Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Οι προϋποθέσεις για το επίδομα των πλημμυροπαθών



Σήμερα πρώτη ημέρα λειτουργίας του συστήματος υποδοχής αιτημάτων για αποζημίωσης επαγγελματικών χώρων κατατέθηκαν 142 αιτήσεις στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, 
ενώ παράλληλα ξεκίνησε από την Περιφέρεια η καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί σε επαγγελματικούς χώρους από την πλημμύρα της περασμένης Παρασκευής.

Κάθε αίτηση, όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Σπύρος Τζόκας, ακολουθείται από έλεγχο από κλιμάκιο της Περιφέρειας στους χώρους και καταγραφή των ζημιών. Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή από την Περιφέρεια, οι αιτήσεις θα υποβληθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως, σήμερα κλιμάκια της Περιφέρεια Αττικής βρίσκονται από το πρωί στους πληγέντες δήμους, προκειμένου σε συνεργασία με τις δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα σε καταγραφή και αυτοψία στους επαγγελματικούς χώρους.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες, προβλέπει επίσης την οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον υφυπουργό, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, ενώ υπήρξε συνεννόηση και με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ανέφεραν, ότι έως τώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, τόνισε την ανάγκη της τήρησης όλων των διαδικασιών και των προϋποθέσεων, προκειμένου, όπως ανέφερε, άμεσα και με πλήρη διαφάνεια να αποκατασταθούν οι πραγματικά ζημιωθέντες, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των συναρμοδίων υπουργείων της Περιφέρειας και των Δήμων που επλήγησαν ώστε να προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες.

Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους δημάρχους, ότι η μεταφορά των απαραίτητων πόρων στους Δήμους για την καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει άμεσα, από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές, μετά από συγκεκριμένο αίτημα των Δήμων προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και συγκεκριμένα προς την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γ.Γ.Πρόνοιας.

Προϋποθέσεις

Για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα των 586,94 ευρώ απαιτείται:

- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

- Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.

- Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

- Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.

Τα κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1174 ευρώ έως 5.869 ευρώ, είναι:

- Ο αριθμός μελών οικογένειας

- Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών)

- Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 50 τ.μ.)

Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.

Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή της αποζημίωσης, είναι η εξής:

- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

- Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος

- Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.

- Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Όλα εντάξει στο Περιστέρι

Έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως η λειτουργία του δήμου Περιστερίου μετά τη σφοδρή νεροποντή, ενώ για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κάποια υπόγεια, μαγαζιά και βιοτεχνίες, υπάρχει δέσμευση ότι θα αποζημιωθούν. Νωρίτερα το πρωί, το δήμο επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, «το 98% της πόλης δεν θυμίζει σε τίποτα το χθεσινό άνοιγμα των ουρανών, όπου αυτό που συνέβη το μεσημέρι δεν ήταν μια καταρρακτώδης βροχή, αλλά τα νερά μιας θάλασσας που έπεσαν στην πόλη. Παρόλα αυτά, αποδείχθηκε ότι το υδραυλικό σύστημα της πόλης λειτούργησε καλά».

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, πάνω από 60 οχήματα του δήμου βρίσκονται από χθες στους δρόμους της πόλης προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές και μέχρι στιγμής έχουν καθαρίσει το 80% της πόλης. Το υπόλοιπο 20% βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης από τα σάρωθρα του δήμου που δουλεύουν συνεχώς.

Στην οδό Φιλιππιάδος, που βρίσκεται στα όρια Περιστερίου - Ιλίου, η κίνηση έχει πλήρως αποκατασταθεί. Μεγάλη ποσότητα ύδατος συνεχίζει να υπάρχει στην περιοχή Τσαλαβούτα, όπου -όπως εξηγεί ο δήμαρχος Περιστερίου- δεν υπάρχουν κατοικίες, αλλά μόνο βιοτεχνίες. Πρόκειται για ένα δρόμο 100-150 μέτρων, όπου δημιουργείται μια παρα-κηφίσια λεκάνη, απέναντι από τα πρακτορεία Πελοποννήσου.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα τον δήμαρχο και τον ενημέρωσε ότι κατά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να αποδεσμεύσει τη Δευτέρα τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Μικρά προβλήματα σε Ρέντη, Νίκαια

Ελάχιστα προβλήματα αντιμετωπίζει ο δήμος Αγ. Ι. Ρέντη - Νίκαιας μετά την κακοκαιρία. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, υπάρχουν μόνο κάποια πλημμυρισμένα μαγαζιά και σπίτια, ενώ ζημιές παρουσιάσθηκαν σε μερικά έργα που διενεργεί η ΔΕΗ και η Περιφέρεια.

«Τα προβλήματα είναι ελεγχόμενα και έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό» σημειώνει ο δήμαρχος και προσθέτει ότι συνεργεία του δήμου καταγράφουν από το μεσημέρι τις ζημιές.

Μικρές οι ζημιές στο δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού

Περίπου 20 υπόγεια και μερικά σπίτια πλημμύρισαν από τη χθεσινή νεροποντή στο δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νίκος Σαράντης, χθες και σήμερα δουλεύει όλο το προσωπικό προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Χθες τα συνεργεία του δήμου αντλούσαν τα νερά από τα σπίτια, μαζεύτηκαν τα δένδρα που είχαν πέσει και άνοιξαν οι δρόμοι που είχαν πλημμυρίσει. Σήμερα η τεχνική υπηρεσία προχώρησε στην καταγραφή των ζημιών. Ο δήμος -όπως επισημαίνει ο κ. Σαράντης- είχε ήδη καθαρίσει τους αγωγούς ομβρίων. Όμως, το δίκτυο έχει πολύ μικρή έκταση σε σχέση με τις ανάγκες της Δυτικής Αττικής, αλλά και της Αττικής εν γένει.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει ο κ. Σαράντης, ότι το Καματερό δεν έχει καθόλου δίκτυο ομβρίων. Κι αυτό, διότι της κατασκευής του προηγείται η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς. Πρόκειται για έργο που έχει ξεκινήσει το 2012 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη υπογειοποίηση του ρέματος, που πλέον θα κυλά μέσα από αγωγό μεγάλης διατομής.

Όμως, υπάρχουν τρία παράπλευρα ρέματα που σε κάθε έντονη νεροποντή υπερχειλίζουν και επαναλαμβάνεται η πλημμύρα. Αυτό έγινε σε μικρότερο βαθμό χθες και σε πολύ μεγαλύτερο τον περασμένο Νοέμβριο. Ο δήμος ζητάει εδώ και δύο χρόνια επισταμένως τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής έργου διευθέτησης των τριών ρεμάτων, διότι υπάρχει επιπλέον κίνδυνος τα νερά των παράπλευρων ρεμάτων να μην μπορούν να διοχετευθούν στην Εσχατιά όταν ολοκληρωθεί το 2015 και να σχηματίσουν υπέργειο χείμαρρο πάνω στο οδόστρωμα.

Την οριστική μελέτη υπέβαλλε ο δήμος φέττος τον Σεπτέμβριο στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ Αττικής.

Προβλήματα στο Χαϊδάρι

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στο Χαϊδάρι, αν και ο δήμος επλήγη σοβαρά από την κακοκαιρία. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, έχει γίνει μεν άντληση νερών, αλλά πλημμύρισαν και καταστράφηκαν πάρα πολλά υπόγεια και ισόγεια, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές και σε αυτοκίνητα.

Όπως εξηγεί ο κ. Σελέκος, υπάρχουν κάποια σημεία στην πόλη που -όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα- πλήττονται σοβαρά. Αυτά είναι οι οδοί Ρίμινι και Ιερού Λόχου,κοντά στο Αττικό Νοσοκομείο, η οδός Κορυτσάς, όπου υπάρχει ρέμα, οι οδοί Στρατάρχου Καραϊσκάκη - Επαύλεως - Στέφου Φιλοππάπου και Αγωνιστών Στρατοπέδου, όπου πλημμύρισαν πολλά σπίτια και η Αστυθέα, μια ολόκληρη περιοχή που επλήγη σοβαρά.

«Το μεγάλο πρόβλημα» εξηγεί ο δήμαρχος Χαλανδρίου «είναι ότι στην πόλη πρέπει να γίνουν μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Ο καθαρισμός των φρεατίων είναι ένα θέμα, αλλά δευτερεύον. Διότι ο όγκος των νερών είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να τον καλύψουν. Υπάρχει έλλειψη αγωγού στη λεωφόρο Καβάλας και μιας αντιπλημμυρικής τάφρου στο Ποικίλο Όρος. Όταν κατεβαίνουν τα νερά από το Ποικίλο Όρος μεταφέρουν φερτές ύλες που φράσσουν τα φρεάτια».

Συγχρόνως, ο κ. Σελέκος επισημαίνει τη μεγάλη έλλειψη σε τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό που αντιμετωπίζει ο δήμος Χαϊδαρίου υπογραμμίζοντας πως χθες οι 12 εργάτες της καθαριότητας δούλευαν μέχρι αργά το βράδυ μαζί με το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τον κόσμο, στις γειτονιές.

«Εάν δεν δει σοβαρά το πρόβλημα η Πολιτεία, θα θρηνήσουμε θύματα» τονίζει ο κ. Σελέκος και σημειώνει ότι η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ήταν το θέμα που έθεσε στην πρώτη συνάντηση που είχε με την κ. Δούρου. Τις προηγούμενες ημέρες ήταν σε συνεχή επαφή με τον αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Τζόκα, με τον οποίον και είχαν κανονίσει σχετική συνάντηση για μετά την 28η Οκτωβρίου.

Με τον κ. Σελέκο επικοινώνησε σήμερα το απόγευμα και ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, επισημαίνοντάς του την ανάγκη να καταγραφούν οι ζημιές σε συνεργασία με την Πυροσβεστική. Όμως, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου νομίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή έως σήμερα το βράδυ. Συγχρόνως, σε πολλά περιστατικά το νερό αντλήθηκε από το δήμο, οπότε δεν κλήθηκε η Πυροσβεστική. Πως θα καταγραφούν αυτά τα περιστατικά για να λάβουν αποζημίωση;

Όπως εξηγεί ο κ. Σελέκος, έως τώρα την καταγραφή έκαναν οι δήμοι. Η καταγραφή από την Πυροσβεστική δεν κοινοποιήθηκε εγκαίρως, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια περιστατικά που δεν καταγράφηκαν από την Πυροσβεστική, αλλά μόνο από το δήμο (που τα αντιμετώπισε κιόλας) να μην αποζημιωθούν.

Την Κυριακή οι καταστάσεις

Ολοκληρωμένη εικόνα για τις ζημιές που έχουν γίνει στους δήμους που επλήγησαν από τη χθεσινή κακοκαιρία θα έχει έως αύριο το υπουργείο Εσωτερικών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός .

Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος βρίσκεται σε επαφή με την Πυροσβεστική, η οποία συνεχίζει την καταγραφή των ζημιών στους 8 δήμους και αναμένεται να την ολοκληρώσει μεχρι αργά σήμερα το βράδυ. Πρόκειται για τους δήμους Αχαρνών, Ιλίου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Αγ. Ι Ρέντη - Νίκαιας και Πειραιά.

Ο κ. Ντινόπουλος θα αποστείλει τη Δευτέρα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα στοιχεία, προκειμένου οι δήμοι να λάβουν την έκτακτη βοήθεια, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από τις ζημιές που έχει προκληθεί σε κάθε δήμο. Στόχος είναι να αποδεσμευθεί το απαιτούμενο ποσό το συντομότερο προκειμένου να δοθεί άμεσα στους δήμους και τους πληγέντες.

Η Πυροσβεστική πραγματοποιεί την καταγραφή με δύο φόρμες - μια για τα κινητά και μια για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Σε περίπτωση που κάποιοι πολίτες έχουν υποστεί καταστροφές και δεν έχει περάσει η Πυροσβεστική, μπορούν να επικοινωνούν με το 199 ώστε να μεταβεί άμεσα η υπηρεσία.

fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.