Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Συγκρούσεις και χημικά σε διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας στο Παρίσι ■ΒΙΝΤΕΟ

Ξεχειλίζει η οργή στη Γαλλία για την ακρίβεια που συνοδεύει την ενεργειακή κρίση

Οι διαδηλώσεις μαίνονται και καταλήγουν σε άγριες συμπλοκές, η απεργία στα διυλιστήρια συνεχίζεται και οι ουρές στα πρατήρια καυσίμων μακραίνουν, ενώ αύριο η χώρα θα παραλύσει λόγω γενικής απεργίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι κατά της ακρίβειας

Περισσότεροι από 140.000 πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους του Παρισιού κατά της ακρίβειας, απαντώντας στην έκκληση του επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν

Οι διαδηλώσεις μαίνονται και καταλήγουν σε άγριες συμπλοκές, η απεργία στα διυλιστήρια συνεχίζεται και οι ουρές στα πρατήρια καυσίμων μακραίνουν, ενώ αύριο η χώρα θα παραλύσει λόγω γενικής απεργίας.

Περισσότεροι από 140.000 πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους του Παρισιού κατά της ακρίβειας, απαντώντας στην έκκληση του επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν. 

Στο πλευρό του βετεράνου αριστερού ηγέτη πορεύθηκε η βραβευθείσα με Νομπέλ Λογοτεχνίας, Ανί Ερνό, ενώ δεκάδες διανοούμενοι και καλλιτέχνες υπέγραψαν επιστολή στήριξης για την κινητοποίηση. 

Την ίδια στιγμή, προβλήματα στον ανεφοδιασμό καυσίμων κυρίως στη βόρεια Γαλλία προκαλεί η απεργία εργαζομένων σε διυλιστήρια, που βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα της.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν επίσης επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καταγγέλλοντας την κυβερνητική απραξία απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τ

α συνθήματα αφορούσαν την ανάγκη λήψης μέτρων με στόχο το «πάγωμα» των τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, αλλά και την επιβολή διατίμησης στην τιμή των καυσίμων, στα ενοίκια, και τη μεγαλύτερη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές φορούσαν κίτρινα γιλέκα, σύμβολο των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών του 2018, οι οποίες κλόνισαν την κεντρώα κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. 

Εργαζόμενοι που ανήκουν στο συνδικάτο της CGT στα δημόσια μέσα μεταφοράς, αλλά και σε εταιρείες μεταφορών και logistics, έχουν κηρύξει για σήμερα πανεθνική απεργία, η οποία αναμένεται να δυσχεράνει την ήδη προβληματική τροφοδοσία καυσίμων και τις μετακινήσεις επιβατών στο Παρίσι και στις μεγάλες πόλεις.

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εβδομάδας, όπως δεν έχετε συχνά δει. Αρχίζουμε με τη διαδήλωση αυτή, η οποία είναι ήδη μια τεράστια επιτυχία», δήλωσε ο Μελανσόν μιλώντας από την οροφή φορτηγού σε πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η τρίτη εβδομάδα απεργίας εργαζομένων σε διυλιστήρια παραλύει τη χώρα.

Η κυβέρνηση Μακρόν βρίσκεται σε θέση άμυνας στην Εθνοσυνέλευση, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στις εκλογές του Ιουνίου. 

Ο κεντρώος προεδρικός συνασπισμός συναντά μεγάλες δυσκολίες ώστε να προωθήσει το νομοθετικό έργο του, με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες, να αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυσχερής.

Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες προβληματίζουν την κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να προωθήσει στην Εθνοσυνέλευση αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού εντός των προσεχών μηνών. Ο Μακρόν έχει δεσμευθεί να επεκτείνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη.

Χθες το πρωί, τέσσερα από τα επτά διυλιστήρια ιδιοκτησίας της γαλλικής TotalEnergies παρέμεναν αποκλεισμένα από απεργούς. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι συμφώνησε με δύο συνδικάτα για αύξηση μισθών. 

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, όμως, το προσκείμενο στο Κομμουνιστικό Κόμμα CGT, απέρριψε την πρόταση της εργοδοσίας, διατηρώντας τον αποκλεισμό των διυλιστηρίων.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απεργία ο υπουργός Προϋπολογισμού, Γκαμπριέλ Ατάλ, με τον γαλλικό σύνδεσμο βιομηχανιών Medef να επισημαίνει πως «150 άνθρωποι κρατούν όμηρο τη χώρα».

OPEN TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.