Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Όγδοο κόμμα η "ομάδα των 10"



Όλο το παρασκήνιο για τους ανεξάρτητους της Βουλής που ζήτησαν να «αναγνωριστούν» ως αυτόνομη Κ.Ο.

Παρασκηνιακές διεργασίες για την ίδρυση νέου κόμματος με κοινοβουλευτική παρουσία βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό σε εξέλιξη από ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό και η εκλογολογία που έχει επανέλθει στο προσκήνιο πυροδοτούν αυτές τις κινήσεις για τη δημιουργία του πολιτικού φορέα, που, αν συσταθεί, θα αποτελεί το όγδοο κόμμα στη Βουλή. Μάλιστα, η πρώτη απόπειρα που αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έγινε με απόλυτη μυστικότητα πριν από λίγες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, στις 10 Ιουλίου, οι 10 από τους 11 ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, υπέγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας να αναγνωριστούν ως αυτόνομη Κοινοβουλευτική Ομάδα, με επικεφαλής τον… Θεόδωρο Παραστατίδη!

Ο βουλευτής Κιλκίς, που διεγράφη… δύο φορές από το ΠΑΣΟΚ -μία από τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μνημόνιο 2 και μία, αφού επανήλθε, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Νοέμβριο του 2012-, τοποθετήθηκε μεν ως «πρόεδρος» της κίνησης, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόσωπο που οργάνωσε την όλη διαδικασία ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε προφανώς ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για τη Νέα Ελλάδα» με την κίνηση αυτή επιθυμούσε να διευρύνει τα όρια της προσωπικής και κομματικής του επιρροής εντός και εκτός Βουλής, χωρίς όμως να φανεί πως το σχέδιο εκπονήθηκε από τον ίδιο. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεθοδικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες κατάφερε να πείσει σχεδόν όλους τους ανεξάρτητους συναδέλφους του να συνυπογράψουν ένα κείμενο που διακινήθηκε από χέρι σε χέρι.

Η επιστολή-δήλωση, που εστάλη στο γραφείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριε Πρόεδρε, οι υπογράφοντες την παρούσα ανεξάρτητοι βουλευτές δηλώνουμε ότι συγκροτούμε Κοινοβουλευτική Ομάδα των “Ανεξαρτήτων Βουλευτών” με πρόεδρο τον Θεόδωρο Παραστατίδη. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής».

Ο Ανδρουλάκης

Το κείμενο, εκτός από την υπογραφή του κ. Παραστατίδη, που ήταν πρώτη, συνυπέγραφαν κατά σειρά οι Ανδρέας Λοβέρδος (πρώην ΠΑΣΟΚ), Πάρις Μουτσινάς (πρώην ΔΗΜ.ΑΡ.), Μάρκος Μπόλαρης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Νικόλαος Σταυρογιάννης (πρώην Ν.Δ.), Γιώργος Κασαπίδης (πρώην Ν.Δ.), Χρήστος Αηδόνης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Οδυσσέας Βουδούρης (πρώην ΔΗΜ.ΑΡ.), Νίκος Νικολόπουλος (πρώην Ν.Δ.) και Γιάννης Κουράκος (πρώην ΑΝ.ΕΛ.).

Ο μοναδικός από τους ανεξάρτητους βουλευτές που δεν υπέγραψε την επιστολή ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν συμφώνησε με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Η επιστολή έπεσε σαν «βόμβα» στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, καθώς, αν το αίτημα γινόταν δεκτό, η συγκεκριμένη ομάδα των δέκα βουλευτών θα αποτελούσε ουσιαστικά ένα νέο κοινοβουλευτικό κόμμα, με όλα τα δικαιώματα που αυτό θα είχε. Ανάμεσα σε αυτά, η συμμετοχή στις συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως, η διάθεση ξεχωριστής αίθουσας για τον πρόεδρό του, η πρόσληψη επιπλέον μετακλητών υπαλλήλων κ.λπ.

Εμπειρος κοινοβουλευτικός, που συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων, ήταν εκείνος που μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής διαπίστωσαν ότι οι δέκα βουλευτές, ανάμεσά τους και ο έγκριτος συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος, δεν είχαν εντοπίσει (;) ένα σημαντικό λάθος στη διαδικασία. Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει ρητά στο άρθρο 16, παρ. 3 τα εξής: «Οι βουλευτές που επιθυμούν να ιδρύσουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προηγούμενου άρθρου Κοινοβουλευτική Ομάδα υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Βουλής σχετική δήλωση, που περιέχει τον τίτλο του κόμματος και τα ονόματα των μελών και του προέδρου της. Η δήλωση αυτή υπογράφεται από όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανακοινώνεται στη Βουλή και καταχωρίζεται στα πρακτικά».

Με λίγα λόγια, ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως για να γίνει αποδεκτό το αίτημα συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πρέπει προηγουμένως να υπάρξει ίδρυση κόμματος, με συγκεκριμένο τίτλο. Δηλαδή, ενός κόμματος που θα έχει καταστατικό και άδεια λειτουργίας από τον Αρειο Πάγο, όπως ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία.

Ετσι, λίγες ημέρες μετά την υποβολή του αιτήματος από τους 10 βουλευτές, ο πρόεδρος της Βουλής απέστειλε μια ολιγόλογη επιστολή στον κ. Θεόδωρο Παραστατίδη, με την οποία τον ενημέρωνε πως δεν μπορούσε να το κάνει δεκτό, αφού δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του άρθρου 16 του Κανονισμού της Βουλής.

Επιχείρημα

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι περισσότεροι από τους βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι δεν κινήθηκαν με στόχο την ίδρυση κόμματος, αλλά τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να αποκτήσουν αυξημένα δικαιώματα στη Βουλή, που τώρα δεν διαθέτουν. Ως, πολύ λογικό, επιχείρημα μάλιστα, κάποιοι από αυτούς προβάλλουν ότι οι ίδιοι ανήκουν ήδη σε νεοϊδρυθέντα κόμματα.

Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί η άγνοια (;) του Κανονισμού από τον πολύπειρο Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός με μακρά θητεία και κορυφαίος συνταγματολόγος. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως, παρά την αρνητική απάντηση Μεϊμαράκη, ορισμένοι από τους βουλευτές που συνυπέγραψαν την επιστολή αναζητούν νομική φόρμουλα για να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρώσουν τον ίδιο αριθμό υπογραφών, αφού κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων πού αποσκοπούσε η κίνηση, δεν πρόκειται να ξαναβάλουν την υπογραφή τους κάτω από οποιοδήποτε κείμενο.



Του Σωτήρη Ξενάκη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.