Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Εμβόλια από νανοσωματίδια για επιδημίες


Εναν νέο τύπο εμβολίων, που θα μεταφέρουν αμέσως τις δραστικές ουσίες μέσω νανοσωματιδίων 

και θα δημιουργούνται σε οποιαδήποτε περιοχή κινδυνεύει από το ξέσπασμα επιδημιών, αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Το εμβόλιο αναπτύσσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι η χρήση του σε ποντίκια αποδείχθηκε ήδη αρκετά αποτελεσματική. Εξηγούν επίσης ότι συνήθως τα εμβόλια παρασκευάζονται μαζικά και σε περιοχές που βρίσκονται αρκετά μακριά από εκείνες στις οποίες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Επίσης η μεταφορά και η συντήρησή τους κοστίζει, ενώ η διάρκεια ζωής τους δεν είναι μεγάλη.

Ωστόσο η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον πιστεύει ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα, αφού τα νέα εμβόλια θα μπορούν να παρασκευαστούν από τους γιατρούς σε οποιαδήποτε περιοχή που κινδυνεύει από το ξέσπασμα κάποιας επιδημίας.

Κατά τη μελέτη τους οι επιστήμονες εισήγαγαν σε ποντίκια νανοσωματίδια που είχαν συνθέσει με τη χρήση μιας πρωτεΐνης που αντιγράφει την επίδραση μιας μόλυνσης, αλλά παράλληλα έχει την ικανότητα να συνδέεται με το φωσφορικό ασβέστιο, που είναι το κυριότερο στοιχείο των δοντιών και των οστών. Τα νανοσωματίδια που περιέχονται στο εμβόλιο μεταφέρουν την πρωτεΐνη στους λεμφαδένες όπου υπάρχουν δενδριτικά κύτταρα, ένας τύπος κυττάρων που παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση δυνατών αντιδράσεων από το ανοσοποιητικό.

Οπως διαπιστώθηκε, έπειτα από οκτώ μήνες ο οργανισμός των ποντικιών που είχαν εμβολιαστεί είχε παράγει τριπλάσια ποσότητα των Τ-κυττάρων που προστατεύουν τον οργανισμό, γεγονός που δείχνει ότι χάρη στο εμβόλιο η αντίδραση του ανοσοποιητικού διαρκεί για αρκετό καιρό.
Αντίθετα, αυτό δεν συνέβη στα ποντίκια στα οποία οι επιστήμονες χορήγησαν την πρωτεΐνη χωρίς τα νανοσωματίδια του φωσφορικού ασβεστίου. Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nanomedicine», για να αναπτυχθούν τα εμβόλια και να είναι αποτελεσματικά στον ανθρώπινο οργανισμό, η πρωτεΐνη θα καταψύχεται ή θα αφυδατώνεται για να διατηρείται και για να χρησιμοποιηθεί θα αναμειγνύεται με νερό και αλάτι.

espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.