Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Βομβαρδίστηκε πετρελαϊκός σταθμός στη Ρωσία. «Αναχαιτίσαμε ουκρανικό αεροσκάφος» λένε οι Ρώσοι

Το Κιέβο ανέφερε ότι οι συνομιλίες με τη Μόσχα θα καταρρεύσουν

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε σήμερα την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπριάνσκ,

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν κατηγορίες σχετικά με ασταθείς συνομιλίες για τον τερματισμό ενός πολέμου τώρα στον τρίτο μήνα, καθώς η Ρωσία σφυροκόπησε περιοχές στα ανατολικά της χώρας και οι αμερικανοί νομοθέτες ορκίστηκαν ένα τεράστιο νέο πακέτο όπλων για το Κίεβο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, είπε ότι η άρση των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία ήταν μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες, όπως είπε, ήταν «δύσκολες», αλλά συνεχίζονται καθημερινά μέσω βίντεο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στους Πολωνούς δημοσιογράφους ότι οι πιθανότητες ήταν «υψηλές» οι συνομιλίες, οι οποίες δεν έχουν διεξαχθεί αυτοπροσώπως εδώ και ένα μήνα, να τελειώσουν λόγω του ρωσικού «βιβλίου για δολοφονίες ανθρώπων», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα για φρικαλεότητες κατά την αποχώρησή τους από περιοχές κοντά στο Κίεβο. Η Μόσχα αρνείται τους ισχυρισμούς.

Αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα στην επίθεση των εννέα εβδομάδων που μετέτρεψε τις πόλεις σε ερείπια, σκότωσε χιλιάδες και ανάγκασε 5 εκατομμύρια Ουκρανούς να φύγουν στο εξωτερικό, η Μόσχα εστιάζει τώρα στα ανατολικά και νότια.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη νότια πόλη Χερσών της Ουκρανίας και κατέλαβαν ως επί το πλείστον το νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλλουν προσπάθειες για την εκκένωση αμάχων και μαχητών που βρίσκονται σε ένα μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα.

Ο Λαβρόφ, μιλώντας στο επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, είπε ότι 1,02 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκκενωθεί στη Ρωσία από την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ουκρανία λέει ότι χιλιάδες έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους.

Ο Λαβρόφ είπε ότι οι εκκενωμένοι περιλάμβαναν 120.000 αλλοδαπούς και ανθρώπους από αποσχισμένες περιοχές της Ουκρανίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, τις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητες λίγο πριν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώσει την εισβολή.

Η Μόσχα αποκαλεί τον πόλεμο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την «απαναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, την υπεράσπιση των ρωσόφωνων από διώξεις και την αποτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών από το να χρησιμοποιήσουν τη χώρα για να απειλήσουν τη Ρωσία.

Η Ουκρανία απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πούτιν για δίωξη και λέει ότι πολεμά μια απρόκλητη αρπαγή γης για την πλήρη κατάληψη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς.

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Ουκρανία στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί ο οπλισμός του Κιέβου. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα βοήθεια, περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά σε όπλα.

Η Ρωσία σφυροκοπούσε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου του Ντόνετσκ με ρουκέτες, πυροβολικό, βόμβες όλμων και αεροσκάφη εν μέρει για να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να ανασυνταχθούν, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για επιθέσεις στις περιοχές Λίμαν στο Ντόνετσκ και Σιεβιεροντόνετσκ και Ποπάσνα στο Λουχάνσκ. Στο νότο, είπε, η Ρωσία «συνέχιζε να ανασυντάσσεται, να αυξάνει την αποτελεσματικότητα των πυρών και να βελτιώνει τη θέση».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της έπληξαν χώρους αποθήκευσης όπλων της Ουκρανίας, προπύργια διμοιρίας, θέσεις πυροβολικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Ρωσία είπε ότι ένα υποβρύχιο ντίζελ στη Μαύρη Θάλασσα έπληξε στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους κρουζ Kalibr, η πρώτη αναφορά τέτοιων χτυπημάτων από υποβρύχιο.

«Πήγαινε για ύπνο όταν ένας ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε το διαμέρισμά της στο κέντρο του Κιέβου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία είχε λιγότερες απώλειες μετά τη μείωση της κλίμακας της εισβολής της, αλλά οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι «αρκετά υψηλοί», ενώ το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι τα ρωσικά κέρδη ήταν περιορισμένα και είχαν «σημαντικό κόστος».

Οι πιο αιματηρές μάχες και η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή σημειώθηκαν στη Μαριούπολη, η οποία έχει μετατραπεί σε έρημο από δύο μήνες ρωσικών βομβαρδισμών και πολιορκίας. Η Ουκρανία λέει ότι 100.000 άμαχοι παραμένουν στην πόλη.

Ρωσία: Βομβαρδίστηκε πετρελαϊκός σταθμός – «Αναχαιτίσαμε ουκρανικό αεροσκάφος» λέει η Μόσχα

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε σήμερα την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπριάνσκ, όπως ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα τον κυβερνήτη της ίδιας περιφέρειας, προσθέτοντας ότι ο βομβαρδισμός έπληξε τμήματα ενός πετρελαϊκού τερματικού σταθμού και της περιοχής που βρίσκεται γύρω από αυτόν.

 «Δεν υπάρχουν θύματα», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον κυβερνήτη Αλεξάντερ Μπογκομάζ.

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι ένα κτίριο διαχείρισης καυσίμων στον τερματικό σταθμό καταστράφηκε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.