Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Μάκης Ψωμιάδης>Το “δαιμονισμένο” παπαδοπαίδι που αγάπησε την ΑΕΚ

Ο “ΟΛΛΑΝΔΟΣ”, Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ, Ο ΝΤΑΝΙ ΒΡΕΙΝΣ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΜΗΣ

Το κέντρο ήλεγχε η "ομάδα κρούσης" του Αλέκου Κοσμόπουλου, τα δυτικά προάστια οι αδελφοί Ναστούλη και τα νότια ο Δεληκάρης που μετά το θάνατό του έδωσε τη θέση του στο δολοφόνο του, Βασίλη Δαναλάτο.

Τον Μάκη Ψωμιάδη τον είχα συναντήσει τυχαία σε αρκετές περιστάσεις. Επιβλητικός, ψηλός, θεόρατος σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, ογκώδης, με εκείνη τη χαρακτηριστική μπάσα φωνή κυρίως όμως με “εκείνο” το βλέμμα. Δεν του μίλησα καμία, απλώς τον παρατηρούσα μακρόθεν, θαρρείς και ήθελα να με περιβάλλει μια ασφάλεια από το άγνωστο. Είχα ακούσει πολλές ιστορίες που γράφονται, ακόμη περισσότερες που δεν γράφονται ούτε τώρα. Ήταν από τους λίγους ανθρώπους για τους οποίους δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος πόσα από εκείνα που τους συνοδεύουν ανάγονται στη σφαίρα της υπερβολής και του μύθου και πόσα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Γεννήθηκε 13 Δεκεμβρίου του 1955 στην Καβάλα, γιος ιερέα, την εποχή που η Ελλάδα μαχόταν να απεκδύσει τις αμαρτίες και τη λαίλαπα του εμφυλίου και οι ιερωμένοι ήταν ακόμη εμβληματικές φυσιογνωμίες των τοπικών κοινωνιών. Η ζωή του ήταν φτωχική, η οικογένεια τα έφερνε δύσκολα, η Καβάλα απείχε πολύ από τη μετέπειτα ανάπτυξη και ευημερία της. Ήταν ένα ψηλό και πολύ αδύνατο παιδί, σχεδόν καχεκτικό, όταν τον πρωτογνώρισαν οι (πολύ) παλαιότεροι στις πρώτες εφορμήσεις της ΑΕΚ στη βόρεια Ελλάδα. Γιατί ο Μάκης από πολύ νεαρός ερωτεύτηκε το ποδόσφαιρο, τον γοήτευσαν οι ήρωες της μπάλας και απόλυτα φυσιολογικά θαμπώθηκε από τη μεγάλη ΑΕΚ του Φάντρονκ πριν καν συμπληρώσει τα 20 του χρόνια.

Το παπαδοπαίδι που πήγαινε κατηχητικό, ο “ρασοφόρος” για τον οποίο ακόμη και σήμερα κυριαρχεί ένα πέπλο μυστηρίου σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στο Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΑΤ – ΕΣΑ, το κύριο σώμα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της χούντας), είχε μια σπάνια σχέση με το ποδόσφαιρο και την ΑΕΚ, η οποία γιγαντώθηκε όταν ο πατέρας του ανέλαβε την ενορία της Νέας Φιλαδέλφειας μέσω των σχέσεών του με τον Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Αραμπατζόγλου, συγγενούς της οικογένειας και θείου του Μάκη.

Από απλός οπαδός και ερασιτέχνης μποξέρ στο τμήμα πυγμαχίας της ΑΕΚ, έφτασε να γίνει μέχρι και συνοδός της αποστολής το 1982 επί προεδρείας και management Μιχάλη Αρκάδη. Τον θυμόντουσαν όλοι και οι οπαδοί και οι παίκτες, άλλωστε ήταν αδύνατον να λησμονήσεις μια τόσο επιβλητική φιγούρα. Ήταν ήδη 27 χρονών όταν πανηγύρισε το Κύπελλο εκείνης της χρονιάς στο ΟΑΚΑ, σε εκείνο το 2-0 εναντίον του ΠΑΟΚ.

Λίγους μήνες αργότερα, το όνομά του ξαναπασχολεί τη δικαιοσύνη με την υπόθεση απαγωγής Σεχόπουλου, ενός μικροεφοπλιστή (κυρίως μεταπράτη και διαχειριστή πλοίων) και τα επόμενα χρόνια χάνεται από το προσκήνιο και του ποδοσφαίρου και της ΑΕΚ. Ασχολείται ήδη με τη νύχτα, τα μαγαζιά, μια Αθήνα που ελάχιστοι γνωρίζουμε. Αναφορά ξανασυναντά κανείς στις στήλες των εφημερίδων αρχές Σεπτεμβρίου του 1987, όταν καταφθάνει από τη Γενεύη το ένταλμα σύλληψης από την Interpol για “απάτη και πλαστογραφία τίτλων”.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχαν αγοραστεί από τη θυγατρική της Rue Du Rhone, Decafin, 165 κιλά χρυσού, τα οποία πληρώθηκαν με ακάλυπτες επιταγές. Είναι η ίδια υπόθεση για την οποία πολλά χρόνια αργότερα θα καταδικαστεί από το Γ’ Tριμελές Πλημμελειοδικείο με φυλάκιση 2 ετών για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και πλαστογραφία μετά χρήσεως. Είχε δικαστεί ερήμην.

Στην ΑΕΚ επιστρέφει το 1988 διά της ερασιτεχνικής, την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει μετά βαΐων και κλάδων. Δεν είναι πλέον ο ίδιος Μάκης, είναι εμφανές ότι έχει αποκτήσει χρήματα, ότι διαβιεί πολυτελώς, ότι κινείται διαφορετικά στο χώρο, ότι στα 33 του “απαιτεί σεβασμό”. Δε φείδεται χρημάτων, αναλαμβάνει το Δεκέμβριο εξ ολοκλήρου το μπάσκετ και στο παιχνίδι εναντίον της Ζάλγκιρις Κάουνας τον Ιανουάριο του 1989 στο ΣΕΦ συστήνεται στο τηλεοπτικό κοινό υποσχόμενος ότι θα φέρει στην ομάδα το Σαμπόνις. Κάποιες εφημερίδες αρχίζουν να ψάχνουν ποιος είναι ο θεόρατος μελαχροινός κύριος με το παχύ μουστάκι και αυτά που ανακαλύπτουν δεν τους διευκολύνουν και πολύ το ρεπορτάζ.

Ο νέος Πρόεδρος της ΑΕΚ έχει δεχτεί επίθεση έξω από το εστιατόριο “Αίγλη” που διαχερίζεται στο Ζάππειο, πρώτα μαχαιρώθηκε και κατόπιν πυροβολήθηκε στα πόδια από τον “Ολλανδό” έναν από τους διασημότερους “νονούς” εκείνης της εποχής στην Αθήνα. Η Αττική εκείνη την περίοδο των “ξεκαθαρισμάτων” είχε χωριστεί στα τρία σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ: το κέντρο ήλεγχε η “ομάδα κρούσης” του Αλέκου Κοσμόπουλου, τα δυτικά προάστια οι αδελφοί Ναστούλη και τα νότια ο Δεληκάρης που μετά το θάνατό του έδωσε τη θέση του στο δολοφόνο του, Βασίλη Δαναλάτο. Άπαντες δολοφονήθηκαν και συνελήφθησαν, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η νύχτα και τα “κόζα” στην Αθήνα είχαν επαναπροσδιοριστεί και αλλάξει χέρια.

Ο Ψωμιάδης μετά την επίθεση του “Ολλανδού” είχε οδηγηθεί στο Απολλώνειο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, πολύ πριν πάρει εξιτήριο δραπετεύει από την κλινική αφ’ ενός διότι εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψής του και αφ’ ετέρου διότι “εκείνη” η Αθήνα δε λογάριαζε ζωές. Η περιπέτεια του Ψωμιάδη επηρέασε και την παρουσία του στο μπασκετικό τμήμα με αποκορύφωμα την υπόθεση του Αμερικανού super star Ντάνι Βρέινς. Στην έναρξη της σεζόν είχε δημιουργήσει μια ΑΕΚ βγαλμένη από τα όνειρα των οπαδών της: είχε φέρει στο “Γεώργιος Μόσχος” τον Κουντουράκη, το Βασίλη Λαννέ, κυρίως είχε ταράξει τα νερά του πρωταθλήματος εξασφαλίζοντας την υπογραφή του Νάσου Γαλακτερού από τον Αμύντα. Απέμεναν μόνο οι πινελιές με τους ξένους, ένας για το πρωτάθλημα και ένας με δικαίωμα συμμετοχής μόνο στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Ο δεύτερος ήταν εύκολη επιλογή, ήρθε ο Κλιντ Ρίτσαρντσον ένας point guard που βοήθησε αρκετά την ΑΕΚ να κάνει μια αξιοσημείωτη πορεία. Ο έτερος ξένος και πρώτη επιλογή ήταν ο πολύς Ντάνι Βρέινς. Ο Μάκης έκλεισε το Βρέινς με κλειστό τριετές, με αποδοχές που ξεπερνούσαν τα 500 χιλιάδες δολάρια κατ’ έτος. Μέχρι την περιπέτεια στην “Αίγλη” ο Αμερικανός απορούσε μόνο με τον τρόπο πληρωμής του μισθού του: πάντοτε μετρητά, ποτέ στην Τράπεζα. Πότε σε μαύρες σακούλες, πότε σε διχτυωτές τσάντες για μπανάνες (!), πότε χύμα στις μπλε πλαστικές σακούλες του μπακάλη. Μέχρι που οι πληρωμές σταμάτησαν και ο Αμερικανός έζησε την Οδύσσειά του όπως θα εκμυστηρευθεί ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του στους “Seattle Times”.

Τα μετρητά σταμάτησαν, οι επιταγές ήταν ακάλυπτες, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ του σπιτιού απλήρωτοι, το σχολείο ενοχλούσε διαρκώς για “τακτοποίηση οφειλών”. Ο Βρέινς αποφάσισε την προσφιλή στους Αμερικανούς “λευκή απεργία” απέχοντας από τις προπονήσεις μέχρις ώτου να διευθετηθεί το θέμα του. Η κίνησή του δεν άρεσε στον Ψωμιάδη. Μετά το ταξίδι στο Ζάγκρεμπ για το παιχνίδι με την Τσιμπόνα, ο Ρίτσαρντσον αποχωρεί γράφοντας στο χιόνι τα χρωστούμενα, ο Βρέινς θα ζήσει το δράμα του. Επιστρέφει και βρίσκει το σπίτι του άνω κάτω, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στο τηλέφωνο απειλές, είχε απαχθεί ο κολλητός στην Αθήνα Κώστας Μ. και τον παρακαλούσε να παίξει και να δώσει το 100% για να μην κάνουν κακό στον ίδιο και την έγκυο γυναίκα του.Το παιχνίδι που έπαιξε ο Βρεινς για να ζήσει ο φίλος του ηταν η ρεβανς κυπέλλου με τον Πανιώνιο στη νέα Σμύρνη, ήταν όντως καταπληκτικός και ο Μάκης τον συγχώρεσε. Ο Ντάνι έπαιξε και μετά τα μάζεψε και έριξε μαύρη πέτρα πίσω του.

“Μου κατέσχεσαν το αυτοκίνητο (το οποίο υποτίθεται ήταν πληρωμένο από την ομάδα). Το ηλεκτρικό στο διαμέρισμά μου κόπηκε. Απείλησα να μην αγωνιστώ. Μου υποσχόταν ότι θα πληρώσει. Απειλούσε την οικογένειά μου, οπότε τους έστειλα σπίτι. Είχαμε έναν σημαντικό αγώνα, οπότε είπα δεν θα παίξω. Βρισκόμουν στο γραφείο ενός φίλου, όπου κανόνιζα να φύγω, όταν ήρθαν οι σωματοφύλακες (του ιδιοκτήτη). Ήταν μεγαλόσωμοι άντρες. Ο ένας με κράτησε και οι άλλοι δύο έδειραν τον φίλο μου και τον έσυραν έξω από εκεί. Τον απήγαγαν. Είπαν ότι δεν θα τον δω ποτέ ξανά, εάν δεν αγωνιστώ. Έπρεπε να παίξω. Μετά τον άφησαν. Έφυγα (από τη χώρα) μετά από το παιχνίδι. Υπήρχαν πολλές ιστορίες γι’ αυτό στις εφημερίδες. Ήταν απίστευτο”. Ο Αμερικανός δεν έκανε ποτέ καταγγελία, η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στις αρχές από επιλογή του ίδιου του Βρέινς. Πήγε στην Ιταλία και προσπάθησε να ηρεμήσει. Σίγουρα το θυμάται ακόμα.

Η ΑΕΚ πολύ γρήγορα διαλύθηκε, ακριβώς την εποχή που το ελληνικό μπάσκετ διήγαγε τη χρυσή εποχή του, ο δικέφαλος επέστρεψε στις μέρες των “Μοϊκανών”. Ο Ψωμιάδης αποχώρησε από τη διοίκηση, εξαφανίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα αθλητικά δρώμενα της χώρας αν και εξακολουθούσε να παρακολουθεί διακριτικά την πορεία της ΑΕΚ σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Είχε αφοσιωθεί πλέον στις δουλειές του, είχε αποκτήσει μεγάλο έρεισμα στα νυχτερινά μαγαζιά με κορωνίδα το “Μαρακές” στην Αμερικής που γνώριζε πιένες στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Κυκλοφορούν στην πιάτσα ατέλειωτες ιστορίες όπως εκείνη με τα εκατοντάδες δέρματα αλεπούς στο διαμέρισμα της Καλογρέζας, έχουν καταγραφεί στο αστυνομικό ρεπορτάζ και πολύ σοβαρότερα περιστατικά που δεν είναι της παρούσης.

Επανεμφανίζεται το 1999 στο ποδόσφαιρο αναλαμβάνοντας τον Εθνικό της Β’ Εθνικής. Χαμόγελα αισιοδοξίας και τρομερές μεταγραφές στην αρχή, βόμβες όπως η υπογραφή του διεθνούς Ρουμάνου Άντον Ντόμπος από την ΑΕΚ, αλλά η οικονομική ασυνέπεια διέλυσε την ομάδα σχεδόν από Οκτώβρη μήνα. Ο Ψωμιάδης άλλαξε τέσσερις προπονητές μόνο στον πρώτο γύρο, ο Εθνικός κατέληξε στον υποβιβασμό στη Γ’ Εθνική αφού ο Ψωμιάδης έχει άλλα προβλήματα να τον ταλανίζουν. Απασχολεί τη δικαιοσύνη αλλά δεν καταδικάζεται ποτέ. Άλλοτε παρουσιάζει ελβετικό διαβατήριο και αφήνεται ελεύθερος, άλλοτε εκμεταλλεύεται τον κυκεώνα του δικαστικού συστήματος της χώρας και επιμηκύνει τις διαδικασίες μέχρι παραγραφής.

Έχει εισχωρησει και στο χώρο των εκδοτών εκδίδοντας την εφημερίδα “Το Όνομα”, διά της οποίας ξεκινά μια ανηλεή κόντρα με τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Κώστα Λαλιώτη, τον οποίο κατηγορεί με στοιχεία για χρηματισμό. Η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια, ο Λαλιώτης μηνύει τον Ψωμιάδη για συκοφαντική δυσφήμηση, για ψευδή καταμήνυση και για πλαστογραφία κατά του Δημοσίου, αφού παρουσιάζει τραπεζικές βεβαιώσεις ότι τα δημοσιευμένα έγγραφα στο “Όνομα” είναι πλαστά.

Η υπόθεση κρατάει πάνω από 6 χρόνια, αφού οι αναβολές είναι διαδοχικές. Σχεδόν πάντα για λόγους υγείας, έγγραφες από ευηπόληπτα ιατρικά ιδρύματα της χώρας που πιστοποιούσαν ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα μέχρι και από φυματίωση. Η υπόθεση τελεσιδικεί το 2002 στο Εφετείο όπου αποφασίζεται ότι δεν στοιχειοθετείτο πλαστογραφία κατά του Δημοσίου, αφού ο θιγόμενος είναι μόνον ο πρώην Υπουργός και όχι το κράτος. Το κακούργημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα, αλλά το πλημμέλημα έχει παραγραφεί κι έτσι ο Ψωμιάδης αφήνεται ελεύθερος. Στην πιάτσα της εποχής κυκλοφορεί ότι ο Μάκης νίκησε ακόμη και τον παντοδύναμο Λαλιώτη, ο πρώην Υπουργός θα πει βαριές κουβέντες, μεταξύ άλλων κάνει λόγο για πληρωμένους δολοφόνους του υποκόσμου που θέλουν να τον εξοντώσουν.

Ο Μάκης έχει ήδη επιστρέψει στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο της χώρας διά του αλησμόνητου Πρίγκιπα του Manzanillo, του Αλεχάντρο Σκλαβενίτη. Σε μια μεγαλοπρεπή παρουσίαση στο Divani Caravel, ο Μάκης έχει παρουσιαστεί από το Σκλαβενίτη ως Εντεταλμένος Σύμβουλος επί θεμάτων Ποδοσφαίρου και νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ. Παίρνει το μικρόφωνο και υπόσχεται ότι έχει βρει προπονητή που θα προκαλέσει πάταγο, διαβεβαιώνει ότι κανείς παίκτης δεν πρόκειται να πουληθεί, ότι στην ΑΕΚ θα έρθουν παικταράδες. Τη 17η Ιουνίου παρουσιάζεται ο προπονητής: είναι ο Πορτογάλος Φερνάντο Σάντος, “9ος στο ranking της FIFA” όπως θα πει ο Μάκης στη συνέντευξη Τύπου. Αυτά ήταν και τα τελευταία καλά λόγια που είπε ο Ψωμιάδης για τον Σάντος, σε μια χρονιά που η ΑΕΚ άγγιξε πιο πολύ από κάθε άλλη ομάδα στο παρελθόν, το “θαύμα” να σπάσει την παντοκρατορία του Σωκράτη Κόκκαλη στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Έχει γίνει σαφές ότι αφεντικό στο management της ομάδας δεν είναι ούτε το αστείο Σκλαβενίτης (που τελειώνει πολύ γρήγορα) ούτε και ο εισαγωγέας Φίλων Αντωνόπουλος με την ασημένια Ferrari 360 Modena που βρήκε μια νύχτα στο Καζίνο στο Λουτράκι “σκοτωμένο” από τη χασούρα ο Μάκης. Την ΠΑΕ τελικά ελέγχει η “Ippoventure”, frontmen είναι οι δύο εξαδελφοί του, ο Χαρίλαος και ο έτερος Χαρίλαος Ψωμιάδης, τους οποίους για να ξεχωρίζουν μέσα στην ΑΕΚ, ανέφεραν ως Χαρίλαο “παρά πέντε” και Χαρίλαο “και πέντε”. Απόλυτο αφεντικό είναι ο Μάκης και η σεζόν είναι “τρελή”. Εν μέσω φρενίτιδας, ο Μάκης έχει φέρει στην Αθήνα τον Παραγουανό world class στόπερ Κάρλος Γκαμάρα, το λίμπερο της Παρί Σεν Ζερμέν Ερίκ Ραμπεσαντρατανά (ο οποίος εμφανίστηκε τουλάχιστον υπέρβαρος και δεν πρόσφερε απολύτως τίποτα πέραν του φολκλόρ της υποδοχής στο αεροδρόμιο) και έχει φτιάξει ένα τρομερό ρόστερ.

Νικολαΐδης, Τσάρτας, Γκαμάρα, Ζήκος, Κασάπης, Ζαγοράκης, Λάκης, κάνουν καταπληκτική χρονιά, η ΑΕΚ ξεκινά πολύ καλά και από αουτσάιντερ μετατρέπεται σιγά-σιγά σε φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, με τον Σάντος να εμφανίζει ένα πειθαρχημένο και καλοδουλεμένο σύνολο. Η δυσφορία του Μάκη για τον Σάντος είναι όμως εμφανής. Δεν υπάρχει το παραμικρό επίπεδο συνεννόησης των δύο, ο Μάκης τον “δίνει” σε κάθε ευκαιρία, αμφισβητεί τις επιλογές του και μετά τις τρεις σερί ήττες του Ιανουαρίου από Ηρακλή, Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια και ΠΑΟΚ, το γυαλί δεν έχει απλώς ραγίσει, έχει γίνει θρύψαλα. Τον Σάντος τον κρατάει στην ΑΕΚ μόνο η Original, ο Πορτογάλος δεν μπορεί να ανεχθεί τις προσβολές του Ψωμιάδη, ο οποίος σε αποστροφές του λόγου τον αναφέρει σαν έναν καρπουζά από το Εστορίλ που τον έφερε στην Αθήνα και τον έκανε άνθρωπο.

Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου η κόντρα είναι πρόδηλη και στον πιο απλό φίλαθλο, ο Σάντος εμφανίζεται διστακτικός στην απόκτηση του Ίλια Ίβιτς, αλλά ο Μάκης Ψωμιάδης το έχει πάρει πάνω του και κλείνει τον παίκτη με συνοπτικές διαδικασίες. Η ΑΕΚ μοιράζει τεσσάρες και εξάρες, ο Ψωμιάδης επαίρεται ότι όχι απλώς έχει φτιάξει ομαδάρα αλλά έχει χτυπήσει στα ίσια και το Σωκράτη Κόκκαλη στο ακανθώδες ζήτημα της “προστασίας” της ομάδας. Είναι η μοναδική σεζόν στη σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ που οι κιτρινόμαυροι δεν έχουν παράπονα από τη διαιτησία, που οι refs την αντιμετωπίζουν με τον προσήκοντα σεβασμό. Είναι απίστευτο αλλά στα είκοσι και πλέον χρόνια της παντοδυναμίας του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο, είναι η μοναδική φορά που ο ανταγωνιστής έχει σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και καλύτερη αντιμετώπιση από τους διαιτητές.

Η ΑΕΚ μένει στο κυνήγι του τίτλου μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, διεκδικεί τον τίτλο με περισσότερες πιθανότητες και από τον Παναθηναϊκό “της Ριζούπολης” και τον χάνει από δικά της λάθη και εξ αιτίας εκείνου του αλησμόνητου ντέρμπι στο ΟΑΚΑ την προτελευταία αγωνιστική.
Ο καρπουζάς από το Εστορίλ κάνει πολλά λάθη, με κορυφαίο την εμμονή στην επιλογή του για τη θέση του στόπερ, Ροντρίγκο Ράμος “Φερούζεμ” που είναι ο αδύναμος κρίκος. Η ΑΕΚ χάνει 4-3 από τον Ολυμπιακό και ο Μάκης εισβάλλει σαν ταύρος μαινόμενος στα αποδυτήρια αποκαλώντας του παίκτες κότες λυράτες και βουτυρομπεμπέδες. Το Σάντος δεν θέλει καν να τον δει στα μάτια του, τον κοιτάζει με τέτοιο τρόπο που το βλέμμα του παραπέμπει σε ένα κράμμα οίκτου, θυμού, οργής και μίσους.
Μια εβδομάδα μετά το χαμένο “τελικό” του πρωταθλήματος, η ομάδα που κατεβαίνει να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου δεν είναι η ομάδα του Σάντος, είναι η ομάδα του Μάκη. Το νικητήριο γκολ σκοράρει ο «κομμένος» του Πορτογάλου τεχνικού, Ίλια Ίβιτς, η ΑΕΚ κατακτά δίκαια έναν τίτλο στο κλείσιμο μιας σχεδόν τέλειας σεζόν που τη βρήκε και στους “16” του Europa League και αφού προηγουμένως έχει αποκλείσει πέντε αντιπάλους. Λύγισε μόνο απέναντι στην Inter του Ζανέτι, του Βιέρι, του Ρεκόμπα, του Ματεράτσι, του Ζέεντορφ, του Κόρντομπα, εκείνου του γαλαξία αστέρων που είχε συγκεντρώσει στο San Siro ο Μassimo Moratti. Ο Ψωμιάδης όμως δεν ήταν ικανοποιημένος, το Κύπελλο και η χειραψία στα επίσημα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο δεν ήταν αρκετό, εκείνο που ήθελε ήταν το πρωτάθλημα από τον Κόκκαλη που χάθηκε στις λεπτομέρειες.

Ακριβώς με αυτόν τον στόχο σχεδιάστηκε η επόμενη σεζόν, ίσως η πιο θυελλώδης στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Ο Σάντος απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες πριν καν εκπνεύσει το συμβόλαιό του και ο Ψωμιάδης κάνει το απίθανο: επαναπροσέλαβε το Ντούσαν Μπάγεβιτς που ήταν κόκκινο πανί από το 1996. Πάταγος. Ο Μάκης παρουσίασε τον “προδότη” στο “Πεντελικόν”, έβγαλε έξω με τη βία τους συγκεντρωμένους απ’ έξω οπαδούς, δήλωσε με εμφανή εκνευρισμό μπροστά στις κάμερες και στους δημοσιογράφους ότι “Τα κουμάντα τελειώσανε, αυτά στο Δωματιάκι σας” αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Original και του ίδιου του Χατζηχρήστου που προσπάθησε να σαμποτάρει τη συνέντευξη Τύπου.

Η δεύτερη ΑΕΚ του Ψωμιάδη που στο μεταξύ έχει σπάσει ετσιθελικά την τηλεοπτική σύμβαση με τη Nova για τα δισεκατομμύρια της ψηφιακής πλατφόρμας του Alpha Digital, μοιάζει καλύτερη από την προηγούμενη: Γεωργάτος, Κατσουράνης, Μπορμπόκης, Ράιτ, Σεντένο, Κρέεκ, Ναλιτζής, Πριέτο, προστίθενται στο ήδη πολύ δυνατό ρόστερ, με μοναδικές (αλλά πολύ καίριες) απώλειες τον Γκαμάρα που έφυγε για την Ίντερ και τον Άκη Ζήκο που υπέγραψε στη Μονακό. Η ΑΕΚ είναι η πιο θεαματική της δεκαετίας, στο Champions League η παρουσία είναι ονειρώδης αλλά η πρόκριση χάνεται στις λεπτομέρειες. Highlights της σεζόν οι δύο ισοπαλίες με τη Ρεάλ Μαδρίτης των Galacticos, οι εκτός έδρας νίκες σε Ριζούπολη και Τούμπα, οι δύο ισοπαλίες με τη Roma του Τότι, του Καφού και του Μπατιστούτα. Παρά τη φαινομενική ηρεμία όμως, ο οργανισμός ΑΕΚ καίγεται.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2003, ο Νικολαΐδης έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο σπίτι του στη Φιλοθέη συνοδευόμενος από μερικούς άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, για να διαπιστώσει “αν ξενυχτάει”. 

Όπως θα πει ο Μάκης “Ήμουνα απ έξω και χτύπησα το κουδούνι να δω αν είναι μέσα. Μου απάντησε στο θυροτηλέφωνο και του είπα εντάξει Ντέμη, περαστικός ήμουνα, καληνύχτα”. Τα πράγματα βέβαια δεν είχαν γίνει ακριβώς έτσι. Μεταφέροντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” της εποχής, τη νύχτα της 16ης Ιανουαρίου του 2003 στη Φιλοθέη, είχαν λάβει χώρα τα εξής:

“Από προχθές ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ ξεκίνησε μία σειρά από αιφνιδιαστικές επισκέψεις, τηλεφωνικές και προσωπικές στα σπίτια των ποδοσφαιριστών, για να διαπιστώσει αν αυτοί βρίσκονται εκεί ή ξενυχτούν αδικαιολόγητα. Κάποια στιγμή πήρε τηλέφωνο και τον Ντέμη Νικολαΐδη. Ο παίκτης δεν σήκωνε το ακουστικό του και για τον λόγο αυτό ο Ψωμιάδης πήγε στο σπίτι του, στη Φιλοθέη. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο παίκτης, ο Ψωμιάδης συνοδευόμενος από ανθρώπους της προσωπικής ασφάλειάς του (ήταν τρία αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν 10 άτομα) μετέβησαν στο σπίτι του και πήραν εκ νέου τηλέφωνο, αλλά για μία ακόμα φορά ο Νικολαΐδης δεν απάντησε. Τότε ο Ψωμιάδης κτύπησε το κουδούνι του σπιτιού και ο Νικολαΐδης αναγκάστηκε να βγει στο κεφαλόσκαλο. Μέσα στο σπίτι βρίσκονταν η σύζυγός του Δέσποινα Βανδή και κάποιοι φίλοι του ποδοσφαιριστή. Ακολούθησαν διάλογοι και απειλές που οδήγησαν το Νικολαΐδη να επικοινωνήσει με την αστυνομία και εν τέλει να καταλήξει στο ΑΤ της περιοχής”.

Σύμφωνα με την αναφορά στο ΑΤ Φιλοθέης: “Ο Μάκης Ψωμιάδης πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του Ντέμη Νικολαΐδη συνοδευόμενος από δέκα άτομα της προσωπικής του ασφάλειας. Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν ο εξής:
Ψωμιάδης: “Γιατί δεν σηκώνεις το τηλέφωνο;”.
Νικολαΐδης: “Γιατί να το σηκώσω; Είμαι στο σπίτι μου με φίλους και θέλω να ξεκουραστώ”.
Ψωμιάδης: “Ό,τι ώρα σε παίρνω τηλέφωνο θα το σηκώνεις και ό,τι ώρα έρχομαι στο σπίτι σου θα μου ανοίγεις”.
Νικολαΐδης: “Και ποιος είσαι εσύ που θα μου επιβάλεις τι θα κάνω στο σπίτι μου. Άφησε με να ξεκουραστώ. Είμαι σπίτι μου και είναι δικαίωμά μου να κάνω ό,τι θέλω”.
Ψωμιάδης: “Είσαι πολύ μικρός για να μου κάνεις εμένα τέτοιες μαγκιές. Μου δημιουργείς πρόβλημα. Μόνο να ζητάς χρήματα ξέρεις και τίποτα άλλο. Ξενυχτάς και δεν παίζεις μπάλα πιτσιρίκο. Δεν θα τα πάμε καλά. Δεν θα σου δίνω τόσα χρήματα τον χρόνο για να κοροϊδεύεις εμένα και την ΑΕΚ”.

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, οι φίλοι του Νικολαΐδη βγήκαν από το σπίτι. Ο Ντέμης είπε στον Ψωμιάδη να πάρει τους ανθρώπους του και να φύγει. Μόλις ο Ψωμιάδης είδε τους φίλους του Ντέμη “μαλάκωσε” και του είπε: “Έλα Ντέμη. Εμείς οι δύο είμαστε η ΑΕΚ. Έχω ματώσει, πήρα την ομάδα ενώ ήταν μπουρδέλο και την έκανα μαγαζί γωνία. Θέλω όμως να με σέβεσαι”. Ο Νικολαΐδης, όμως, απάντησε: “Σήκω φύγε από εδώ αλήτη. 

Δεν θέλω να σε ξέρω”. Τότε ο Μάκης Ψωμιάδης τον άρπαξε από τον λαιμό, τον απώθησε με το σώμα και του είπε: “Τελείωσες από την ΑΕΚ κωλόπαιδο. Σήκω και φύγε από το μαγαζί μου. Θα σε τελειώσω. Θα σου σπάσω τα πόδια. Εμένα μη μου κάνεις τέτοια και μην τολμήσεις να κάνεις καμία κίνηση, γιατί θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα”.

Ο Ψωμιάδης στη συνέχεια αποχώρησε από το σπίτι του παίκτη, αλλά ένα αυτοκίνητο με άνδρες της προσωπικής ασφάλειάς του παρέμεινε έξω απ’ αυτό. Ο Νικολαΐδης πήρε αμέσως τηλέφωνο τον δικηγόρο του, Παναγιώτη Ζαχόπουλο, και τον ενημέρωσε για όσα συνέβησαν. Ο τελευταίος τον συμβούλεψε να πάει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και να καταγγείλει το γεγονός. Ο παίκτης λοιπόν πήρε τηλέφωνο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και λίγο αργότερα ένα περιπολικό κατέφθασε έξω από την οδό Πίνδου 20, όπου διαμένει ο παίκτης. 

Μόλις οι άνθρωποι του Ψωμιάδη που βρίσκονταν έξω από το σπίτι τούς είδαν έφυγαν αμέσως. Τον ποδοσφαιριστή πήρε το περιπολικό και πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Φιλοθέης, όπου κατήγγειλε το γεγονός αυτό και στη συνέχεια το ίδιο περιπολικό τον πήγε πάλι σπίτι του. 

Η Δέσποινα Βανδή έπαθε σοκ από το συμβάν και από χθες το πρωί ο Ντέμης Νικολαΐδης προσέλαβε άνδρες για προσωπική ασφάλεια του ίδιου και της συζύγου του”.

Το γεγονός ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και επέφερε ντόμινο εξελίξεων, με κορωνίδα την αποχώρηση του Νικολαΐδη το καλοκαίρι για την Ισπανία και την Ατλέτικο και τη σταδιακή αποχώρηση του Μάκη από το προσκήνιο. Ο κλοιός γύρω από τον Ψωμιάδη ήταν ασφυκτικός και η φυγή του Νικολαΐδη δεν συγχωρέθηκε ποτέ από σύσσωμο το κοινό της ΑΕΚ. 

Ο Μάκης κάνει πίσω υπό το βάρος βαρύτατων κατηγοριών, 30 Ιουνίου με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου και κατόπιν αιτήσεως της ΠΑΕ ΑΕΚ διατάχθηκε η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του καθώς και των δύο Χαριλάων Ψωμιάδη μέχρι του ποσού των 25.000.000 ευρώ, ενώ λίγο αργότερα η ΠΑΕ ΑΕΚ κατέθεσε και αγωγή κατά των, κατηγορώντας τους για υπεξαίρεση ύψους 44.361.139 ευρώ μαζί με τους τόκους.

Ήταν προφανές ότι ο Ψωμιάδης είχε τελειώσει από την ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία πορεύθηκε με διοίκηση ορισμένη από το Πρωτοδικείο, Πρόεδρο το Γιάννη Γρανίτσα και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Πέτρο Στάθη. 
Πλέον απασχόλησε ξανά το ρεπορτάζ της ομάδας μόνο στο οικονομικό και δικαστικό σκέλος του, με την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης για το περιβόητο αναψυκτήριο και το στέγαστρο στο προπονητικό κέντρο που νοίκιαζε η ΑΕΚ από το Τζίνη στους Θρακομακεδόνες. Δεν μένει όμως πολύ μακριά από το ποδόσφαιρο, επιστρέφει το 2005 στον Ακράτητο, στη χειρότερη – αγωνιστικά – εμπειρία με τις ποδοσφαιρικές ενασχολήσεις του. Απέτυχε να διατηρήσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία, έκανε λάθος επιλογές ποδοσφαιριστών (κυρίως αλλοδαπών), είχε ένα θερμό επεισόδιο που κατέληξε σε ουκ ολίγες “ψιλές” στον τότε προπονητή της ομάδας των Λιοσίων Ίλιε Ντουμιτρέσκου και γενικότερα οδήγησε τον Ακράτητο στον πλήρη αφανισμό.

Επέστρεψε στα πατρώα εδάφη και τη γενέτειρά του Καβάλα έναν χρόνο αργότερα, την ανέστησε και με τη βοήθειά του η “νέα” πλέον Καβάλα, επέστρεψε στη Super League. Στην Καβάλα δημιούργησε μια πολύ δυνατή ομάδα, έφερε πολλούς γνωστούς προπονητές και ποδοσφαιριστές, ανακάλυψε λαβράκια, ανέστησε καριέρες. 
Χωρίς να σημαίνει ότι και αυτή τη φορά δεν έλειψαν τα ευτράπελα (όπως η υποχρέωση καταβολής προστίμου στη Μονή Εσφιγμένου από τον Ονουάτσι) ή οι αποτυχημένες εμπνεύσεις (όπως η υπογραφή του άλλοτε διεθνούς Βραζιλιάνου Ντενίλσον) και οι παλινωδίες. Δίπλα του είχε εμφανιστεί και σε πολύ αναβαθμισμένο ρόλο και ο γιος του Σταύρος, μαζί με τη κόρη του Χριστίνα, η μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του. Για τρεις ανθρώπους δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του ο Μάκης: για τη Λένα (τη γυναίκα του), το γιο του και την κόρη του.

Πιο πολύ την επιθυμία του Σταύρου προσπάθησε να ικανοποιήσει όταν ετέθη το ζήτημα να αναλάβει τα ηνία του παραπαίοντος Ηρακλή. Η υποψηφιότητά του στηρίχθηκε από τα μέλη του Ηρακλή στην ιστορική ΓΣ του «Ιβανώφειου», αλλά δεν ανέλαβε ποτέ τον Γηραιό αφού τις εξελίξεις πρόλαβαν οι πολύκροτες υποθέσεις του coriopolis το καλοκαίρι του 2011. Ήταν η τελευταία επαφή του Μάκη Ψωμιάδη με τα ποδοσφαιρικά πράγματα της χώρας, εκείνες οι υποκλαπείσες συνομιλίες από την ΕΥΠ ήταν η αιτία της εξαφάνισής του και από την Ελλάδα. 

Κατέφυγε στα Σκόπια όπου και συνελήφθη τελικά αρχές Νοεμβρίου κατόπιν έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης καθώς κατηγορείτο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιάσεις, απάτες, δωροδοκίες και αλλοιώσεις αγώνων ποδοσφαίρου.
Προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ είχε δηλώσει ότι “είμαι πολιτικός κρατούμενος και θύμα του συστήματος”, αργότερα καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών με ποινή κάθειρξης 4,5 ετών και πρόστιμο 35 χιλιάδων ευρώ, ποινή εξαγοράσιμη και ανασταλτικού χαρακτήρα μέχρι την τελεσιδικεία.

Προφυλακιστέος παρέμεινε εξ αιτίας της υπόθεσης υπεξαίρεσης στην ΠΑΕ ΑΕΚ, για την οποία καταδικάστηκε εν τέλει σε 10 χρόνια κάθειρξη τον Απρίλιο του 2014. Εξέτισε την ποινή του και αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2015, αθόρυβα και με το όνομά του να γράφεται στα ψιλά των εφημερίδων. Τον Ιανουάριο του 2016 σε ηλικία 60 ετών υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και παρά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο “Ελπίς”, έφυγε από τη ζωή.


 

Γράφει ο Zastro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.