Έχει χαρακτηριστικά που την κάνουν να διαφεύγει του εντοπισμού με κάποιες από τις κλασικές μεθόδους γι' αυτό και χαρακτηρίζεται ως «stealth»
Με τη μετάλλαξη Δέλτα να συνεχίζει να πιέζει το σύστημα Υγείας και την Όμικρον να κρατάει τα επιδημιολογικά δεδομένα σε υψηλά επίπεδα, η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 προκαλεί εκ νέου κύμα ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μάλιστα, τα δύο πρώτα κρούσματα ταυτοποιήθηκαν και στη χώρα μας και αφορούν δύο ταξιδιώτες από το εξωτερικό που εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής
Μέχρι στιγμής λίγα δεδομένα είναι γνωστά για την «Όμικρον 2». Οι επιστήμονες ήδη από τον Δεκέμβριο είχαν ξεκινήσει να εξετάζουν κλάδους της παραλλαγής Όμικρον, εκ των οποίων ο δεύτερος φαίνεται να έχει χαρακτηριστικά που τον κάνουν να διαφεύγει του εντοπισμού με κάποιες από τις κλασικές μεθόδους, γι' αυτό και χαρακτηρίζεται ως «stealth».
Όπως έχει αναφέρει ο Guardian, ενώ έχει πολλές μεταλλάξεις κοινές με την αρχική Όμικρον, λείπει μία συγκεκριμένη γενετική αλλαγή που κάνει μη αποτελεσματικά τα συμβατικά PCR τεστ στον προσδιορισμό της.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει επτά επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S, ωστόσο τα στοιχεία δεν επαρκούν προς το παρόν για να μπορούμε να πούμε εάν υπάρχει αυξημένη δυνατότητα διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα.
Επίσης, καμία από αυτές τις επτά μεταλλάξεις δεν έχει συσχετιστεί προς το παρόν με σημαντική δυνατότητα διαφυγής από ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των επτά μεταλλάξεων στις ιδιότητες του ιού είναι προς το παρόν άγνωστη.
Πιθανό να υπάρχει πιο μεταδοτικό στέλεχος
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή τις μεταβολές που προκύπτουν από την εξέλιξη της πανδημίας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης περιέγραψε γλαφυρά ότι ο κορωνοϊός παγκοσμίως και με τον καθένα που μολύνεται παίζει «γενετική παρτίδα πόκερ, σίγουρα μας κρύβει εκπλήξεις. Ελπίζουμε να βγει ένα στέλεχος από την επόμενη μετάλλαξη που θα είναι καλύτερο, μεταδοτικότερο, αλλά ίσως λιγότερο νοσογόνο».
Πρόσθεσε ότι παγκοσμίως υπάρχει «μια έντονη υποτροπή της πανδημίας από πλευράς αριθμού διαγνώσεων τουλάχιστον. Στην Ελλάδα είμαστε σε σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση κρουσμάτων. Ελπίζουμε να μην βρεθούμε κι εμείς στο επιδημιολογικό μοτίβο χωρών όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία, όπου παρατηρείται επιστροφή σε υψηλούς αριθμούς καθημερινών κρουσμάτων, που υπονοεί την ύπαρξη ενός ακόμη πιο μεταδοτικού κλάδου, παρόμοιου με την Όμικρον, που ενσωματώνει πιθανώς μία-δύο επιπλέον μεταλλάξεις, κάνοντάς την πιο μεταδοτική και να ξεφεύγει έτι περισσότερο του εμβολίου όσον αφορά τη μόλυνση», αλλά, όπως ξεκαθάρισε, «όχι τη νόσηση».
Τέλος, ο Ν. Τζανάκης εξήγησε τη σχέση εμβολιασμού και περιορισμού των μεταλλάξεων αναφέροντας ότι ο ιός όσο περισσότερο προσβάλλει οργανισμούς με μακρό χρόνο ιοφορίας τόσο περισσότερο εξελίσσεται η «γενετική ρουλέτα», δίνει χρόνο στον ιό να φτιάξει ένα «κλειδί» που θα ανοίξει όλες τις πόρτες, όλα τα κύτταρά μας.
«Πιέζεται να φτιάξει μεταλλάξεις όσο περισσότερο υπάρχει στην κοινότητα. Τα εμβόλια καταπολεμούν αυτή την τάση μην δίνοντας στον ιό το δικαίωμα να προσβάλλει πολύ κόσμο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.