με τιμές ολικής χοληστερίνης μικρότερες των 200 mg% ή κακής χοληστερίνης (LDL) μικρότερες των 100 mg% αναμφισβήτητα προστατεύονται, συγκριτικά με εκείνους που δεν παίρνουν, όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από τη μελέτη των παρενεργειών από τη λήψη των στατινών αποδεικνύεται ότι δεν είναι επικίνδυνες για τη ζωή του αρρώστου, γιατί οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι κατά κανόνα αναστρέψιμες.

Τότε, όμως, για ποιο λόγο να υπάρχει επιφύλαξη; Επιφύλαξη υπάρχει επειδή ενδέχεται να προκύψουν σοβαρές παρενέργειες από τη λήψη των στατινών όταν κάποιος λαμβάνει στατίνες για δεκαετίες.

Ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί σε ένα άτομο που λαμβάνει στατίνες όταν υποχρεωθεί να τις παίρνει από την ηλικία των 20 ή 30 ετών. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των στατινών αφορούν συνήθως πόνους στους μυς, ερεθισμό του ήπατος (συκώτι) και ραβδομυόλυση που είναι σοβαρή αλλά σπανιότατη επιπλοκή. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος φόβος κυρίως εντοπίζεται στην εκδήλωση κάποιας μορφής καρκίνου.

Παρότι ορισμένοι κατά καιρούς ενοχοποίησαν τις στατίνες για την εκδήλωση ορισμένων μορφών καρκίνου, οι μέχρι σήμερα πολυκεντρικές μελέτες δεν συνδέουν την εκδήλωση καρκίνου με τη λήψη στατινών. Αντίθετα, τελευταία υπάρχουν μελέτες βάσει των οποίων οι στατίνες φαίνεται ότι προφυλάσσουν από καρκίνο του μαστού ή από τις μεταστάσεις του. Πρόσφατη σχετική μελέτη είδε το φως της δημοσιότητας στο εγνωσμένης επιστημονικής αξίας περιοδικό «Science».

Κατόπιν όλων αυτών, συμπερασματικά, οι στατίνες θα πρέπει να χορηγούνται απαραίτητα στα άτομα με υψηλές τιμές χοληστερίνης που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί, οι καπνιστές, οι εμφραγματίες και γενικώς τα άτομα με ενδείξεις ύπαρξης αθηροσκλήρωσης των αρτηριών απεικονιστικά, με αξονική τομογραφία ή υπέρηχο.

Ατομα με υψηλή τιμή ολικής χοληστερίνης (200-250 mg%) νεαρής ηλικίας, χωρίς κανέναν άλλο επιβαρυντικό παράγοντα, καλό είναι να μη σπεύδουν να παίρνουν στατίνες, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.