Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Ξενοδόχοι Θεσσαλονίκης: Η αισιοδοξία της Πολιτείας για τον τουρισμό δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας πραγματικότητα

 «Καμιά σχέση με τη δική μας πραγματικότητα οι αισιόδοξες προβλέψεις της πολιτείας», λέει η ένωσή τους, τσαλακώνοντας την εικόνα που καλλιεργεί η κυβέρνηση

«Ερχονται απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία», λένε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Η επιχείρηση κουκούλωμα προβλημάτων στον τουρισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν προχωρά διότι προσκρούει πάνω στη σκληρή πραγματικότητα, πολύ πριν φτάσουν τα απόνερα του πολέμου στην Ουκρανία.

Χθες οι ξενοδόχοι Θεσσαλονίκης κατέρριψαν με σκληρή γλώσσα το κυβερνητικό success story με βολές κατά της προσπάθειας να μακιγιαριστεί το πρόβλημα που υπάρχει. Από τη δική τους πλευρά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προειδοποιούν για επερχόμενο τσουνάμι απολύσεων.

Για όσους εξακολουθούν να έχουν στοιχειώδη επαφή με την καθημερινότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, είναι γνωστό ότι η όποια βελτίωση έχει παρατηρηθεί τον Μάρτιο δεν τίθεται καν σε σύγκριση με τα στοιχεία της προ κορονοϊού περιόδου, μετά βίας καλύπτεται το 50% των δωματίων και μόνο τα τριήμερα (Καθαρά Δευτέρα και ελπίδες για το ερχόμενο της 25ης Μαρτίου).

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης συντρίβει το κυβερνητικό αφήγημα αφού, όπως ανακοίνωσαν, «παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της πολιτείας για τον ελληνικό τουρισμό με τα συνεχή δημοσιεύματα για θετικές πληρότητες και αφίξεις που καμία σχέση δεν έχουν με τη δική μας πραγματικότητα, τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία έχουμε άμεση ανάγκη για στήριξη με νέα μέτρα ανακούφισης».

Οπως λέει η Ενωση, «δύσκολα συνεχίζονται και τον Μάρτιο τα μεγέθη για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Θεσσαλονίκης. Τα εξαιρετικά περιορισμένα έσοδα από τη μία, εξαιτίας των χαμηλότατων πληροτήτων σε όλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, αποτέλεσμα των συνθηκών της πανδημίας και όχι μόνο και η πρωτοφανής αύξηση του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, από την άλλη, έχουν επιφέρει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής μια πρωτόγνωρη αβεβαιότητα για την επιβίωσή τους».

Επαναφέρουν δε ακόμη το πρόβλημα των ξενοδοχειακών μονάδων με τις δανειακές συμβάσεις Sales & Lease Back, που δεν αντιμετωπίζονται ως δάνεια ή ενοίκια από τις τράπεζες, έχουν εξαιρεθεί από όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις (επιδότηση τόκων και κεφαλαίου, επιμήκυνση οικονομικών υποχρεώσεων, απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής μισθώματος) και κινδυνεύει άμεσα η βιωσιμότητά τους.

Αν έτσι βλέπουν τα πράγματα οι ξενοδόχοι, ακόμη χειρότερα βλέπουν το άμεσο μέλλον οι εργαζόμενοι αφού, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Γρηγόρης Λειβαδιώτης, «εμείς βλέπουμε ότι ετοιμάζονται ήδη απολύσεις εργαζομένων και μεταφορά πολλών άλλων σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας τη στιγμή μάλιστα που το ΣΕΠΕ δεν είναι μόνο σε διάλυση αλλά απλώς δεν υπάρχει».

Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, «τα πράγματα αναμένεται να γίνουν χειρότερα στο τέλος του μήνα, όταν λήγει το πρόγραμμα “Συνεργασία”, με το οποίο το κράτος πληρώνει το 60% του μισθού και το υπόλοιπο από τις επιχειρήσεις. Και τι να πούμε για τις άδειες που δεν μας έχουν δοθεί από το 2020 και 2021, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ούτε ένα μέτρο για τους εργαζόμενους...».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.