Ο κύριος κίνδυνος, λένε, είναι τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης που περιέχουν και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως τα «φτερουγίσματα» της καρδιάς, η υπέρταση, ο έμετος, οι επιληπτικές κρίσεις και, σε ακραίες περιπτώσεις, η καρδιακή ανεπάρκεια, που απειλεί τη ζωή.
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ κατέληξαν σε αυτές τις προειδοποιήσεις αναλύοντας συνδυαστικά προγενέστερες μελέτες για τα συγκεκριμένα ροφήματα και την κατανάλωσή τους.
Ωστόσο σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι τα πορίσματά τους δεν συνιστούν επίσημη θέση του ΠΟΥ.
Όπως γράφουν σε σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Frontiers in Public Health», «ο πλήρης αντίκτυπος από την αύξηση της δημοτικότητας των ενεργειακών ροφημάτων δεν έχει ακόμα υπολογιστεί με ακρίβεια, αλλά η επιθετική προώθησή τους με στόχο τους νέους ανθρώπους, σε συνδυασμό με τους περιορισμένους νομοθετικούς κανόνες, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου τα ενεργειακά ροφήματα μπορεί να συστήσουν μία σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία».
Ο δρ João Breda, υπεύθυνος του Προγράμματος Διατροφής, Φυσικής Δραστηριότητας & Παχυσαρκίας του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ για τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα, και οι συνεργάτες του, εξηγούν κατ’ αρχήν ότι «η καφεΐνη ασκεί αποδεδειγμένα αρνητική επίδραση στα παιδιά».
Αν και η περιεκτικότητα των ενεργειακών ροφημάτων σε καφεΐνη σε αρκετές περιπτώσεις είναι παρόμοια με εκείνη ορισμένων καφέδων τους οποίους ούτως ή άλλως δεν πρέπει να πίνουν τα παιδιά αλλά ούτε και να υπερκαταναλώνουν οι έφηβοι, οι ερευνητές του ΠΟΥ λένε πως μερικά νέα ενεργειακά προϊόντα περιέχουν «ακραία» επίπεδα καφεΐνης, τα οποία είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα στα παραδοσιακά ενεργειακά ροφήματα.
Επιπλέον, τα ενεργειακά ροφήματα περιέχουν και άλλα συστατικά, όπως η γκουαράνα, η ταυρίνη και οι βιταμίνες Β, η αλληλεπίδραση των οποίων με την καφεΐνη πρέπει να διερευνηθεί.
Οι παγκόσμιες πωλήσεις των ενεργειακών (ή ισοτονικών) ροφημάτων αυξάνονται διαρκώς και το 2013 ξεπέρασαν τα 11 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
Κατάλληλα θεωρούνται κυρίως για αθλητές και ασκουμένους, οι οποίοι πρέπει να αναπληρώσουν γρήγορα τα υγρά και τα θρεπτικά συστατικά που χάνουν με την σκληρή προπόνηση.
Ωστόσο, πάρα πολλά παιδιά, έφηβοι και νέοι που δεν γυμνάζονται, τα καταναλώνουν εν είδει αναψυκτικού - και το χειρότερο είναι ότι συχνά τα προσθέτουν σε αλκοολούχα ποτά, λένε οι ειδικοί.
Όντως, μελέτη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων έδειξε ότι πάνω από το 70% των νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών που καταναλώνουν ενεργειακά ροφήματα, τα προτιμούν μαζί με αλκοόλ.
Οι ερευνητές του ΠΟΥ προτείνουν να μπει όριο στην ανώτατη επιτρεπτή περιεκτικότητα των ενεργειακών ροφημάτων σε καφεΐνη, να βελτιωθεί η διατροφική επισήμανση στις ετικέτες τους, να ενημερωθούν οι επαγγελματίες της Υγείας για τους δυνητικούς κινδύνους από την υπερκατανάλωση καφεΐνης, καθώς και να ρωτώνται για την κατανάλωση ενεργειακών ροφημάτων όσοι αντιμετωπίζουν διαταραχές πρόσληψης τροφής ή άλλα διατροφικά προβλήματα.
Πηγή: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.