Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Έρωτας, κινητό και tablet

ΔΕΗ και RWE, εδώ υπάρχει ένας έρωτας… μεγάλος. 

Βέβαια θα μου πείτε ότι βαστάει χρόνια αυτή η κολόνια αλλά οι Γερμανοί είναι εκ φύσεως υπομονετικοί, πολύ υπομονετικοί και όταν η ΔΕΗ υπό τη διεύθυνση του σοβαρού και ικανού Γιώργου Στάσση εξυγιανθεί μην εκπλαγείτε εάν η RWE έρθει τελικά και τη ζητήσει σε... γάμο.

Την ίδια άλλωστε καρτερικότητα είχε ώσπου να φάμε κουφέτα και η Deutsche Telekom με τον ΟΤΕ.

Οι δύο όμιλοι έχουν κάνει και παλαιότερα συνεργασίες αλλά η τελευταία μένει να είναι άκρως στρατηγική για το αναπτυξιακό πλάνο που στήνεται  πάνω στην πράσινη τεχνολογία και τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μιλάμε για την ίδρυση μιας κοινής "πράσινης" εταιρείας, που θα αρχίσει να λειτουργεί το ερχόμενο καλοκαίρι και προβλέπει την από κοινού εγκατάσταση έως 2 GW φωτοβολταϊκών δίχως βέβαια να αποκλείεται και η πιθανή επέκταση ακόμα και στα αιολικά πάρκα.

Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ που φιλοδοξεί να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας. Στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού, που θα αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά μετά και τις διοικητικές αποφάσεις στο δεκαήμερο μεταξύ 10 με 20 Φεβρουαρίου, βρίσκεται η επένδυση για την εγκατάσταση μιας τεράστιας "φάρμας"  φωτοβολταϊκών στις εκτάσεις των ορυχείων της Πτολεμαΐδας στην Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα μέσα στο εν λόγω δεκαήμερο θα αρχίσει να παίζει εκ νέου το έργο της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με την "προξενήτρα" Goldman Sachs να μαζεύει όλο και περισσότερους "μνηστήρες” στο κυνήγι της αποτίμησης των περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Η προίκα, συν τοις άλλοις αναμένεται να έχει και το σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης για την εγκατάσταση  ηλεκτρονικών μετρητών ρεύματος προϋπολογισμού πέριξ των 850 εκατ. ευρώ.

Διαγραμματικά η μετοχή της ΔΕΗ δείχνει να δοκιμάζει την ανθεκτικότητα της βραχυχρόνιας καθοδικής γραμμής τάσης, στα 7,25 ευρώ, που έχει αποτυπωθεί στις τελευταίες διορθωτικές εβδομάδες. Επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση των 7,25 ευρώ με ισχυρό όγκο συναλλαγών θα δώσει έδαφος για την προσέγγιση της σημαντικής ζώνης αντίστασης των 7,60 με 7,66 ευρώ. Πάνω από εκεί εντοπίζεται το τελευταίο σύνορο των πωλητών, τα 8 ευρώ.  


Συνεχίζω με τη μετοχή του ΟΤΕ, όπου μετά από 16 παρά μια συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικά τεχνικά Heikin Ashi 

και συνολικές απώλειες λίγο πάνω από το -11% εμφάνισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ένα ελπιδοφόρο ανοδικό pattern. Η ένδειξη αυτή εάν όντως επιβεβαιωθεί μπορεί να σπρώξει την τιμή της μετοχής πάνω στη βραχυχρόνια καθοδική γραμμή τάσης "W” στα 12,80 ευρώ. Από εκεί και έπειτα μια ανοδική δραπέτευση θα ανοίξει τον δρόμο για το επίπεδο της σαθρής αντίστασης των 13,50 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος εκτός από το γεγονός ότι θα είναι ο "σημαιοφόρος" στη ψηφιακή επανάσταση της χώρας αναμένεται σύμφωνα με τη  Euroxx Χρηματιστηριακή να διανείμει μέρισμα για τη χρήση του  2020, που θα φτάσει τα 0,60 ευρώ ενώ θα υπάρξει και έκτακτη παροχή 0,36 με 0,40 ευρώ ανά μετοχή εντός του β' τριμήνου 2021 λόγω της πώλησης της Telekom Romania. Μιλάμε δηλαδή για μια μερισματική απόδοση που μπορεί να φτάσει το 8% σύμφωνα με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.


Τέλος προχωράμε στο ΠΛΑΙΣΙΟ (ΠΛΑΙΣ), που στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πάρει ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα που θα δημιουργηθεί γύρω από τον προϋπολογισμό των  112 εκατ. ευρώ, των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και αφορά την επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Είναι ένα αρκετά μεγάλο κονδύλι, που είναι πρόσθετο και η αγορά ίσως να μη το έχει προεξοφλήσει πάνω στη τιμή της μετοχής.

Τεχνικά πάντως  η μετοχή συλλαμβάνεται να συσσωρεύει για τουλάχιστον 5 εβδομάδες μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών καλλιεργώντας έτσι ανοδικές δυνάμεις βραχυχρόνιας κίνησης άνω της αντίστασης των 3,84 ευρώ. Παρούσα σε μια τέτοια ώθηση φαίνεται να είναι και η μακροπρόθεσμη γραμμή ανόδου "Α”, που διέπει την ανοδική κίνηση της μετοχής του ΠΛΑΙΣ από τα μέσα του περασμένου Μάρτη. Ανοδική καταστρατήγηση των 3,84 ευρώ θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τα 4,35 ευρώ.


* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

Του Απόστολου Μάνθου

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.