Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Δεν παραδίδουμε αμαχητί τις εισφορές μας στα golden boys της Εθνικής


Η Εθνική Τράπεζα πριν από έναν χρόνο τελεσιγραφικά και με περισσή αναλγησία διέκοψε “εν μία νυκτί” την παροχή του επικουρηματικού βοηθήματος
και στέρησε από τους συνταξιούχους περίπου το 45% των εισοδημάτων τους! Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας επιμένουν στον δίκαιο αγώνα τους.

Όπως δηλώνουν:

«Δεν πρόκειται να παραδώσουν αμαχητί τις εισφορές τους στα golden boys της τράπεζας για να μετατραπούν σε τεθωρακισμένες BMW και χρυσοπληρωμένα μπόνους». 

Όπως τονίζει στο Πριν η Μαρία Δέγλερη, συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας, μέλος Συντονισμού Αγωνιστικών Δράσεων για τον ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ, οι συνταξιούχοι κάνουν έναν πρωτόγνωρο αγώνα με πορείες και καταλήψεις καταστημάτων, συγκροτώντας δικό τους «συντονισμό αγωνιστικών δράσεων».






Συνέντευξη της Μαρίας Δέγλερη, συνταξιούχου της Εθνικής Τράπεζας και μέλους Συντονισμού Αγωνιστικών Δράσεων για τον ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ στον Δημήτρη Σταμούλη 




Γιατί η Εθνική Τράπεζα αρνείται την καταβολή της επικούρησης ένα χρόνο τώρα και τι επιδιώκει;

Η Εθνική Τράπεζα πριν από έναν χρόνο τελεσιγραφικά και με περισσή αναλγησία διέκοψε “εν μία νυκτί” την παροχή του επικουρηματικού βοηθήματος και στέρησε από τους συνταξιούχους περίπου το 45% των εισοδημάτων τους! 

Το “επιχείρημά” της είναι ότι ο ΛΕΠΕΤΕ δεν αποτελεί λογαριασμό αλλά ταμείο, και επιδιώκει να μας οδηγήσει στο θνησιγενές ΕΤΕΑΕΠ. 

Με την στάση της αυτή απεμπολεί μονομερώς την υποχρέωσή της ως μοναδικής και ουσιαστικής διαχειρίστριας του Λογαριασμού Επικούρησης. 

Η έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση των αποταμιεύσεών μας, οι συνεχείς εθελούσιες, που τορπιλίζουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, οι λανθασμένες επενδύσεις και η απουσία σοβαρής στρατηγικής διασπάθισαν το αποθεματικό μας και αποψίλωσαν τον Λογαριασμό.



Εκτιμάτε ότι η Εθνική εκμεταλλεύεται την προπαγάνδα περί προνομίων και μεγάλων παροχών;

Η συγκεκριμένη προπαγάνδα ξεκίνησε από κάποιες παρατάξεις, που πρόσκεινται είτε στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ ή ακολουθούν κομματικές λογικές ή εργοδοτικές θέσεις, με σκοπό να διεγείρουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να προκαλέσουν διχασμό και διάσπαση στον συνταξιουχικό τραπεζικό κλάδο.

Προφανώς, η ΕΤΕ εκμεταλλεύεται την προπαγάνδα περί προνομίων και μεγάλων παροχών για να διχάσει την κοινή γνώμη και να “θολώσει” το τοπίο, καθώς επίσης και να δημιουργήσει απογοήτευση και φόβο στους συνταξιούχους.

Η διαμόρφωση αυτού του κλίματος ευελπιστούν να οδηγήσει σε συμβιβαστικές λύσεις και να λήξει την υπόθεση ΛΕΠΕΤΕ με την παράδοσή μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την υπαγωγή μας στον δημόσιο κορβανά, στον οποίο ουδέποτε έχουμε εισφέρει! 

Εμείς, οι συνταξιούχοι επιμένουμε στον δίκαιο αγώνα μας και δεν πρόκειται να παραδώσουμε αμαχητί τις εισφορές μας στα golden boys της Εθνικής Τράπεζας για να μετατραπούν σε τεθωρακισμένες BMW και χρυσωπληρωμένα bonus!

Έχει ευθύνη η κυβέρνηση για τις εξελίξεις αυτές; Ποια στάση κρατά απέναντι στα αιτήματά σας;

Η κυβέρνηση ακολουθεί από την αρχή την «συνταγή» του Πόντιου Πιλάτου και αναμένει να βρεθεί «βιώσιμη και ρεαλιστική λύση» ανάμεσα σε εμάς και την Διοίκηση της ΕΤΕ.

Παράλληλα απεργάζονται υπόγεια σχέδια μεταξύ τους, προφανώς χωρίς την συμμετοχή και την συναίνεσή μας, με σκοπό να μας εντάξουν στο ΕΤΕΑΕΠ, έτσι ώστε η κυβέρνηση να υποστεί τη μικρότερη βλάβη, λόγω και των επερχόμενων εκλογών και η Τράπεζα αντίστοιχα να βγει από την δύσκολη θέση εξαργυρώνοντας το “βαρίδι” του ΛΕΠΕΤΕ, με μια συμβολική προίκα προς το Δημόσιο!

Πώς προέκυψε ο Συντονισμός Αγωνιστικών Δράσεων; Δεν αρκούσε η δράση του Συλλόγου Συνταξιούχων και οι δικαστικές προσφυγές;

Ο Συντονισμός Αγωνιστικών Δράσεων για τον ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ δημιουργήθηκε από την ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης στα συνδικαλιστικά δρώμενα και με μοναδικό σκοπό να διατηρήσει υψηλά το αγωνιστικό φρόνημα, με συνεχείς και έντονες παρουσίες στον χώρο, κρατώντας την υπόθεσή μας ζωντανή για πάνω από έναν χρόνο!

Ανέντακτοι, συλλογικότητες και παρατάξεις, που δεν επιθυμούσαν ευθύς εξ αρχής «διαπραγμάτευση», χωρίς αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δικαστικές προσφυγές, δημιούργησαν ένα ενιαίο μέτωπο, με σκοπό να οργανώνουν δράσεις, με ακτιβιστικό και κινηματικό τρόπο, ώστε να πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις και να αποτρέψουν τις ενδοτικές διαθέσεις!

Η δράση του ΣΣΕΤΕ (Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας)παρουσίασε αρκετά γρήγορα σημαντικό έλλειμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων με αντίστοιχη κλιμάκωσή τους και ο κίνδυνος κατάρρευσης της μαχητικότητας και του στόχου, που ήταν ο ΛΕΠΕΤΕ εγγυημένων και καθορισμένων παροχών, ήταν προ των… πυλών!

Η συνεχής παρουσία μας στον δρόμο με συμβολικές και πιο επιθετικές ενέργειες απέτρεψε τον κίνδυνο να χαθεί οριστικά ο ΛΕΠΕΤΕ, δημιούργησε μεγάλη αγωνιστική δυναμική και πίεσε και το συλλογικό όργανο να… ξαναβγεί στις δράσεις!

Ποια είναι η εμπειρία σας από τις μορφές αγώνα και τις πρόσφατες καταλήψεις, μορφή πρωτόγνωρη για χώρους τραπεζών;

Ο Συντονισμός αποφάσισε και ηγήθηκε μιας σειράς αποκλεισμών, κεντρικών καταστημάτων της Τράπεζας (Σταδίου, Συντάγματος), με σκοπό να περάσει πλέον σε μια πιο επιθετική μορφή κινητοποιήσεων και να πιέσει Διοίκηση και κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει την επιστροφή της Επικουρικής Παροχής και των αναδρομικών, και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή του στο ακέραιο και στο διηνεκές!

Στη φάση αυτή, άρχισε να γίνεται ορατή και η υπόθεσή μας από τα ΜΜΕ, που αποφάσισαν να σταματήσουν τον «αποκλεισμό» και να βγάλουν το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ στον αέρα. 

Στο σημείο αυτό, το Δ.Σ του ΣΣΕΤΕ αποφάσισε να συνεχίσει τις δράσεις, εξαγγέλλοντας συνεχείς και κλιμακούμενες καταλήψεις σε καταστήματα της Αθήνας και της επαρχίας!

Η επιτυχία ήταν σημαντική, γιατί εκτός από την κατάληψη συγκεκριμένων καταστημάτων, καταφέραμε ταυτόχρονα να «κατέβουν ρολά» και σε άλλα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας και μόνον με την παρουσία απ’ έξω μερικών συναδέλφων!

Οι καταλήψεις, είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός και μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, αφού αφορά συνταξιούχους, απόμαχους της εργασίας, και σίγουρα αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρωτιά στον συγκεκριμένο τομέα! 

Πέρα από τις πραγματικές δυσκολίες οργάνωσης, διαφύλαξης του χώρου κατάληψης, αντιμετώπισης του συναλλασσόμενου κοινού, ακόμη και… εξουδετέρωσης της ασφάλειας της τράπεζας, ώστε να αποκλειστεί η αίθουσα συναλλαγών, οι αποκλεισμοί και οι καταλήψεις τραπεζικών καταστημάτων αποτελούν ένα ισχυρό όπλο πίεσης απέναντι στην εργοδοσία και στην συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της!

Οι νυν εργαζόμενοι θίγονται και τι στάση κρατούν;

Περίπου 4.500 συνάδελφοί μας εν ενεργεία, συνεχίζουν να καταβάλουν μέχρι σήμερα τις εισφορές τους στον ΛΕΠΕΤΕ και αποτελούν μια αδικημένη μερίδα, διότι εάν ανατραπεί το καθεστώς της επικουρικής παροχής, κινδυνεύουν να απολέσουν τις εισφορές τους και να προστρέξουν είτε στην δικαστική οδό είτε να ενταχθούν στο θνησιγενές μόρφωμα του ΕΤΕΑΕΠ. 

Οι υπόλοιποι συνάδελφοι, που έχουν προσληφθεί στην Τράπεζα μετά το 2005 καταβάλουν τις εισφορές τους στο Δημόσιο και έτσι τα συμφέροντά τους είναι διαφορετικά. 

Το σύστημα δημιούργησε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, με σκοπό τον διαχωρισμό και την διάσπαση. 

Πάντως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας δεν υποστηρίζει ενεργά την υπόθεσή μας, παρά τις αγωνιστικές κορώνες.

Πώς σκέφτεστε να κλιμακώσετε τον αγώνα σας;

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους. 

Με συνέχιση των καταλήψεων και την κλιμάκωσή τους θα δημιουργήσουμε μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΤΕ στο συναλλασσόμενο κοινό αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. 

Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε, παραμένει το ουσιαστικό και επίκαιρο σύνθημά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.