Νέα έρευνα του Imperial College προσπαθεί να ρίξει «φως» στη μετάλλαξη Ομικρον και να ξεδιαλύνει το τοπίο
Τι γνωρίζουμε για την καινούργια παραλλαγή του ιού που φέρνει μέτρα στην Ευρώπη και δημιουργεί «σκιές» lockdown.
Η μετάλλαξη Ομικρον προκαλεί «πονοκέφαλο» στην επιστημονική κοινότητα, καθώς μέχρι στιγμής δημιουργεί φόβο για επιστροφή στο «σημείο μηδέν» στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς είναι πιο μεταδοτική ακόμη και από την παραλλαγή Δέλτα.
Μάλιστα, τα ελάχιστα δεδομένα που υπάρχουν, η ταχεία διασπορά που δεν μπορεί να ανακοπεί και το ενδεχόμενο να παρακάμπτει τα εμβόλια, θέτουν σε συναγερμό τους ειδικούς.
Το Imperial College λοιπόν, προσπαθώντας να διαλευκάνει το τοπίο, πραγματοποίησε μια νέα έρευνα, όμως τα συμπεράσματα της, δημιούργησαν περισσότερες ανησυχίες και ερωτήματα, παρά το αντίθετο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι βασίστηκαν σε δεδομένα μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέτονται υπό αμφισβήτηση οι ελπίδες ορισμένων ειδικών, ότι μια αλλαγή στη λοιμογόνο δράση της νέας παραλλαγής θα μείωνε την πίεση στα συστήματα υγείας, παρά τα υψηλά επίπεδα μολυσματικότητας της Ομικρον.
Παράλληλα, όσοι συμμετείχαν στη μελέτη, υποστήριξαν ότι η ανοσία από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμούς θα πρέπει να συμβάλουν στη μείωση της αναλογίας των περιπτώσεων που καταλήγουν στο νοσοκομείο.
«Η μελέτη δεν βρίσκει ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι χαμηλότερης βαρύτητας από τη Δέλτα, είτε από το ποσοστό των θετικών ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα είτε από το ποσοστό των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τη μόλυνση», υπογράμμισε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον, ειδικό μολυσματικών ασθενειών και σύμβουλο επιστήμης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, τα δεδομένα νοσηλειών «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή», προειδοποίησαν οι ερευνητές.
Επίσης, ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον επανέλαβε ότι τα δεδομένα δεν παρείχαν «καμία ισχυρή ένδειξη μιας εγγενώς μειωμένης σοβαρότητας της Ομικρον εναντίον της Δέλτα», αλλά διευκρίνισε ότι μια ακόμα καλύτερη εκτίμηση θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές που σχετίζονται με την νέα παραλλαγή, οι οποίες είναι αυξάνονται «αρκετά απότομα» στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ.
«Χρειάζεται να περιμένουμε για περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα της Ομικρον», τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Σε κλοιό μέτρων η Ευρώπη
Η μετάλλαξη Ομικρον έφερε ήδη τα πρώτα νέα μέτρα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Αρχικά, οι πρώτοι περιορισμοί ελήφθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφηκε μάλιστα και ο πρώτος θάνατος από μετάλλαξη Ομικρον.
Έτσι, η βρετανική κυβέρνηση εισάγει εκ νέου τη χρήση της μάσκας στους περισσότερους δημόσιους χώρους (εξαιρουμένων των παμπ και των εστιατορίων), ενθαρρύνει την τηλεργασία όσο είναι δυνατόν και επιβάλει ένα υγειονομικό πάσο για τις μαζικές συγκεντρώσεις.
Στον αντίποδα όμως, οι τοπικές κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας αποφάσισαν να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα.
Στη Σκωτία, όπου σύμφωνα με την πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον, η Ομικρον είναι πλέον κυρίαρχη, οι πολίτες κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους ενόψει των Χριστουγέννων. «Το τσουνάμι για το οποίο προειδοποίησα πριν από μία εβδομάδα αρχίζει τώρα να μας χτυπά», δήλωσε η ίδια σήμερα.
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται από τον νόμο να λάβουν από σήμερα «λογικά μέτρα» για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού. Στις παμπ διατυπώθηκε η προτροπή να επιστρέψουν στην εξυπηρέτηση των πελατών στα τραπέζια παρά στο μπαρ.
Στην Ουαλία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ντρέικφορντ έδωσε εντολή για το κλείσιμο των μπαρ από τις 27 Δεκεμβρίου.
Στη Γαλλία ακυρώνονται όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Οι συναυλίες και τα πυροτεχνήματα θα απαγορευτούν στη Γαλλία το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ μετά από συμβούλιο υγειονομικής άμυνας σύμφωνα με το Reuters.
Η ιρλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή σε μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν στις 8 το βράδυ και μείωσε τον αριθμό των συμμετεχόντων σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν δήλωσε πως τα μέτρα, που θα ξεκινήσουν από την Κυριακή, με διάρκεια 6 εβδομάδων, είναι αναγκαία, διότι η μετάλλαξη Ομικρον είναι πιθανόν να φέρει ένα επίπεδο μολύνσεων «πολύ μεγαλύτερο απ’ οτιδήποτε έχουμε δει έως σήμερα».
Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον
Μέχρι στιγμή, μπορεί η επιστημονική κοινότητα να μην διαθέτει αρκετά στοιχεία για την μετάλλαξη Ομικρον, έχει προσδιορίσει όμως τα συμπτώματα της.
Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν για επαγρύπνηση, καθώς μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.
Σύμφωνα με τους γιατρούς λοιπόν, τα πέντε βασικά συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον, είναι τα εξής:
- Καταρροή
- Πονοκέφαλο
- Κόπωση (είτε ήπια είτε σοβαρή)
- Φτάρνισμα
- Πονόλαιμος
Επίσης, έχουν εντοπιστεί πέντε ιδιαίτερα συμπτώματα σε όσους νόσησαν με μετάλλαξη Ομικρον:
- Αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατζουνιές (σε αντίθεση με τον πονόλαιμο)
- Ξηρός βήχας
- Απίστευτη κούραση
- Ήπιοι μυϊκοί πόνοι
- Νυχτερινές εφιδρώσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.