Για χρόνια ήταν ένα πλήρες χορταστικό γεύμα – και ιδιαίτερα φθηνό. Τόσο ώστε να μπορούν να το απολαμβάνουν όλοι.
Για χρόνια ήταν ένα πλήρες χορταστικό γεύμα – και ιδιαίτερα φθηνό. Τόσο ώστε να μπορούν να το απολαμβάνουν όλοι.
Είναι ενδεικτικό ότι στη Θεσσαλονίκη, που υπάρχει μια παραλλαγή του και αντί για πίτα υπάρχει σάντουιτς με γύρο, οι τιμές σε πολλά οβελιστήρια «αγγίζουν» τα 4 ευρώ.
Οι ανατιμήσεις σε πολλές πρώτες ύλες, η αύξηση στην τιμή του κρέατος που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος), είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές να πάρουν την ανιούσα.
Μάλιστα, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς και στην κατανάλωση καθώς, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, ο κόσμος ψωνίζει πιά περισσότερο αραιά και κάνει μικρότερους λογαριασμούς.
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr, οι αυξήσεις στο σουβλάκι κυμαίνονται από 10 έως 15% και ως εκ τούτου ο καταναλωτής αγοράζει σήμερα έναν γύρο σε πίτα από 3,50 έως 3,90 ευρώ, ενώ αντίστοιχα η τιμή για το σουβλάκι σε σάντουιτς έχει αυξηθεί από τα 3,10 σε 3,50 ευρώ.
Όπως εξήγησε ο επιχειρηματίας και μέλος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης Νίκος Νυφούδης, οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί και από βδομάδα σε βδομάδα είναι διαφορετικές.
Ο ίδιος εκτιμά ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σοβαρή μείωση, η τιμή για ένα σάντουιτς με γύρο θα σταθεροποιηθεί στα 4 ευρώ, καθώς οι επαγγελματίες είναι αδύνατον να κρατήσουν πιο χαμηλά τις τιμές, όταν μόνο η αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών φτάνει το 40-50%.
Πανάκριβα τα κρέατα
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, τόνισε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν απορροφήσει στον μεγαλύτερο βαθμό τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει στις πρώτες ύλες αλλά και την μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Εικοσιδυό, ιδιοκτήτη καταστήματος εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς για μία «στάνταρ» τιμή στο σουβλάκι καθώς εξαρτάται από την ποιότητα που επιλέγει ο κάθε επαγγελματίας αλλά και την ποσότητα που βάζει σε κάθε σάντουιτς.
«Σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, τα χοιρινά κρέατα έχουν αυξηθεί κατά 15-20% και είναι αυτά που ανεβήκανε λιγότερο από όλα. Τα μοσχάρια έχουν ήδη πιάσει το 30% και τα κοτόπουλα έχουν ξεπεράσει το 20%», ανέφερε, επίσης στο protothema.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.
Όπως εξήγησε, «το χειμώνα οι τιμές στα χοιρινά κρέατα είναι πιο «συγκρατημένες» σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο που ανοίγει ο τουρισμός και οι τιμές αυξάνονται κάθε χρόνο. «Αυτό δεν έγινε πέρυσι, καθώς οι τιμές «κρατήθηκαν» και ανεβήκαν λίγο παραπάνω. Όμως, αν φέτος υπάρχει η ζήτηση, ειδικά με τις τουριστικές περιοχές, θα ανέβουν και οι τιμές. Αν δεν υπάρχει τέτοια ζήτηση, θα μείνουν σταθερές στο αυξημένο ποσοστό που αναφέραμε προηγουμένως» συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.