Νομοθετική τροποποίηση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.
Φόβο και αναστάτωση έχει προκαλέσει στους Ρώσους η μερική επιστράτευση οδηγώντας σε κινητοποιήσεις αλλά και έξοδο από τη χώρα ανδρών σε ηλικία στράτευσης.
Εφτά μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος, αφού κήρυξε μερική επιστράτευση, έγραψε σήμερα μια νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.
Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.
Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Δημοψηφίσματα
Αυτά συμβαίνουν ενώ στις ελεγχόμενες από τον ρωσικό στρατό περιοχές της Ουκρανίας συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα τα δημοψηφίσματα με αίτημα την προσάρτηση αυτών των εδαφών από τη Ρωσία.
Παρά το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και το Κίεβο έχει καταδικάσει αυτά που χαρακτηρίζουν «ψευδο-δημοψηφίσματα», η διαδικασία συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα πρακτορεία Tass και Interfax, στην περιοχή του Ντόνετσκ, η συμμετοχή την Παρασκευή ήταν 23,6%, 20,5% στη Ζαπορίζια και 15% στη Χερσώνα.
«Κατά την άποψή μας, αυτό αρκεί για την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας», φέρεται να είπε η επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Χερσών που έχει εγκατασταθεί στη Ρωσία, Μαρίνα Ζαχάροβα.
Εκλογικά τμήματα δημιουργήθηκαν επίσης στη Μόσχα, για τους κατοίκους αυτών τεσσάρων περιοχών που ζουν τώρα στη Ρωσία.
Υποστηρικτές της κυβέρνησης που κυματίζουν σημαίες παρευρέθηκαν σε συγκεντρώσεις στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη υπέρ των δημοψηφισμάτων και της πολεμικής προσπάθειας.
Η ρωσική Δούμα
Η ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ενδέχεται να θέσει προς συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου νομοσχέδια που ενσωματώνουν ρωσικά κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας στη Ρωσία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή.
Η επίσημη διαδικασία ένταξης αναμένεται να γίνει μια μέρα αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, με πιθανή την παρουσία του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αλλαγές
Στο στρατιωτικό μέτωπο, σε ανακατατάξεις στα ανώτατα κλιμάκια του επιτελείου του φαίνεται να προχωρά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι αντικαθιστά τον επικεφαλής της στρατιωτικής επιμελητείας.
Ο στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του υφυπουργού Άμυνας λόγω της «μετάθεσής του σε άλλη θέση», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Τη θέση του Μπουλγκάκοφ θα αναλάβει ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ο οποίος «θα είναι υπεύθυνος για τον υλικοτεχνικό ανεφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο 60χρονος Μιζίντσεφ, που ήταν μέχρι τώρα επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας, «αναβαθμίζεται» έτσι στη θέση του υφυπουργού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.