Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Νυχτερινός μαραθώνιος 2,5 ωρών, Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, μετά τη σύνοδο κορυφής (video)

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά από 2,5 ώρες.
Στη συνάντηση, η οποία άρχισε λίγο μετά τις 10 μ.μ και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 π.μ. (ώρες Ελλάδας), συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντακαι εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Η Μέρκελ και ο Ολάντ έφθασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι ηγέτες που προσήλθαν στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής.

Οι εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής της "Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης", στη Ρίγα της Λετονίας, ολοκληρώθηκε ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ άρχισαν αμέσως μετά. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε εδώ το θέμα της Ελλάδας» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής.
Αναγνώρισε πάντως ότι η τριμερής συνάντηση που θα ακολουθήσει το δείπνο της Συνόδου «επιτρέπει να προετοιμάσουμε κυρίως τη συνάντηση του επικείμενου Eurogroup».
«Θα είναι μία φιλική συζήτηση δεν είναι η Γερμανία και η Γαλλία που αποφασίζουν για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης για την κατάληξη σε μια αμοιβαία επωφελή λύση, ο πρωθυπουργός αναμενόταν να θέσει στους δύο ηγέτες τα ζητήματα όπου παραμένουν οι πολιτικές διαφωνίες, δηλαδή τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Παράλληλα με τις κόκκινες γραμμές, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και το ζήτημα ενός ισχυρού επενδυτικού πακέτου που απαιτείται. Τα δύο αυτά θέματα αποτελούν κεντρικούς άξονες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του ως βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να περιλαμβάνονται ώστε η συμφωνία - λύση που επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και όχι να το αναπαράγει.

Στην ελληνική αποστολή, συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θόδωρος Μιχόπουλος.



Video από την άφιξη του πρωθυπουργού στη Ρίγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.