Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εν μέρει και ναυτικός πόλεμος. Οι ειδικοί φοβούνται τη χρήση θαλάσσιων ναρκών και την καταστροφική δύναμη που αυτές θα είχαν.
H έκρηξη μιας υποβρύχιας νάρκης σε μια ταινία του αμερικανικού Ναυτικού. Ένα σιντριβάνι εκτοξεύεται δεκάδες μέτρα ψηλά. Η καταστροφική δύναμη είναι μεγάλη. Μια εικόνα που γίνεται επίκαιρη, καθώς η Ρωσία επιρρίπτει στην Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί θαλάσσιες νάρκες για να προστατέψει τα λιμάνια της.
Αν και η ουκρανική πλευρά το αρνείται, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές νάρκες που επιπλέουν στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας Αμπντουλά Αγκάρ μιλώντας στο CNN Türk περιγράφει τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση σύγκρουσης με νάρκη:
«Εξαρτάται από την εκρηκτική ισχύ, αλλά μια τέτοια νάρκη μπορεί να βυθίσει ένα πλοίο. Ακόμη χειρότερα, το πλοίο θα μπορούσε να είναι φορτωμένο με φυσικό αέριο ή αργό πετρέλαιο και να προκαλέσει μια τεράστια έκρηξη. Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα σήμαινε αυτό για την Κωνσταντινούπολη, για να μην πω για το περιβάλλον».
Πλήττεται και η εμπορική ναυτιλία
Ανεξάρτητα από το από που προέρχονται οι νάρκες, απειλούν και την εμπορική ναυτιλία. Η ναυτιλιακή κίνηση έχει μειωθεί κατά περίπου 40 % από την αρχή του πολέμου, δηλώνει ο Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ στη γερμανική Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία SWR.
Ωστόσο τα περισσότερα πλοία εξακολουθούν να πλέουν, ειδικά τα εμπορικά:
«Τα πλοία δεν πρέπει πλέον να πλέουν τη νύχτα και οι φύλακες πρέπει πάντα να αναζητούν αντικείμενα που επιπλέουν με γυμνό μάτι ή με κυάλια. Το σύστημα ραντάρ μπορεί επίσης να ανιχνεύσει μεταλλικά αντικείμενα που επιπλέουν κοντά στο πλοίο εάν δεν είναι θωρακισμένα. Πολύ περισσότερα πράγματα δεν μπορούν να κάνουν τα εμπορικά πλοία».
Ένα άλλο πρόβλημα για την εμπορική ναυτιλία, σύμφωνα με τον Τσακίρ, είναι ότι τα ασφάλιστρα αυξάνονται εάν καν οι πλοιοκτήτες μπορούν ακόμα να ασφαλίσουν τα πλοία τους:
«Τα ασφάλιστρα για τα πλοία που καταπλέουν σε λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας γίνονται επίσης ακριβότερα. Ορισμένες βρετανικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφαλίζουν πλέον πλοία που καταπλέουν σε ρωσικά λιμάνια. Έτσι ορισμένοι πλοιοκτήτες πρέπει να αναλάβουν υψηλό ρίσκο, αλλά πρέπει να το κάνουν γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή».
Προπαγάνδα και κίνδυνος
Μια εναλλακτική είναι οι ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι αποστάσεις είναι πάντως μεγάλες, λέει ο πρώην ναύαρχος Τσεμ Γκυρτντενίζ.
«Είναι 350 μίλια από τον Βόσπορο στη Γιάλτα και 450 μίλια από την Οδησσό. Εάν υποθέσουμε ότι αυτές οι νάρκες ταξιδεύουν από μισό μίλι έως ένα μίλι την ώρα, τότε φυσικά θα χρειαζόταν ακόμη πολύς χρόνος μέχρι να φτάσουν στον Βόσπορο»
Εάν ο υπολογισμός του Γκυρντενίζ είναι σωστός, θα χρειάζοντα 33 μέρες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί πάντως να φανεί καθησυχαστικός λέγοντας ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να κάνει ό,τι χρειαστεί.
Παρόλα αυτά η ανησυχία είναι μεγάλη και σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη μόνο εάν ο αριθμός των ναρκών είναι μικρός.
dw.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.