Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Explainer: Για ποιους ισχύει το προσωρινό πάγωμα διακοπών ρεύματος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής;




 Τι αποφάσισε χθες το δικαστήριο, για τις διακοπές ρεύματος;

Το Πρωτοδικείο της Αθήνας έκανε εν μέρει δεκτή τη χορήγηση μιας προσωρινής διαταγής που προβλέπει το πάγωμα διακοπών ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τι «εν μέρει;» Δεν αφορά όλους τους καταναλωτές; 

Όχι, οι διακοπές ρεύματος μπαίνουν στο «πάγο» μόνο για τους ευαίσθητους καταναλωτές με οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν. 

Δηλαδή ποιούς πιάνει η απόφαση;

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας (αρκεί να μην διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας), πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας και καταναλωτές σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ποιοι ζήτησαν αυτό το μέτρο;

Καταναλωτικές οργανώσεις και επαγγελματικές ομάδες που έχουν προσφύγει κατά της ΔΕΗ, αλλά και άλλων παρόχων, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Και μέχρι πότε ισχύει η απόφαση;

Μέχρι τις 6 Ιουλίου που θα συζητηθεί η αγωγή, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Μπορείς να μου αναλύσεις ακόμα περισσότερο τις κατηγορίες; 

Φυσικά, στις κατηγορίες που δεν θα κινδυνεύουν, προσωρινά, με διακοπή ρεύματος, εντάσσονται:

1) Οι οικονομικά ασθενείς Οικιακοί Πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή Πενία.

2) Οι Πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν την επιμέλεια σύμφωνα με το νόμο και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά, συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή.

3) Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας.

4) Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική τους σχέση με τον Προμηθευτή.

5) Οι Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων με τους άλλους Πελάτες».


lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.