Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Νομοσχέδιο για τρόφιμα, ζωοτροφές και προστασία ζώων

Kριτική σχεδόν από όλους τους αρμόδιους φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, 
δέχθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που προβλέπει ρυθμίσεις στους τομείς τωντροφίμων, των ζωοτροφών αλλά και τηςυγείας και προστασίας των ζώων.

Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, έχει δηλώσει ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις, ενώ αύριο αναμένεται να καταθέσει, όπως δεσμεύτηκε, τροπολογίες που θα αφορούν διευκολύνσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών αλλά και ρυθμίσεις για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας,Κώστας Αγοραστός, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη πλήρους αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων για να σταματήσει ο κατακερματισμός τους, ενώ σημείωσε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με τις άδειες νομιμοποίησης αυθαίρετων ποιμνιοστάσιων, αντίθετα δημιουργούνται γκρίζες ζώνες.

Σύμφωνος με την ανάγκη τροποποίησης του υπάρχοντος νομοθετικού καθεστώτος, ώστε να γίνει ποιο λειτουργικό σε ό,τι αφορά τα φυτοφάρμακα, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, Γιάννης Βεβελάκης, ενώ χαρακτήρισε εξοντωτικό το μέτρο των προστίμων ζητώντας την επανεξέταση του ώστε να γίνει εξορθολογιστικό.

Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Βάσω Παπαδημητρίου, έκανε λόγο για ασαφείς διατάξεις του νομοσχεδίου που οδηγούν στην ανατροπή του κεντρικού ρόλου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

«Το νομοσχέδιο είναι η αρχή κατάργησης και διάλυσης όχι μόνο του ΕΦΕΤ αλλά και του επίσημου συστήματος ελέγχου των τροφίμων που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία προστασία του καταναλωτή», υποστήριξε από την πλευρά της, η πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΦΕΤ, Ασπασία Μαρούγκα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, Αλευρίτου Ελένη, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του ΕΦΕΤ και τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία αρχή για τον έλεγχο των τροφίμων. «Θέλουμε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του ΕΦΕΤ. Θέλουμε ελέγχους των ελεγχόμενων για να πατάξουμε τη διαφθορά», σημείωσε η κ. Αλευρίτου.

Τη διαφωνία του στις διατάξεις για τους αποχαρακτηρισμούς βοσκοτόπων και των σφαγείων που θα επιβαρύνουν, όπως είπε, με τεράστιο κόστος τους αγρότες, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥ, Ρίζος Μαρούδας. Παράλληλα, έκανε λόγο για προσπάθεια καθετοποίησης των γεωπόνων, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα αγροτοδικεία που έχει στήσει, «δημιούργησε βιομηχανία μηνύσεων και πλειστηριασμών».

Επικριτικός κατά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Δημήτρης Δημογιάννης, προειδοποιώντας για επερχόμενες κινητοποιήσεις. «Εμείς καταθέσαμε προτάσεις, είτε με το καλό είτε με το κακό. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ούτε υπάρχει αγροτική πολιτική ανάπτυξης που θα φέρει εισόδημα. Περνάνε σειρά νομοσχεδίων με τροπολογίες και δεν βλέπουμε μείωση του κόστους παραγωγής στα εφόδια του αγρότη, όπως το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κόστη είναι δυσανάλογα, δυσβάσταχτα. Το ηλεκτρικό ρεύμα πήρε 80% αύξηση», ανέφερε.

Ακόμα, ο κ. Δημογιάννης κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν έχει καταθέσει κανένα νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη ώστε «να μπουν στα χωράφια τους οι 183.000 ενεργοί αγρότες», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και δεν εφάρμοσε την πρόταση της Ομοσπονδίας να εφαρμοστεί ο κώδικας βιβλίων εσόδων εξόδων για όλους τους παραγωγούς από μηδέν ευρώ. «Υπάρχει και η Αλαμάνα, δεν έχω τίποτα άλλο να πω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κώστας Σκιαδάς, υποστήριξε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά τη δέσμευση του, όπως είπε, δεν έχει μέχρι σήμερα καταθέσει το νόμο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς. «Για να υπάρξει αγροτικός τομέας πρέπει να υπάρξει υγιές συνδικαλιστικό κίνημα. Υπάρχουν υγιείς δευτεροβάθμιες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών. Εποφθαλμιούν όμως κοράκια μαύρα να πάρουν τη συλλογική λειτουργία του αγροτικού κινήματος», τόνισε ο κ. Σκιαδάς και πρόσθεσε: «Πρέπει η κυβέρνηση και τα δύο κόμματα που κυβερνούν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όπου υπάρχουν ευθύνες στο συνεταιριστικό σώμα να αποδοθούν και όχι να γίνεται γενίκευση. Έχουμε ανάγκη τις υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις, έχουμε ανάγκη να υπάρχει σωστός συνεταιρισμός για να στηρίζει και τις χαμηλές τιμές και τα εισοδήματα των αγροτών».

«Στις επικείμενες εκλογές, την ώρα της κάλπης θα εκτιμήσει ο αγροτικός κόσμος το πώς αντιμετωπίστηκε και η στάση του θα είναι ανάλογη», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αρνητικές για άρθρα που αφορούν αδέσποτα ζώα και στειρώσεις οι φιλοζωικές οργανώσεις

Η εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Εταιρίας, Αναστασία Μπομπολάκη, ζήτησε μεταξύ άλλων να μην εμποδίζεται η συμβολή των φιλοζωικών σωματείων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα ζώα και τις στειρώσεις. Παράλληλα, επισήμανε ότι σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, «το 90% των σκύλων παραμένουν δεμένα εφόρου ζωής».

Πρότεινε δε να απαγορευθεί πλήρως να δένονται εκτός κατοικίας του ιδιοκτήτη, όπως σε δρόμους, βουνά ή ποιμνιοστάσια τα κουτάβια μέχρι 8 μηνών, ενώ στα υπόλοιπα να μην επιτρέπεται να ξεπερνούν τις 5 ώρες.

Αντίθετα υπέρ του ακρωτηριασμού της ουράς σκύλων εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Νίκος Παπαδόδημας, καθώς όπως είπε, ένας κυνηγός δεν το κάνει για αισθητικούς λόγους αλλά για να μην τραυματίζονται τα ζώα ενώ.

Ρητή αναφορά στο νομοσχέδιο, ότι η μαζική συλλογή αδέσποτων ζώων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες, ζήτησε ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, Γιώργος Μποροδήμος. Παράλληλα, πρότεινε να προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε ό,τι αφορά παράνομες μετακινήσεις ζώων, ώστε το μέτρο να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Επίσης, τόσο η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, όσο και η και η Άννα Γερολύμπου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ανατολικής Αττικής, μίλησαν για άγνοια των υπηρεσιών του υπουργείου, καθώς όπως υποστήριξαν το Καλαζάρ δεν μεταδίδεται από σκύλο σε άνθρωπο. «Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη, θα στείλουν χιλιάδες ζώα στους αποτεφρωτήρες με το χαρακτηρισμό επικίνδυνο ζώο. Αυτό είναι βαλκανικό παράδειγμα δυστυχώς», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μολφέση.

«Το Καλαζάρ και θεραπεύεται και δεν μεταδίδεται σήμερα στον άνθρωπο αλλά μόνο στα ζώα. Άρα, δεν υπάρχει θέμα κινδύνου της δημόσιας υγείας, αλλά μόνο πανικό θα δημιουργήσει», επεσήμανε από την πλευρά της η κ. Γερολύμπου.

Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ανατολικής Αττικής τάχθηκε κατά του άρθρου για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων, τονίζοντας ότι «ξαναεμφανίζεται ο μπόγιας του δήμου». «Δίνεται πλέον η δυνατότητα και το δικαίωμα, εν λευκώ ο δήμος, με «δήθεν» εκπαιδευμένα άτομα, να αιχμαλωτίζει τα ζώα χωρίς να ζητούν την βοήθεια μας. Πρέπει η περισυλλογή αδέσποτων ζώων να γίνεται με την παρουσία και τη συμμετοχή φιλοζωϊκών σωματείων», συμπλήρωσε.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.