Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νέα ήττα: Επανεκλογή Τσίπρα, συνέδριο επανεκκίνησης και μετά βλέπουμε

Συγκαλούνται άμεσα Εκτελεστικό Γραφείο, Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή για την αποτίμηση του αποτελέσματος και τα επόμενα βήματα

Μετά και το χθεσινό ακόμη πιο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό της 21ης Μαΐου, αποτελεί πλέον μονόδρομο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η διεξαγωγή ενός συνεδρίου απόλυτης επανεκκίνησης, κάτι που ζητούν τόσο οι ακραιφνείς προεδρικοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τα πασοκογενή στελέχη, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τάσεις εντός της Κουμουνδούρου.
Αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος για το συνέδριο

Το ζήτημα είναι πότε θα γίνει κάτι τέτοιο. Πριν ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου; Παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν καταγράφει και τις καλύτερες επιδόσεις του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ακόμη και το 2014 που το κόμμα βρισκόταν σε ανοδική πορεία και όδευε προς την εξουσία, τα είχε βρει δύσκολα στην αναμέτρηση ανάδειξης νέων περιφερειαρχών και δημάρχων ανά την επικράτεια. Ανέκαθεν οι τοπικές κοινωνίες αποτελούσαν την πολιτική αχίλλειο πτέρνα της Κουμουνδούρου, οπότε το πιθανότερο είναι να μην ανακάμψει μέχρι τότε σε ικανοποιητικό βαθμό.
Άρα πολλοί σκέφτονται πως ίσως είναι καλύτερα να περάσουν και αυτές οι εκλογές και μετά να διεξαχθεί το συνέδριο, ώστε το κόμμα να προετοιμαστεί αναγεννημένο, για την αναμέτρηση των ευρωεκλογών την άνοιξη του 2024.

Επανεκλογή Τσίπρα στην ηγεσία
Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχει επιλυθεί το θέμα της ηγεσίας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε χθες τον εαυτό του ενώπιον των μελών του κόμματος. Με δεδομένο ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μαζί με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είχαν κληθεί και πέρυσι τον Μάιο να τον επανεκλέξουν πρόεδρο, το ίδιο αναμένεται να γίνει και το επόμενο διάστημα, ώστε να επικυρωθεί η παραμονή του στο τιμόνι της Κουμουνδούρου. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν θα κατέλθει υποψήφιος μόνος του ή θα αναμετρηθεί και με κάποιο άλλο στέλεχος. Θυμίζουμε ότι τα μέλη της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 150.000. «Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ ο κ. Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης που έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 17,83%.

Άρχισαν τα… όργανα
Για την ώρα, στελέχη της Κουμουνδούρου διευκρινίζουν ότι οι εσωτερικές διεργασίες ξεκινούν άμεσα. Σε πρώτη φάση καλείται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, αργότερα η Πολιτική Γραμματεία και ακολούθως η Κεντρική Επιτροπή. Καθένα από τα όργανα θα συγκληθεί εντός των επομένων εικοσιτετραώρων.

Το ζήτημα είναι πως το κόμμα έχει μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας που δεν είναι εύκολο να βγει, με τον Αλέξη Τσίπρα ωστόσο να οδηγεί όπως όλα δείχνουν και πάλι τις εξελίξεις. Όλοι πλέον δηλώνουν ότι το βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου για κάποιες ώρες ήταν παραιτημένος και πήρε πίσω την απόφαση μονάχα μετά από παραίνεση των πολύ στενών συνεργατών του. Τώρα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ξέρει πολύ καλά τί είναι αυτό που έχει συμβεί στο κόμμα και δηλώνει πως «θα μείνω για να το κρατήσω ζωντανό, να εγγυηθώ την ανανέωσή του, την ανασυγκρότησή του». Αυτό άλλωστε είχε δηλώσει επί λέξει στις τελευταίες του συνεντεύξεις πριν την κάλπη.

Πρόεδρος έως τις ευρωεκλογές του 2024 και βλέπουμε

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει στην ηγεσία τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2024. Μόνο εάν είναι απογοητευτικό και το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα σκεφτεί να εγκαταλείψει την ηγεσία. Αυτό σύμφωνα με το ρεπορτάζ τον έχει συμβουλεύσει και ο επικεφαλής της επικοινωνιακής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Μαραντζίδης.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής τον έχει πείσει να κάνει υπομονή έως τότε, ποντάροντας στο γεγονός ότι κατά το μεσοδιάστημα καταρχάς το κόμμα θα έχει αποδείξει πως αλλάζει, θα έχει στείλει στους ψηφοφόρους το μήνυμα της ανάκαμψης και την ίδια ώρα, κατά την εκτίμησή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει χάσει πόντους και μέρος της αποδοχής που έχει έως σήμερα, καθώς θα έχει εκτεθεί πολύ περισσότερο στην κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους του, έχοντας πλέον να αντιπαρατεθεί τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής πλέον, και όχι με ατάκες και συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.