Aγώνα δρόμου 80 ημερών που θα κρίνει την επιστροφή στην κανονικότητα με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες για την πραγματική οικονομία έχει να διανύσει το οικονομικό επιτελείο, έως και τα τέλη Μαΐου. Τρεις είναι οι κρίσιμοι σταθμοί των επόμενων δυόμισι μηνών:
Η 22α Μαρτίου, όπου εκτιμάται ότι θα γίνει το πρώτο βήμα για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, αρχής γενομένης από το λιανεμπόριο, το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου που σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε εξωτερικούς χώρους η εστίαση και ο Μάιος που θα επιχειρηθεί το άνοιγμα του τουρισμού.
Πρόκειται για έναν «μαραθώνιο», όπου θα κριθούν οι αντοχές και η επιτυχία επανέναρξης της πλήρους οικονομικής δραστηριότητας και της σταδιακής αποσωλήνωσης των επιχειρήσεων από την εντατική στην οποία βρίσκονται εδώ και μήνες.
Αστάθμητοι παράγοντες σε αυτή την πορεία αποτελούν τα υγειονομικά δεδομένα, που είναι ικανά να τινάξουν στον αέρα ανά πάσα στιγμή την πορεία επανόδου σε συνθήκες κανονικότητας,με τη διάρκεια του υφιστάμενου lockdown να πιστοποιεί πόσο εύκολα μπορεί να υπάρξει ανατροπή στον όποιο σχεδιασμό,αλλά και η πορεία υλοποίησης των εμβολιασμών.
Mε την πανδημία να καλπάζει, τις αντοχές των πολιτών να εξαντλούνται και τις πιέσεις στον προϋπολογισμό να είναι ασφυκτικές, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μια πολύπλευρη δέσμη μέτρων απέναντι σε αρκετά μέτωπα που θα τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα αλλά και τη στρατηγική του επόμενου διαστήματος, ώστε αφενός να στηριχθούν οι επιχειρήσεις κατά την επάνοδο στην κανονικότητα, αφετέρου από τον Ιούνιο να ξεκινήσει η ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας, με δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο είναι χαμένη υπόθεση.
Το σχέδιο προβλέπει:
- Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η στήριξη θα αφορά όσες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Θα ενεργοποιηθούν το «Γέφυρα 2» για επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων, η επιδότηση παγίων δαπανών και η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 τον Απρίλιο. Τον Μάιο θα υπάρξει και ένας 8ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής μόνο για τους κλάδους που θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
- Παράταση των υφιστάμενων μέτρων με αυστηρά κριτήρια. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα Συν-Eργασία, το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών 100.000 θέσεων εργασίας. Θα φθίνουν σταδιακά όταν αρχίζουν να αίρονται οι περιορισμοί ανά κλάδο.
- Την ενεργοποίηση το ταχύτερο δυνατόν του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τα 5,5 δισ. που εκτιμάται ότι θα πέσουν κατά τη διάρκεια του έτους στην οικονομία, τα 4,2 δισ. προγραμματίζεται να είναι υπό τη μορφή των επιχορηγήσεων και το 1,3 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων. Στόχος είναι έως τον Ιούνιο να εισρεύσουν τα κοινοτικά κονδύλια, που θα δώσουν πραγματική ώθηση στο ΑΕΠ. Το πόσο σημαντικό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φαίνεται από το γεγονός ότι το καθαρό όφελος ανέρχεται σε 56,5 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το 2030, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μόνο από το νέο «Εξοικονομώ» εκτιμάται ότι θα πέσουν στην αγορά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
- Την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αναδείξει την κυβερνητική στρατηγική έως και το 2025. Ήδη οδεύουν προς μονιμοποίηση τα μέτρα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Το 2022 θα υπάρχει δημοσιονομική ελευθερία, αλλά το 2023 θα επανέλθουν δημοσιονομικοί κανόνες. Οι διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι πολύ σημαντικές για την ελληνική οικονομία, αφού μπορεί να εξελιχθούν ευνοϊκά για τη χώρα μας, με τη στάση του Μάριο Ντράγκι να αποτελεί το κρυφό όπλο για την επίτευξη των εθνικών στόχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.